Közélet

900 milliárd forint már hozzáférhető a vidékfejlesztési keretből

900 milliárd forint már hozzáférhető a vidékfejlesztési keretből

2016. augusztus 12., péntek
900 milliárd forint már hozzáférhető a vidékfejlesztési keretből

A tavaly indult vidékfejlesztési program 1350 milliárd forintos keretéből mintegy 900 milliárdot tettek már hozzáférhetővé a gazdák számára - mondta el Mezei Dávid, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára a szentlőrinci gazdanapok pénteki megnyitóján.

Mezei Dávid

szerint az Európai Bizottság (EB) által éppen egy éve elfogadott stratégiát a modernizáció és hagyományőrzés kettőssége jellemzi, célja pedig, hogy a fejlesztési összegek "minél gyorsabban, hatékonyabban és okosabban hasznosuljanak, illetve járuljanak hozzá a magyar vidék versenyképességének növeléséhez". A helyettes államtitkár példaként hozta fel, hogy a közelmúltban írták ki az öntözésfejlesztési és a borászatok modernizálását célzó pályázatokat. Mezei Dávid hangsúlyozta: a gazdálkodóknak fel kell készülniük a 2020 utáni időszakra, amikor jóval kevesebb támogatás mellett kell helyt állniuk egy egyre erősödő európai versenyben. A szentlőrinci gazdanapokon mintegy négyszáz kiállító mutatkozik be; Magyarország egyik legnagyobb mezőgazdasági szakvásárát augusztus 12. és 14. között 23. alkalommal rendezik meg a baranyai városban. Több mint 25 ezer látogatót várnak a rendezvényre, amely a régió és az ország mezőgazdaságának, élelmiszeriparának szinte teljes vertikumát reprezentálja. A kiállítók többsége az idén is gépkereskedő, állattenyésztő, növénytermesztő vagy az élelmiszeriparban érdekelt vállalkozás. Ők mintegy háromszáz standon fogadják az érdeklődőket, mellettük szakhivatalok, őstermelők, kistermelők, kézművesek jelennek meg a vásár 20 ezer négyzetméteres területén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.