Közélet

Az Arizona State egyetem professzora tartott tréninget Csongrád megyében

Az Arizona State egyetem professzora tartott tréninget Csongrád megyében

2017. július 26., szerda
Az Arizona State egyetem professzora tartott tréninget Csongrád megyében
erik_fisher

Felelősségteljesebb kutatói döntések, csökkenő keretfüggőség, hosszú távú, komplex gondolkodás – a tapasztalatok szerint ezek annak az Amerikai Egyesült Államokban, az Arizona State egyetemen kifejlesztett módszernek az eredményei, melyet az elmúlt héten a szegediek is megtanulhattak, és melyet a volt szocialista országok közül elsőként az ELI tesztelhet.

A módszer kidolgozója,

Erik Fisher

professzor július 17-19. között Szegeden tartott tréninget a D-STIR projekt résztvevőinek a felelősségteljes innováció gyakorlati bevezetésének lehetőségeiről. Eddig kizárólag fejlett országok innovációs környezetében alkalmazták az innovációs folyamatot feltérképező, elemző és menedzselő módszert, így világszinten kuriózumnak számít annak Kelet-Európában történő tesztelése. A több éves dokumentált eredményekkel bíró, ún. Társadalmi-Technikai Integrációs Kutatás (STIR) módszer alaplogikája szerint a társadalomtudományi szempontokat integrálja a természettudományi kutatásokba és döntésekbe egy 12 hetes interakció keretében. Ennek segítségével a bevont kutatók látóköre környezeti, társadalmi, gazdasági, pszichológiai, filozófiai, etikai és egyéb társadalomtudományi szempontokkal szélesedik. Ez a komplex gondolkodás növeli a felelősségteljes K+F+I döntések meghozatalának valószínűségét. Annak érdekében, hogy ez a koncepció a kelet-európai régióban is elterjedjen, gyakorlati alkalmazására az akadémiai és az üzleti szférában is sor kerüljön, 8 ország 15 partnere fogott össze a Duna Transznacionális Program keretén belül. A módszert a volt szocialista országok kutatóintézetei közül kizárólag a magyar, román és cseh ELI-ben fogják tesztelni, melynek eredményeképpen ezen kutatóintézetek elsők között léphetnek a felelősségteljes innováció útjára. A hazai ELI pillér 2018 első felében kezdi meg a módszer tesztelését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.