Megérkezett a két első lézerberendezés az ELI-be

2017. szeptember 19., kedd · 2 hozzászólás

Több mint 1,3 milliárd forintot ér az a két lézerberendezés, amelyeknek az összeszerelése zajlik jelenleg az ELI-ben. Az egyiket már jövő év januárjában külsős csoportok is használhatják kísérletekre, egy francia és görög kutatókból álló csoport érkezik majd Szegedre. Tovább »

Csongrád megyében is mérik, tudunk-e olvasni és számolni

2017. augusztus 31., csütörtök · Hozzászólok

Indul a Nemzetközi Felnőtt Képesség- és Kompetenciamérési Program (PIAAC) magyarországi felmérése, amelynek során 6000 lakos kompetenciáit vizsgálják. Csongrád megye nyolc településéről választották ki azokat a 16 és 65 év közöttieket, akiket bevonnak a programba, amely során azt is vizsgálják, hogy a kompetenciák a munkaerőpiacon és a mindennapi életben miként is hasznosulnak. Tovább »

Mérgező antimonnal volt szennyezett az ókori Pompeji vízvezetékrendszere

2017. augusztus 18., péntek · Hozzászólok

Mérgező antimonnal volt szennyezett a fejlett vízvezetékrendszeréről híres római birodalom ivóvize oly mértékben, hogy napi szinten okozhatott hasmenést, hányást és hosszú távon máj- és vesekárosodást – derítették ki dán kutatók Pompeji vízvezetékének vizsgálatából. Tovább »

Feltérképezték a fényenergia eloszlását a Tejútrendszerben

2017. július 31., hétfő · Hozzászólok

Első alkalommal számolta ki a Tejútrendszerben lévő teljes fényenergia eloszlását egy nemzetközi kutatócsoport, ezzel betekintést nyertek a galaxis felépítésébe és új információkat szereztek arról, hogyan alakulnak ki csillagok olyan spirális galaxisban, mint amelynek a Föld is része. Tovább »

Az Arizona State egyetem professzora tartott tréninget Csongrád megyében

2017. július 26., szerda · Hozzászólok

erik_fisher

Felelősségteljesebb kutatói döntések, csökkenő keretfüggőség, hosszú távú, komplex gondolkodás – a tapasztalatok szerint ezek annak az Amerikai Egyesült Államokban, az Arizona State egyetemen kifejlesztett módszernek az eredményei, melyet az elmúlt héten a szegediek is megtanulhattak, és melyet a volt szocialista országok közül elsőként az ELI tesztelhet. Tovább »

A mesterséges édesítőszerek növelhetik az elhízás, a szívbetegségek és más egészségügyi problémák kockázatát (FRISSÍTVE)

2017. július 18., kedd · Hozzászólok

A mesterséges édesítőszerek hosszú távon kapcsolatba hozhatók az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatának növekedésével egy új kanadai kutatás szerint. Tovább »

A várandós nők alkoholfogyasztása akár jövendő unokáiknak és dédunokáiknak is árthat

2017. július 10., hétfő · Hozzászólok

Számos tanulmány figyelmeztetett arra, hogy a magzatnál egészségkárosodást okozhat, ha az anya a várandósság alatt alkoholt iszik. Egy új kutatás szerint azonban nemcsak az anyaméhben fejlődő gyermekét, hanem a jövendő generációkat, az unokáit és dédunokáit is károsíthatja az anya alkoholfogyasztása. Tovább »

Egyedülálló okos eszközöket fejlesztenek a Szegedi Tudományegyetemen

2017. július 6., csütörtök · Hozzászólok

SZS20140401_szte_rektori_hivatal_003

Az élő szervezetekről adatokat gyűjtő, intelligens szenzorokra épülő rendszereket fejlesztenek a Szegedi Tudományegyetem kutatói. A több mint 810 millió forint európai uniós támogatású projektben okos cserepet, okos karperecet és automatizált okos laboratóriumi eszközöket is kidolgoznak. Az alkalmazásokkal a növénytudományok, a pszichiátriai vizsgálatok, valamint a sejtbiológiai és gyógyszeripari kutatások területén várhatók stratégiai jelentőségű tudományos eredmények. Tovább »

SZTE agykutatók a tanulás korlátairól és a fejfájás okozta károkról

2017. július 4., kedd · Hozzászólok

A tanulási képesség az életkortól, míg a felidézés és az alkalmazás képessége egyéni adottságtól függ. A migrén a kognitív képességeket is jelentősen rontó változást okoz az agyban. Ezt a két állítást fejti ki a Nemzeti Agykutatási Program támogatását élvező, Nagy Attila egyetemi docens irányításával működő SZTE ÁOK Élettani Intézet Szenzomotoros Kutatólaboratóriumában végzett kísérletek és megfigyelések alapján készült legújabb két publikáció. Tovább »

A beidegződések felülírhatók, de nem tűnnek el az agyból

2017. június 29., csütörtök · Hozzászólok

Nehéz felülírni a kialakult beidegződéseket, de ez akkor is lehetséges, ha erre nem kap explicit instrukciót az ember. A sikeres átírás után azonban nem tűnik el a korábban megtanult viselkedésforma, az új és a régi tudás egymás mellett létezik – állapították meg magyar kutatók. Tovább »

Speciális műanyagot fejlesztenek SZTE-s kutatók

2017. június 12., hétfő · Hozzászólok

Kizárólag sós vízben oldódó, 3D nyomtatásra alkalmas polimer előállításán dolgoznak a Szegedi Tudományegyetem kutatói. A világon egyedülálló anyagot egy drón prototípus fejlesztésében alkalmazzák majd. A K+F projekt megvalósítására 494,4 millió forint támogatást nyert a konzorciumvezető BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft, és a konzorciális partnerek – Szegedi Tudományegyetem, G.A.N. Energetikai és Technológiai Kft, MTA SZTAKI, MTA Szegedi Biológiai Központ. Tovább »

Több milliárdos kutatás fejlesztési program indult a Szegedi Tudományegyetemen

2017. június 7., szerda · Hozzászólok

alairs01_gs

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Gál Ferenc Főiskola (GFF) több mint 3,6 milliárd forint uniós támogatást nyert arra a több tudományterületet összekapcsoló kutatási programra, amely középpontjában az egészségállapottal kapcsolatos vizsgálatok állnak a fogantatástól kezdve egészen az időskorig. A projekt célja a két szegedi felsőoktatási intézmény kutatási szolgáltatásainak bővítése, a tudományos utánpótlás erősítése, valamint a megszülető eredmények piaci hasznosításának elősegítése is. Tovább »

Fémionok gyógyászati alkalmazását vizsgáló kutatási program indult Szegeden

2017. június 1., csütörtök · Hozzászólok

A daganatos betegségek, az idős kori elbutulással járó biológiai leépülés, illetve a genetikai rendellenességek gyógyításában a fémionok alkalmazásának hatásosságát javító kutatási program indult el a Szegedi Tudományegyetemen – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága csütörtökön az MTI-t. Tovább »

Egy éven át kutatták a baksi integrációs modell eredményeit

2017. május 22., hétfő · Hozzászólok

integracio__kutatas_baks

Egy éven át kutatta a baksi integrációs modell eredményeit 25 egyetemista fiatal, akik hét városból, öt hazai és egy határon túli egyetemről érkeztek a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium és a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségpolitikai Intézete által életre hívott kutatási programba. Tovább »

Szén-dioxidból tüzelőanyagot állítanának elő az SZTE kutatói

2017. május 11., csütörtök · Hozzászólok

A napfényt használja olyan kémiai reakcióra, amellyel a szén-dioxidot alakítja át tüzelőanyaggá Janáky Csaba. A Szegedi Tudományegyetem kutatója, munkatársaival együtt, a folyamatban döntő szerepet játszó foto-elektródok működésének optimalizálásához talált új módszert. Az eredményeiket bemutató cikk a napokban jelent meg a rangos Journal of the American Chemical Society folyóiratban. Tovább »

Veszélyes a parlagfüvet megenni – állítják az SZTE kutatói

2017. május 9., kedd · Egy hozzászólás

parlagfu_allergia_pollen

Gyomnövény, nem pedig „új gyógynövény” a parlagfű: elfogyasztása károsíthatja az egészséget, mert olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek sejtmérgező hatását korábban már kimutatták. A Szegedi Tudományegyetem kutatói elsőként vizsgálták meg a parlagfű tartós alkalmazásának veszélyeit. Az eredményeiket bemutató cikk 2017 májusában jelent meg a PLoS One tudományos folyóiratban. Tovább »

Magyar részvétellel végzett kutatás segítheti a melldaganatok kezelését

2017. május 4., csütörtök · Hozzászólok

Az emlődaganatok és áttéteik “családfáját”, filogenezisét írja le, és ezzel segíthet a primer daganat, illetve az áttétek kezelési sorrendjének felállításában az a nemzetközi, a Semmelweis Egyetem munkatársainak közreműködésével készült kutatás, amelyet a Nature Communications tudományos folyóirat közölt. Tovább »

Magyarországon hiánypótló, nemzetközi szinten pedig kiemelkedő eszközparkot hoznak létre az SZTE-n

2017. március 30., csütörtök · Hozzászólok

SZS20140401_szte_rektori_hivatal_003

Magyarországon hiánypótló, nemzetközi szinten pedig kiemelkedő eszközparkot hoznak létre a Szegedi Tudományegyetemen. A Komplex Anyagtudományi Felületvizsgáló Központ létrehozásával új távlatok nyílnak az SZTE szakemberei számára a felfedező kutatásban. A műszerbeszerzés és a központ kialakítása a Komplex Anyagtudományi Felületvizsgáló Központ kialakítása projektben valósul meg. Tovább »

Gombafertőzéseket vizsgáló kutatási program indult Szegeden

2017. március 14., kedd · Hozzászólok

Gombafertőzéseket vizsgáló kutatási programot indítottak uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpont szakemberei – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t. Tovább »

Hencz Péter: Quo vadis magyar ifjúság?

2017. március 14., kedd · Hozzászólok

Hencz_Peter

2017. február 13-án mutatták be a Magyar Ifjúság 2016 kutatás gyorsjelentését a magyar fiatalok családalapítási terveiről, tanulásról való elképzeléseiről, munkaerő piaci lehetőségeiről, hazánkhoz való kapcsolatairól, kultúrához, közélethez való viszonyáról, szokásairól. Tovább »

Ritka betegségek utatására irányuló projekt indul a Szegedi Tudományegyetemen

2017. február 23., csütörtök · Hozzászólok

SZS20140401_szte_rektori_hivatal_003

Közel 1,2 milliárd forint támogatást nyert a Szegedi Tudományegyetem vezetésével összeállított pályázat a ritka betegségek kórfejlődésének kutatására, új diagnosztikai és terápiás eljárások fejlesztésére. Tovább »

Akadémiai kutatócsoport vizsgálja a trianoni békeszerződés körülményeit

2017. február 8., szerda · Hozzászólok

trianon06_gs

Akadémiai kutatócsoport vizsgálja az 1920-as trianoni békeszerződés körülményeit, így például az első világháború utáni katonai összeomlást és a haderő leszerelését, a közellátás problémáit és Trianon emlékezetét. Tovább »

Tizenkétmilliárd forintos pályázati keret a felfedező kutatásokra

2017. január 23., hétfő · Hozzászólok

A kutatói életpályához jobban igazodó, új pályázati konstrukciókkal bővülve, megnövelt, 12 milliárd forintos keretösszeggel tette közzé a felfedező kutatásokat ösztönző felhívásokat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal). Tovább »

A túl sok ülés és a túl kevés testmozgás gyorsíthatja az öregedést

2017. január 20., péntek · Hozzászólok

A naponta több mint tíz órát ülő és kevés fizikai aktivitást végző idősebb nők sejtjei gyorsabban öregednek, mint azon társaiké, akik kevesebbet ülnek és többet mozognak napközben – állítják a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem orvostudományi karának szakemberei. Tovább »

Újabb bizonyítékot találtak arra, hogy nem különbözik a férfi és a női agy

2017. január 19., csütörtök · Hozzászólok

Az emberi agy amigdala nevű régiójáról szóló tanulmányokat elemezték amerikai kutatók, akik azt találták, hogy ennek a szervnek a nagysága sem különbözik számottevően a férfi és a női agyban, ezzel újabb bizonyítékát adták annak, hogy az emberi agynak nincsenek nemhez kötött különbségei. Tovább »

Veszélyt jelent az őshonos madarakra az egzotikus társaik iránti növekvő kereslet

2017. január 13., péntek · Hozzászólok

Az egzotikus madarak iránti egyre növekvő kereslet komoly kockázatot jelent az őshonos madárfajokra – figyelmeztetnek a kutatók, akik szerint a kalitkáikból esetleg kiszabaduló madarak új populációkat hozhatnak létre a hazájuktól távol eső területeken, és vetélytársai lehetnek a helyi fajoknak. Tovább »

Magyar kutatócsoport bizonyította, hogy a kutyák is képesek “mentális időutazásra”

2016. november 23., szerda · Hozzászólok

A kutyák is képesek “mentális időutazásra”, azaz olyan múltbeli eseményekre is képesek emlékezni, amelyek esetében nem számíthattak arra, hogy egyszer majd fel kell idézni azokat – igazolták innovatív kísérleteikkel az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszékének és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA)-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoportjának tudósai. Tovább »

A menekülteket befogadnák a magyarok, a gazdasági bevándorlókat nem

2016. szeptember 28., szerda · 7 hozzászólás

Illegális bevándorlás - Éhségsztrájkot folytató migránso

A Migrációkutató Intézet munkatársával beszélgettünk a menekültekkel, bevándorlókkal kapcsolatos attitűdökről. A csütörtökön Szegedre érkező Janik Szabolcs szerint a magyarok meglepően összetett módon látják a migráció kérdéskörét. Tovább »

Következő oldal »