Közélet

A hideg ellenére sem akarnak szállóra menni a szegedi hajléktalanok

A hideg ellenére sem akarnak szállóra menni a szegedi hajléktalanok

2018. december 18., kedd
A hideg ellenére sem akarnak szállóra menni a szegedi hajléktalanok

Beköszöntött az igazi kemény tél Szegeden, ami az utcán élőknek élet-halál kérdés lehet. Érdeklődtünk, hogy vajon többen használják-e ebben az időben a hajléktalanszállót, de kiderült, az utca szimpatikusabbnak tűnik nekik a melegnél, pedig naponta többször is kapnának meleg, főtt ételt is.

Korábban megírtuk,

hogy két hónappal ezelőtt életbe lépett a hajléktalan rendelet, de

a rendelet hatályba lépése után

sem használták azonban többen a melegedőket, és ez mostanra, a kemény mínuszok ellenére sem változott.Vasárnap és hétfő este Szegeden egészen -8 fokig hűlt le a levegő, de úgy tűnik még ez sem volt elég motiváció az ellátó használatára. A főigazgató közölte, hogy a jogszabályi rendelet után sem nőtt meg a létszám a hajléktalanszállón, pedig egy pályázatnak köszönhetően nem csak a jogszabályban meghatározott szolgáltatásokat tudják a fedél nélkülieknek nyújtani, hanem még meleg vacsorához is juthatnak, a népkonyhán felvehető ebéd mellett. „A nagy hó és hideg miatt nem növekedett a létszámunk, bőven lenne még férőhely" – mondta Zsótér Ágnes az Egyesített Szociális Intézmény igazgatója.„ A Moszkvai körút 3. és a Bajai út 13. szám alatti éjjeli menedékhelyünkön 29-29 üres férőhelyünk volt, tehát továbbra is rendelkezünk sok üres férőhellyel.” – tette hozzá. Tehát minden hajléktalannak jut elegendő hely, az intézményekben fűtött szobát, ágyat, meleg ételt, egészségügyi ellátást és tisztálkodási lehetőséget is biztosítanak. Szegeden Egészségügyi Centrum is működik a beteg hajléktalanok ellátásra. A háziorvosi szolgálat napi nyolc órábanvégzi a kórházba utalást, szakrendelésre irányítást, valamint az egészségügyi centrum betegszobájára történő felvételt. Továbbá ellátja a háziorvosi teendőket a a lábadozóban tartózkodók részére. Ha szükség van rá, fertőtlenítő fürdetést is kaphatnak a hajléktalanok. A felvett betegek számára napi háromszori étkezést, tisztálkodó felszerelést, ágyneműt és annak cseréjét, egészségügyi ellátást, szociális ügyintézést, mentális segítséget, gyógyszert és szükség szerint ruházatot is biztosítanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.