Közélet

Újra Patai Mihályt választotta elnökének a bankszövetség

Újra Patai Mihályt választotta elnökének a bankszövetség

2017. május 12., péntek
Újra Patai Mihályt választotta elnökének a bankszövetség

Újra Patai Mihályt választotta elnökének a Magyar Bankszövetség pénteken megtartott testületi ülésén, amelyen teljes tisztújításra került sor - tájékoztatta a bankszövetség pénteken az MTI-t.

A szervezet tagintézményeinek vezetői az ülésen közös állásfoglalást fogadtak el, amelyben kifejtik: a bankszektorban már egy trendforduló pozitív jelei mutatkoznak, ami stabilizáló, sőt dinamizáló tényező lehet a hazai gazdaság növekedésében. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a gazdaság gyors ütemű, tervezhető fejlődésének elősegítéséhez a finanszírozóknak is kiszámítható szabályozásra van szükségük. A nyilatkozat szerint ide tartozik a különadók európai szintre csökkentése, a tranzakciós illeték kivezetése és a jelzáloghitelezői jogérvényesítés megfelelő jogszabályi biztosítása. Ez utóbbi megköveteli a hatástanulmányokra alapozott, előre tervezett és egyeztetett változtatásokat - írják. Kitérnek arra is, hogy a hitelintézeti szektor 2008 óta folyamatosan jelentős veszteségeket szenvedett el, és jelentős költségcsökkentést hajtott végre, ezt azonban elfedi a tranzakciós illeték és a különadók rendkívül magas szintje. Mindez az elmúlt évtizedben együtt járt számos fejlesztés kényszerű elhalasztásával is. Az általános gazdasági helyzet javulása, a piacok élénkülése 2016-ban lehetőséget teremtett a banki céltartalékok csökkentésére, a kártyatársasági részvények értékesítése, valamint a külföldi piacokról származó osztalékok szektor szinten markáns, de egyszeri vagy speciális bevételt jelentettek. A következő években a bankszektor jelentős IT beruházásokat, fejlesztéseket hajt végre, fenn kell tartaniuk ugyanakkor a szigorú költséggazdálkodást, amellyel középtávon is csak mérsékelt, érdemben az európai átlag alatti nyereség biztosítható. A fejlesztésekhez nélkülözhetetlen emberi erőforrásokat a bürokratikus és adminisztratív terhek csökkentésével látják biztosíthatónak a bankok. A közlemény kitér arra is, hogy a Magyar Bankszövetségben háromévente kerül sor tisztújításra, amely a mostani testületi ülésen vált esedékessé. A bankszövetség Patai

Mihály

elnökké választása mellett újraválasztotta alelnökének

Becsei Andrást

, az Etikai Bizottság elnökének pedig

Auth Henriket

. A következő három évre elnökségi taggá választották

Hegedűs Évát, Jelasity Radovánt, Simák Pált, Urbán Zoltánt, Zolnai Györgyöt

. Közölték továbbá, hogy 2017-ben

Batka Anna

(Magyar Bankszövetség),

Bógyi Attila

(OTP Jelzálogbank),

Makó Zoltán

(Készenléti Rendőrség; Nemzeti Nyomozó Iroda), N

émethné Szűcs Gyöngyi

(Unicredit Bank) és

Weissmüller Gábor

(Citibank) részesült a Magyar Bankszövetség Aranykaptár díjában. Az ülésen a pénzintézetek vezetői mellett

Hornung Ágnes

, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára, valamint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökei is részt vettek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.