Közélet

Megyeszerte ellenőrzik a parlagfüves földeket

Megyeszerte ellenőrzik a parlagfüves földeket

2016. július 29., péntek
Megyeszerte ellenőrzik a parlagfüves földeket
parlagfu_felderites0_gs

Szegeden a pázsitfűfélék magas, a gombák nagyon magas, a csalánfélék pedig alacsony besorolást kaptak a legfrissebb pollentérkép jelentése szerint. A parlagfű is virágzik már, ami nemcsak az allergiásoknak rossz hír, hanem azoknak a gazdáknak is, akik eddig nem foglalkoztak a gyomnövény irtásával. Csongrád megyében július 1-je óta ellenőrzik a földeket, egy kisebb parlagfüves területért akár 20 ezer forintos bírságra is számíthat a tulajdonos.

Már július 1-jén megkezdődött a parlagfűvel borított területek ellenőrzése a megyében, a Csongrád Megyei Kormányhivatal olyankor deríti fel a gyomnövénnyel fertőzött területeket, amikor a földek hasznosítási kötelezettség betartását is ellenőrzik - tudtuk meg

Tóth Zoltántól

, a Földhivatali Főosztály vezetőjétől. Az ellenőrzést egyelőre gépkocsis bejárások során végzik, augusztus első hetétől kezdődően azonban helikopteres vizsgálatot is folytatnak a megye teljes területén. A tulajdonos minden esetben bírságra számíthat, ha nem gondoskodik a gyomnövény irtásáról. A büntetés mértéke viszont attól függ, mekkora területen érint a fertőzöttség, hogy termőföld kultúrában található-e a parlagfű, illetve, hogy a tulajdonos vagy használó kapott-e már büntetést hasonló hanyagság miatt. Tóth Zoltán hangsúlyozta, kisebb külterületeken a 20 ezer forintot is elérheti a bírság összege, nagyobb földek esetében viszont akár több százezer forintot is érhet a ki nem irtott parlagfű. A virágzás még csak most kezdődött, az időjárás pedig sajnos kifejezetten kedvez az allergizáló gyomnak. A főosztályvezető elmondta, az első két hétben munkatársaik a parlagfű intenzív növekedését tapasztalták, de csak most, a hónap végén jelezték, hogy megindult a virágzás. Az ellenőrzések első két hetében a megye 328 ezer hektáros területéből 21 ezret sikerült átvizsgálnia a főosztály munkatársainak, az augusztus eleji légi felderítéssel viszont biztosan sikerül a megye teljes területét bejárniuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.