Közélet

Orbán: olyan államot akarunk létrehozni, ami élvezi az emberek bizalmát

Orbán: olyan államot akarunk létrehozni, ami élvezi az emberek bizalmát

2017. március 3., péntek
Orbán: olyan államot akarunk létrehozni, ami élvezi az emberek bizalmát
Orbán Viktor

A kormány olyan államot akar létrehozni, ami az emberek bizalmát élvezi, és segíti az emberek és a vállalkozások boldogulását - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Szigetszentmiklósi Igazgatási Központ átadóünnepségén.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a felújított vagy újonnan épített hivatalok aligha érnek valamit, ha nincsenek kiválóan felkészült és elkötelezett alkalmazottaik. A következő évek a digitális ügyintézésre való áttérésről fognak szólni - vetítette előre.

Orbán Viktor

arról is beszámolt, hogy a Szigetszentmiklósi Igazgatási Központban kapott helyet az ország utolsóként átadott kormányablaka. Emlékeztetett: a mára több mint 1500 féle eljárás elintézésére lehetőséget adó egységes kormányablakok kialakítását

Navracsics Tibor

kezdte el miniszterként és

Lázár János

Miniszterelnökséget vezető miniszter zárta le a folyamatot. A munka céljának nevezte, hogy az átalakított közigazgatás méltó legyen az ezeréves keresztény államhoz, de megfeleljen a 21. századi modern társadalom elvárásainak is. Emlékeztetett: 2010 előtt az államnak alig akadt olyan szervezete, amely jól működött volna. Azok afféle "magánügynökségként", kiszervezve tevékenykedtek, az állampolgárok alig tudták elintézni ügyeiket, a törvények pedig nem az áldozatokat, hanem a bűnözőket védték. És mint fogalmazott, csak idő kérdése, hogy a "belülről szúrágta és korhadásnak indult" szervezet már kifelé sem tud erőt mutatni. Mára azonban 7100-zal bővült a rendőrség létszáma és az ország minden településén állandó rendőri jelenlét van. "Helyre állítottuk a közrendet Magyarországon" - fogalmazott a kormányfő. Szólt a közigazgatásban, a rendvédelemben és az igazságszolgáltatásban bevezetett életpályamodellről is. Hangsúlyozta: a közrend kárára megy, ha az államnak dolgozó elkötelezett, felkészült tisztviselők máshol keresnek munkát. Lassan elmondható, hogy a köz szolgálatát vállalni nemcsak szép hivatás, de kifizetődő is - fogalmazott. A miniszterelnök az elmúlt évek látványos eseményének nevezte a Budapest környéki települések jelentőségének és méretének folyamatos növekedését. Rámutatott: az 1990-es évek óta kétszeresére növekedett Szigetszentmiklós önerőből nem lett volna képes új igazgatási központjának létrehozására, ezért kormányzati segítséggel sikerült egy romos épületet 4,4 milliárd forintból felújítani a célra. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a kormány 2010-ben azt a célt tűzte maga elé, hogy a területi közigazgatás legyen egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb. Hat évvel ezelőtt 29 kormányablakban 29 féle ügyet lehetett elintézni, ma a 270. kormányablakot adják át. Sok szervezet integrálódott az elmúlt hat évben a kormányhivatali és a járási hivatali struktúrába, létrejött 197 járás, és 25 ezer munkatárs intézi az emberek ügyeit. Közölte, tavaly az emberek 24 millió üggyel fordultak a kormányhivatalokhoz, a most megnyíló kormányablakban pedig várhatóan félezer ember fordul majd meg. Csökkent a várakozási idő, jelentősen nőtt azoknak az ügyeknek a száma, amelyeket kevesebb mint nyolc nap alatt képes a magyar közigazgatás elintézni - mondta Lázár János.

Polt Péter

legfőbb ügyész beszédében kiemelte: az elmúlt években elindult egy olyan folyamat, amely azt akarja elérni, hogy az igazságszolgáltatás (méltó körülmények között dolgozhasson. A szigetszentmiklósi központtal új igazságszolgáltatási centrum jön létre, egy olyan helyen, ahol korábban bíróság, ügyészség nem is működött. Ezzel nagyon régi adósságot törlesztenek - mondta. Polt Péter hozzátette: demonstratív jelentősége van annak, hogy az igazságszolgáltatás a közigazgatással, a rendészeti szervekkel egy épületbe került.

Handó Tünde

, az Országos Bírósági Hivatal elnöke arról beszélt, hogy a per ugyanolyan közügy, mint az adó-, az oktatás- és az egészségügy. A bíróság akkor tölti be a rendeltetését, ha a vitákat rendezni képes, ha nem problémákat generál, hanem megoldja őket. A bírósági szervezet teljesítménye az elmúlt években javult, a két éven túl folyamatban lévő ügyek száma jelentősen csökkent, az ügyek csaknem 90 százaléka első fokon jogerőre emelkedik. Handó Tünde úgy fogalmazott: "a kiegyezést követő aranykorhoz mérhető" a bírósági szervezet fejlődése.

Papp Károly

országos rendőrfőkapitány mintaértékűnek nevezte, hogy a rendőrség a bírósággal, az ügyészséggel és a kormányablakkal egy épületbe került. Mindez lehetővé kényelmesebb, kulturáltabb ügyintézést tesz lehetővé a szigetszentmiklósi kapitányság illetékességi területén élő mintegy 114 ezer embernek - mondta Papp Károly, aki két szolgálati gépkocsit és tíz kézi rádiót adott át a kapitányságnak. A több mint nyolcezer négyzetméteres új szigetszentmiklósi létesítményben 270-en dolgoznak. A rendezvény alatt a devizaadósokból alakult Nem adom a házamat mozgalom néhány aktivistája sárga pólóban, sípokkal, kürtökkel, "Ez itt egy olyan ország, ahol szólás után nincs szabadság", "Ne kockáztassunk! Szavazzunk nemmel a Fideszre!", "Csányisztánból nem kérünk, jogállamot akarunk", A devizahiteleseket becsapták és félrevezették", Milyen miniszterelnök az, aki elősegíti, hogy a bankok jogtalanul kilakoltassák a lakosságot" feliratú transzparensekkel tüntettek. A Jobbik aktivistái pedig "A szalagot átvághatod, az embereket már nem!" felirattal demonstráltak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.