Közélet

Olimpia 2024 - Magyarország visszalép az olimpiai pályázattól (FRISSÜL)

Olimpia 2024 - Magyarország visszalép az olimpiai pályázattól (FRISSÜL)

2017. február 22., szerda
Olimpia 2024 - Magyarország visszalép az olimpiai pályázattól (FRISSÜL)
Fellegi Tamás; Rost Andrea; Fürjes Balázs; Szalay-Berzeviczy Attila; Mattheisen, Christopher; Martonyi János; Szép Fruzsina; Habsburg György; Zwack Sándor

Visszalép Magyarország a budapesti olimpiai pályázattól. Egy nemzeti ügy felett győzedelmeskedett egyesek öncélú politikai érdeke - állapította meg a MOB elnöke.

Az M1 információi szerint a miniszterelnök, a főpolgármester és a MOB vezetőjének találkozóján az a közös elhatározás született, hogy Magyarország visszalép, mert a pályázat súlyos presztízsveszteség lenne az országnak. A döntés oka, hogy Magyarország nem tarthat fenn elhúzódó, vereségre ítélt pályázatot. Ezért a tárgyaló felek arra jutottak, hogy csak az lehet a felelős döntés, ha a főváros és a MOB visszalép a pályázattól - értesült az M1. A kormány határozatot hozott arról, hogy javaslatot tesz a fővárosi önkormányzatnak, valamint a Magyar Olimpiai Bizottságnak a 2024. évi budapesti olimpia és paralimpia megrendezésére irányuló pályázat visszavonására - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda. Az elfogadott kormányhatározat megállapítja: "Budapest és Magyarország számára az olimpia nemzeti ügy. Régi tapasztalat, hogy a nemzeti ügyek képviseletéhez egyetértésre van szükség. Ez az egyetértés az ország vezetői és a pártok között a pályázat benyújtásakor megvolt, megtestesült a Fővárosi Közgyűlés 92 százalékos, illetve az Országgyűlés 80 százalékos többséggel meghozott döntésében. Az elmúlt hónapokban a korábban létrejött egység felbomlott, az olimpia ügye nemzeti ügyből pártüggyé vált. Ezért a felelősség a korábbi döntésükből kihátráló ellenzéki pártokat terheli" - áll a kormány szerdai ülésén elfogadott szövegben. A határozatban leszögezik: "sikeres pályázásra, az olimpia megrendezésére csak olyan városoknak van esélyük, ahol a kérdésben egyetértés jött létre és áll fenn. Ez Párizs és Los Angeles esetében ma is igaz. Mivel Budapesten a szükséges egység felbomlott, így a Budapest olimpia rendezési pályázata esélytelenné vált. Ebben a helyzetben csak az a felelős döntés, ha Budapest és a Magyar Olimpiai Bizottság a rendezésre irányuló pályázatot nem tartja fenn. Ezért Magyarország Kormánya javaslatot tesz arra, hogy Budapest Főváros Önkormányzata és a Magyar Olimpiai Bizottság vonja vissza a 2024. évi olimpiai és paraolimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát" - olvasható a kormányhatározatban.

Kósa: a kormány és a Fidesz a pályázat visszavonását tanácsolja

A budapesti olimpiai pályázat visszavonását tanácsolja a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) és Budapestnek a kormány, a főváros vezetése, a Fidesz elnöksége és a Fidesz-frakció - közölte

Kósa Lajos

, a nagyobbik kormánypárt parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a Fidesz-elnökség nevében szerda este az MTI-vel. A politikus szerint az ellenzék többször is hazudott mindenkinek az olimpiarendezés ügyében. Először azt mondták, támogatják az olimpia ügyét, mind a fővárosban, mind a parlamentben megszavazták a szükséges jogszabályokat és azt, hogy Budapest benyújtsa a pályázatát az olimpia megrendezésére. "Hozzájárultak a nemzeti konszenzus kialakításához" - fejtette ki. Amikor azonban az ellenzék "hátba támadta" Budapest olimpiai pályázatát - folytatta Kósa Lajos -, megbontotta ezt az egységet, ezzel minimálisra csökkentve a főváros esélyeit. Szerinte az ellenzék nyilvánvaló célja, hogy akár árulása révén is egy súlyos nemzetközi presztízsveszteségbe hajszolja bele a fővárost és az országot. "Miután a politikai konszenzust az ellenzék felrúgta, ezzel a pályázat esélyeit minimálisra csökkentette" - fogalmazott a frakcióvezető. A kormány, a főváros vezetése, a Fidesz elnöksége és a Fidesz-frakció kölcsönös megbeszéléseket folytatva egymással úgy látja, hogy ma egyetlen felelős döntés lehetséges: megakadályozni Magyarország nemzetközi presztízsveszteségét, így az olimpiai pályázata visszavonását tanácsolja a MOB-nak és a fővárosnak - közölte Kósa Lajos.

Tarlós: a pályázat visszavonását javasolja a városvezetés

Az 2024-es budapesti olimpiai pályázat visszavonását javasolja a Fővárosi Közgyűlésnek a városvezetés a kormánnyal egyetértésben a jelen körülmények között, az egység megbomlása miatt - nyilatkozta

Tarlós István

főpolgármester szerda este az MTI-nek. Tarlós István

Orbán Viktor

miniszterelnökkel és

Borkai Zsolttal

, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökével folytatott megbeszélést követően elmondta: a találkozó során az ő javaslata is az volt, amit a kormány is javasol, hogy egység nélkül valóban nincs értelme próbálkozni és az ország tekintélyét csorbítani, esetleg lejáratni. Egység nélkül nem érdemes belefogni a pályázat végig vitelébe, és a kormány is azt a döntést hozta, hogy azt a javaslatot teszi a fővárosnak, hogy az adott körülmények között vonja vissza a pályázatot - mondta a főpolgármester, emlékeztetve arra: már a múlt pénteki sajtótájékoztatóján célzott arra, hogy a jelen körülmények között értelmetlenné válik a pályázat. Elmondta, voltaképpen a Momentum Mozgalom kérdésére és kérése is erre vonatkozott, hogy vonja vissza a főváros a pályázatát. "Én is ezt tudom javasolni az egyeztetés alapján a Fővárosi Közgyűlésnek" - tette hozzá. Közölte, a jövő hét elején erről a Fővárosi Közgyűlésnek kell majd döntenie, rendkívüli ülésen. Megjegyezte, a MOB vezetése ezt tudomásul vette.

Borkai Zsolt: Sok ember álma szertefoszlott

Borkai Zsolt szerint a jelenlegi helyzetben más döntés nem születhetett, de a Magyar Olimpiai Bizottság mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország mihamarabb ötkarikás játékokat rendezzen. A MOB elnöke közleményében azt is írta: A Magyar Olimpiai Bizottság a fejlemények tükrében szomorúan veszi tudomásul, hogy jelen helyzetben más döntés nem születhetett, hiszen a Fővárosi Közgyűlés mai ülésének hangvétele után érezhető volt, hogy a remélt csoda elmarad, és a konszenzus nem visszaállítható a politikai pártok között". "Szomorú, hogy egy álom, sok ember álma most ténylegesen szertefoszlott. Nem azért, mert Magyarország nem teljesített jól, nem azért, mert a magyar emberek és a magyar sportolók nem méltóak a hazai rendezésű olimpiára, hanem mert egy nemzeti ügy felett győzedelmeskedett egyesek öncélú politikai érdeke. A Magyar Olimpiai Bizottság a jövőben is mindent megtesz majd annak érdekében, hogy hitének, alapszabályának és küldetésének megfelelően Magyarország mihamarabb olimpiai játékokat rendezhessen!" - mondta Borkai Zsolt.

Momentum: a kormány elárult 266 ezer embert a pályázat visszavonásával

A Momentum Mozgalom szerint a kormány elárult 266 ezer embert az olimpiai pályázat visszavonásával. "Sajnáljuk, hogy a magát nemzetinek hazudó kormány elárult 266 ezer embert a pályázat visszavonásával. Sőt, még többet, ugyanis az olimpiapártiakat is elárulta" - írja a szervezet az MTI-hez szerdán éjjel eljuttatott közleményében. A Momentumnak a közlemény szerint kettős célja volt: az olimpiai pályázat visszavonása mellett ugyanilyen fontosnak tartották, hogy népszavazást tarthassanak egy ezermilliárdos, Magyarország jövőjét több évtizedre meghatározó gigaberuházásról. "A kormány nem kérdezte meg a társadalmat, nem tartja fontosnak a társadalom véleményét" - írták. Hozzátették, nem értik, miért lenne presztízsveszteség egy népszavazás, a társadalom véleményének megkérdezése. "Országos népszavazásnak is örültünk volna, sajnáljuk, hogy a kormány szerint egy népszavazás presztízsveszteséget jelent az országnak" - közölték.

Fürjes Balázs: a siker esélye az összefogás és egység szétesésével megszűnt

Fürjes Balázs

, a budapesti olimpiai pályázat vezetője azt mondta: a 2024-es pályázat elnyerésének esélye megszűnt az induláskor fennállt összefogás és egység szétesésével. Fürjes Balázs csütörtökön nyilatkozott az MTI-nek azt követően, hogy szerdán este a kormány úgy határozott: javaslatot tesz a Fővárosi Önkormányzatnak, valamint a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) a 2024-es budapesti olimpia és paralimpia megrendezésére irányuló pályázat visszavonására. "Szomorú vagyok, mert ekkora esélyünk még sohasem volt. Százhúsz éves a magyar álom, hogy Budapesten egyszer olimpia legyen, mert a legelső olimpia idején is felmerült ez a lehetőség, és ez a hetedik kudarcunk. Sohasem volt akkora esélyünk, mint most, kézzelfogható közelségbe került egy budapesti olimpia lehetősége" - fogalmazott a pályázat vezetője. Hozzátette: nehéz küzdelem állt még előttük, de "a surranópályán meglepetésgyőzelmet arathattak volna". "A siker esélye azonban az induláskor fennállt összefogás és egység szétesésével megszűnt. Azt követően, hogy az összefogás és egység elporladt, a szerdai döntés sajnos szükségszerű volt, s ez volt az egyetlen felelős döntés" - közölte Fürjes Balázs. Mint mondta, fájó szívvel, de ezt ő is elfogadja. "Nekünk holnap, holnapután, a következő hetekben folyamatosan versenyeznünk kellett volna a nemzetközi színtéren két nagy, erős és teljesen egységes várossal. Azért volt ez az egyetlen felelős döntés, mert sajnos annak az esélye veszett el, hogy szeptemberben, Limában Budapest győztes lehessen" - fogalmazott. A "nagyokkal, erősekkel és ráadásul egységesekkel szemben" csak akkor lett volna esély, ha "teljesen egységesek vagyunk" - tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy a budapesti pályázat története egy nagy összefogással indult. "Amikor a Fővárosi Közgyűlésben döntést kellett hozni, 2015 júniusában, 93 százalékos szavazattöbbséggel szavazta meg Budapest. Támogatták a szocialisták, a Jobbik, a Fidesz-KDNP és a Párbeszéd, közülük a szocialisták és a Párbeszéd egy része kihátrált ebből a nemzeti egyetértésből, a nemzeti ügyből pártvita lett, és pont a célegyenesben, a legrosszabbkor. Nincs már időnk, hogy ez az egység helyreálljon, s így veszekedve, a hátországban ádáz vitákat folytatva a nemzetközi színéteren nem tudunk versenyezni. Ez egy leégés lett volna, lesajnálva néztek volna ránk nap mint nap. Az egyetlen felelős döntés az lehetett, hogy ebből a versenyből, ha fájó szívvel is, de kiszállunk" - vélekedett. Fürjes Balázs felhívta a figyelmet arra, hogy a másik két pályázó országában az olimpiai pályázat ügye mögött teljes az összefogás. Kifejtette, hogy Franciaország választások előtt áll, egy választási kampány kellős közepén vannak, de a francia politikai erők megőrizték a pályázattal kapcsolatos egységet. Ezer kérdésben vitáznak, ádáz politikai küzdelem zajlik, de az olimpia kérdését képesek voltak kihagyni ebből, senki nem támadta meg, senki nem akarta politikai haszonszerzés céljából felhasználni, senki nem fordult szembe a korábbi döntésével, nem árulták el az összefogásukat, szemben azzal, ami Budapesten történt.

Marine Le Pen

elnökjelölt az éppen hivatalban lévő szocialista

Francois Hollande

elnökkel egy platformon kiáll a párizsi olimpiáért. Amerikában pedig egy választási kampányon vannak túl, amit megnyert a republikánus

Donald Trump

. A demokrata

Hillary Clinton

egyik legnagyobb támogatója a Los Angeles-i polgármester volt, a Los Angeles-i pályázat elnöke dollármilliókkal támogatta Clinton kampányát, és nemcsak a saját pénzét adta, hanem még gyűjtött is másoktól. Kígyót-békát kiabáltak a Los Angeles-iek Trumpra a választási kampány során, egy kérdés volt tabu: az olimpia kérdése. Trump nyert, s most az ellenfelek együtt küzdenek a Los Angeles-i olimpiáért. Ilyen erős és egységes ellenfelekkel, akik ennyire képesek felülemelkedni a politikai vitákon, nekünk vitatkozva, harcolva, saját magunkat elgáncsolva nincs esélyünk - jelentette ki. Fürjes Balázs elmondta, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) már értesítették, s a NOB mélységes sajnálatát fejezte ki. "Nagyon sok NOB-tag hívott fel az elmúlt napokban, ezek alapján is mondhatom, hogy soha ekkora esélyünk nem volt, mint most. Olyanok is kifejezték támogatásukat, akikről mindig tudtuk, hogy mögöttünk állnak, de voltak meglepő telefonhívások is, olyanokról is kiderült, hogy nagy valószínűséggel Budapestre szavaztak volna, akikről korábban ezt nem gondoltam" - árulta el a pályázat vezetője. Ahogy fogalmazott, a NOB előtt is állnak kihívások, és egy frissítés, egy új modell, egy közepes méretű nagyváros, amely valóra váltja a gazdaságos olimpiarendezés elképzelését, megtestesíti az Agenda 2020-at, talán jól jött volna a NOB-nak is. "Közép-Európában még sosem volt olimpia, Budapest lehetett volna megint egy új helyszín, szemben két olyan várossal, amely korábban már rendezett" - tette hozzá. Fürjes Balázs a formai kérdésekről azt mondta: a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésen dönt majd a pályázat visszavonásáról, s azt követően a MOB hivatalosan is értesíti a NOB-ot, hogy Budapest kiszállt a versenyből. A NOB szeptember 13-án, Limában dönt a 2024-es házigazdáról, Párizs és Los Angeles a két jelölt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.