Közélet

"Olyan fiatalok voltak, mint ti" - A szabadságharc hőseire emlékeztek a szegedi Fodor-kollégiumban + FOTÓK

"Olyan fiatalok voltak, mint ti" - A szabadságharc hőseire emlékeztek a szegedi Fodor-kollégiumban + FOTÓK

2017. március 10., péntek
"Olyan fiatalok voltak, mint ti" - A szabadságharc hőseire emlékeztek a szegedi Fodor-kollégiumban + FOTÓK
fodor_kollegium_marcius_15_021gs

Különleges, egyedi, interaktív rendezvénnyel, hagyományőrzők közreműködésével idézték fel az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeit.

A szegedi Fodor József Kollégium komoly hangsúlyt fektet arra, hogy növendékeinek magyarságtudatát erősítse, ennek jegyében emlékezik meg hagyományteremtő szándékkal a Nemzeti Összetartozás Napja, az 1956-os, illetve az 1848-as forradalom alkalmából.

Konkoly Béla

igazgató és munkatársai azért dolgoznak nap mint nap, hogy elmélyítsék a fiatalok identitástudatát, hogy személyes példákon keresztül mutassák meg nekik, miért fontos büszkének lenniük magyarságukra, nemzeti történelmükre, múltunkra, hőseinkre, és mindez hogyan járul hozzá saját jövőjük és a magyarság jövőjének építéséhez. Csütörtökön is különleges, interaktív rendezvénynek lehettek tanúi azok, akik részt vettek a Fodor József Kollégium 1848-as ünnepségén. A fodorosok mellett sokan eljöttek a társkollégiumokból is, a Janikovszkyból, az Adyból és a Vedresből. A kollégium nevelői közössége időt és energiát nem kímélve készült az estre, filmrészleteket, nótarészleteket vágtak, térképeket, tablókat szerkesztettek, és meghívták díszvendégnek Az 1848/49-es Szabadságharc Szegedi III. Honvéd Hagyományőrző Egyesületének képviselőit is. A szegedi hármasok nevében

Vass László

ezredes és

Tóth László

őrmester nemcsak a méltán híressé vált katonai alakulat történetének rejtelmeibe avatta be az ifjakat, de hőstetteikről is szóltak, és megismertették a korhű ruházatot és fegyverzetet, fegyverfogásokat is. Természetesen minden felmerülő kérdésre választ adtak az érdeklődőknek, akik izgatottan hallgatták, hogy a forradalom és szabadságharc forgatagában, hadi eseményeiben hozzájuk hasonló, 14-20 éves fiatalok is az élvonalban vállaltak szerepet. Ugyanúgy kivették a részüket a harcokból, szabadságért, függetlenségért folytatott küzdelemből, mint a felnőttek, és ugyanúgy el kellett viselniük a mindennapi megpróbáltatásokat, mint édesapáiknak, nagyapáiknak. Központi szerepet kapott a megemlékezésen a szabadságharc 1849. április 4-i, a magyar honvédsereg győzelmével végződött tápióbicske-nagykátai csatája. Ezen az ütközeten keresztül érzékeltették az est szervezői és szereplői a forradalom és szabadságharc mindennapjait, ez által vezették be az adott korba a résztvevőket. Elhangzott, hogyan a korábbi vetélkedéseket félretéve hogyan fogtak össze a siker érdekében a szegedi hármasok és a kassai kilencesek, miként segítették egymást a híd sorsdöntő jelentőségű elfoglalásában. Érdekfeszítő részleteket idéztek fel abból a híres párbajból is, melyet az egymással szembekerülő lovascsapatok parancsnokai, az osztrák

Hermann Riedesel

báró és a magyar

Sebő Alajos

őrnagy vívott. A négy-öt percig tartó küzdelemben Sebő diadalmaskodott, megölve Riedeselt, miközben a karján ő maga is megsebesült.

Jókai Mór

ezt a történetet – Baradlay Richárd és Palvicz Ottó összecsapásaként – írta meg regényes formában A kőszívű ember fiai című művében (a regény filmfeldolgozásából több részlet illusztrálta az ünnepséget). A diákok által adott műsort a számos érdekes és látványos történelmi filmrészlet mellett korhű nóta-, indulórészletek is színesítették. Ezen az estén nemcsak a diákok tudástára bővült, de olyan személyes, életszagú tapasztalatokat is szerezhettek, melyek minden bizonnyal közelebb hozták őket az 1848/49-es forradalom és szabadságharc ismert vezetőihez és mindennapi hőseihez is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.