Egy éven át kutatták a baksi integrációs modell eredményeit

2017. május 22., hétfő · Hozzászólok

integracio__kutatas_baks

Egy éven át kutatta a baksi integrációs modell eredményeit 25 egyetemista fiatal, akik hét városból, öt hazai és egy határon túli egyetemről érkeztek a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium és a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségpolitikai Intézete által életre hívott kutatási programba. Tovább »

Szén-dioxidból tüzelőanyagot állítanának elő az SZTE kutatói

2017. május 11., csütörtök · Hozzászólok

A napfényt használja olyan kémiai reakcióra, amellyel a szén-dioxidot alakítja át tüzelőanyaggá Janáky Csaba. A Szegedi Tudományegyetem kutatója, munkatársaival együtt, a folyamatban döntő szerepet játszó foto-elektródok működésének optimalizálásához talált új módszert. Az eredményeiket bemutató cikk a napokban jelent meg a rangos Journal of the American Chemical Society folyóiratban. Tovább »

Veszélyes a parlagfüvet megenni – állítják az SZTE kutatói

2017. május 9., kedd · Hozzászólok

parlagfu_allergia_pollen

Gyomnövény, nem pedig „új gyógynövény” a parlagfű: elfogyasztása károsíthatja az egészséget, mert olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek sejtmérgező hatását korábban már kimutatták. A Szegedi Tudományegyetem kutatói elsőként vizsgálták meg a parlagfű tartós alkalmazásának veszélyeit. Az eredményeiket bemutató cikk 2017 májusában jelent meg a PLoS One tudományos folyóiratban. Tovább »

Magyar részvétellel végzett kutatás segítheti a melldaganatok kezelését

2017. május 4., csütörtök · Hozzászólok

Az emlődaganatok és áttéteik “családfáját”, filogenezisét írja le, és ezzel segíthet a primer daganat, illetve az áttétek kezelési sorrendjének felállításában az a nemzetközi, a Semmelweis Egyetem munkatársainak közreműködésével készült kutatás, amelyet a Nature Communications tudományos folyóirat közölt. Tovább »

Magyarországon hiánypótló, nemzetközi szinten pedig kiemelkedő eszközparkot hoznak létre az SZTE-n

2017. március 30., csütörtök · Hozzászólok

SZS20140401_szte_rektori_hivatal_003

Magyarországon hiánypótló, nemzetközi szinten pedig kiemelkedő eszközparkot hoznak létre a Szegedi Tudományegyetemen. A Komplex Anyagtudományi Felületvizsgáló Központ létrehozásával új távlatok nyílnak az SZTE szakemberei számára a felfedező kutatásban. A műszerbeszerzés és a központ kialakítása a Komplex Anyagtudományi Felületvizsgáló Központ kialakítása projektben valósul meg. Tovább »

Gombafertőzéseket vizsgáló kutatási program indult Szegeden

2017. március 14., kedd · Hozzászólok

Gombafertőzéseket vizsgáló kutatási programot indítottak uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpont szakemberei – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t. Tovább »

Hencz Péter: Quo vadis magyar ifjúság?

2017. március 14., kedd · Hozzászólok

Hencz_Peter

2017. február 13-án mutatták be a Magyar Ifjúság 2016 kutatás gyorsjelentését a magyar fiatalok családalapítási terveiről, tanulásról való elképzeléseiről, munkaerő piaci lehetőségeiről, hazánkhoz való kapcsolatairól, kultúrához, közélethez való viszonyáról, szokásairól. Tovább »

Következő oldal »