Közélet

Kibervédelmi intézet: technikai fejlesztésekre is szükség van

Kibervédelmi intézet: technikai fejlesztésekre is szükség van

2016. október 5., szerda
Kibervédelmi intézet: technikai fejlesztésekre is szükség van

A stratégiák és szabályozások mellett a humán erőforrás szintjén és technikai fejlesztésekkel is erősíteni kell a kiberbiztonságot - emelte ki a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) igazgatója az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Bencsik Balázs

felidézte, hogy a szabályozásban Magyarország élen járt, hiszen már 2013-ban megalkotta a kiberbiztonsági stratégiát. Az uniós szabályozás idén augusztusban készült el. Az utóbbi években egyre intenzívebbé váltak a kibertámadások, ezért mind több országban, az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is megfelelő szervezeteket hozta létre a kibervédelem területén. Magyarországon az NKI tavaly októberben kezdte meg működését. Az NKI vezetője az M1-en kiemelte: napjainkban egyre több az okoseszköz, "minden össze van kapcsolva mindennel". Az információs társadalomban az informatika alapvető fontosságú, de fontos, hogy a funkcionális fejlesztések mellett a biztonságot is erősítsék. Bencsik Balázs elmondta: a kibertámadások skálája nagyon széles. Van, hogy komolyabb szakértelem nélkül, kedvtelésből támadnak informatikai rendszerek ellen, a kiberbűnözés azonban már valamilyen gazdasági, vagyonszerzési céllal elkövetett támadás. Emellett létezik az úgynevezett kiberhadviselés is, amely akár a nemzetbiztonságot veszélyeztető, célzott támadásokat jelent akár egy ország vagy egy nagyobb cég informatikai rendszerei ellen. Az európai kiberbiztonsági hónap keretében Magyarországon is több szakmai rendezvényt tartanak októberben. Bencsik Balázs elmondta: az egyik szakmai előadáson az is elhangzott, hogy a feketepiacon 50 és 100 dollár között lehet vásárolni olyan "támadókapacitást", amellyel egy nagyvállalat informatikai rendszereit, szolgáltatásait is elérhetetlenné lehet tenni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.