Közélet

Fazekas: meghatározó változások kezdődtek a vadgazdálkodásban

Fazekas: meghatározó változások kezdődtek a vadgazdálkodásban

2016. augusztus 27., szombat
Fazekas: meghatározó változások kezdődtek a vadgazdálkodásban

Meghatározónak, az elmúlt évtizedek viszonylatában példa nélkülinek nevezte a vadászatban, a vadgazdálkodásban tavaly kezdődött változásokat a földművelésügyi miniszter a Somogy megyei Kaszón szombaton.

Fazekas Sándor

az Országos Magyar Vadászkamara és a Kaszó Zrt. által szervezett Országos Vadásznap megnyitóján elmondta: a korszerű, ugyanakkor a jól működő régi gyakorlatokat megőrző vadgazdálkodási törvényben kidolgozták a tájegységi rendszert, az 52 tájegységet alapul véve kijelölték a vadászterületek határait. A határokat kijelölő hatósági határozatok jogerőre emelkedése folyamatos, ezek után összehívhatóak a tulajdonosi gyűlések - tette hozzá. A miniszter szavai szerint a vadásztársadalmat jelenleg ez a téma foglalkoztatja leginkább, mert "felelős döntésnek kell születnie a vadászati jog hasznosítását, a jogosultak személyét illetően", akik 20 éven keresztül gondos gazda módjára kötelesek majd gazdálkodni a területeken, s élni annak lehetőségeivel. A vadászati jog a földtulajdon elválaszthatatlan része marad, a jogszabály a földtulajdonosok kezében hagyja a döntést, kik azok a vadászatra jogosultak, akikkel szeretnének együttműködni a jövőben - jegyezte meg Fazekas Sándor. A tárcavezető szólt arról is, hogy a jogszabályalkotás még nem zárult le, "számos részlet kidolgozásra vár". Ezek között említette a tájegységi fővadász rendszert, a hivatásos vadászok alkalmazási feltételeinek meghatározását, a hagyományos vadászati módokkal, tiltott vadászati eszközökkel kapcsolatos szabályozást és a vadkárrendezést is. Hozzáfűzte: bízik abban, hogy 2017 első negyedévétől kezdődően felállhat a nagy érdeklődéssel várt fővadászi rendszer. Az esemény résztvevőit levélben köszöntötte Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke azt írta, jelentős lépések történetek a törvényalkotásban, szakmai alapra helyezték és egyszerűsítették a jogszabályokat, hatósági eljárásokat, levéve a vadászokról a felesleges adminisztráció terheit. "Közös munkával több évtizedes akadályokat számoltunk fel, visszaadtuk a vadászat méltóságát" - hangsúlyozta. A politikus jelezte, megkezdődött a 2021-re tervezett vadászati világkiállítás előkészítése, ahol szeretnék "letenni az Magyarország névjegyét a világ vadászai elé".

Jámbor László

, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke arra emlékeztetett: a közelmúlt jogszabályi változásai eredményeképpen racionalizálták a fegyvertartást, a vadhúskezelést és -forgalmazást, valamint a vadászvizsga megszerzésének szigorítását, beemelték a Btk-ba az orvvadászat tényállását, s ezzel párhuzamosan megújult az országos vadászkamara. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a jövőben számos megoldatlan fontos szakmai kérdésre kell választ találni. Ezek közé sorolta az apróvad-gazdálkodás problémáit, a nagyvad-létszám exponenciális növekedését, a vaddisznók, aránysakálok terjedését, a vadvédelmi kerítések özönét. A hivatásos vadászok státuszának jogszabályban való megerősítése, a vadgazdálkodás rendszerének bevezetése, a vadászatra jogosultakon belül a szakmai irányítókkal szembeni követelmények egyértelmű megfogalmazása nagyban segíti a munkát - mondta a kamarai elnök.

Galamb Gábor

, a házigazda Kaszó Zrt. vezérigazgatója azt mondta, a két évtizede nagy érdeklődéssel kísért Országos Vadásznapok lehetőséget nyújtanak arra, hogy idegeneket is közelebb hozzanak a vadászathoz, "betekintést engedve annak csodálatos világába". Ezek a rendezvények szükségesek is, mert korábban elég nagy volt az ellenszél a vadászattal szemben Magyarországon - tette hozzá a cégvezető. A szombati vadásznap keretében a több száz érdeklődőt ifjú vadászok fogadalomtételére, szarvasbőgés, vadászkutya, solymászbemutatóra, világrekord trófeák bemutatójára, vadászművészek kiállítására, főzőversenyre és koronglövészetre is várták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.