Közélet

Speciális technológiával épül a Dagály + FOTÓK

Speciális technológiával épül a Dagály + FOTÓK

2016. június 3., péntek
Speciális technológiával épül a Dagály + FOTÓK
dagaly_uszoda02_gs

Magyarországon eddig még nem használt technológia segítségével, rohamléptekben épül a 2017-es vizes világbajnokság otthonául szolgáló Dagály Úszóaréna. Az építkezéssel kapcsolatban pénteken előadást tartott Kocsis András Balázs, tervezési irodavezető és Lódri Csaba, vezető tervező.

Az eredeti rendező, a mexikói Guadalajara visszalépett, így a nemzetközi szövetségtől kapott felkérés alapján Magyarország rendezheti a 2017-es vizes világbajnokságot, azonban hazánknak még nem volt úszóarénája, így 2015 tavaszán kezdődött meg az új Dagály Úszóaréna építése, amely otthonául szolgál majd a 2017-es eseménynek. Korábban Fürjes Balázs, kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos úgy fogalmazott, más esetben négy év alatt készülnek el egy ilyen létesítménnyel, Magyarország azonban két év alatt felépíti a Dagályt. A Csongrád megyei Iparkamarában megtartott IX. Nemzetközi Építésügyi Konferencián tartott előadást Kocsis András Balázs, tervezési irodavezető, valamint Lódri Csaba, vezető tervező. A Ferenc Marcell által megálmodott épület pályázatát a Market Zrt. nyerte el. A budapesti létesítmény a főépület mellett egy bemelegítő medencéből is áll, valamint a Duna felőli oldalon egy dunai ikon is épül, egyúttal a világbajnokság idejére két ideiglenes lelátót is építenek oldalra, amelyek várhatóan egy évig fognak majd állni, ezt követően elbontják ezeket. Az acélszerkezet építésébe két szegedi cég, a Vázterv mérnöki iroda és a KÉSZ csoport is bekapcsolódott. Előadásában Kocsis András Balázs elmondta, először klasszikus építési móddal próbálkoztak, azonban mivel olyan helyre van beszűkítve a komplexum, hogy ezt kényelmesen nem lehet megoldani, ezért változtattak. Mintegy 3 ezer tonna acélszerkezet található a Dagályban: az elmúlt időszakban 15 versenymedencényi betont, 1 Szabadság-hídnyi és 2 Lánchídnyi acélt építettek be Magyarország legnagyobb folyamatban lévő beruházásán. Kocsis András Balázs hangsúlyozta, hogy fontos volt számukra, hogy mindig tudják, hogy hol tart az építési folyamat, ezért bevezettek egy termeléskövetési rendszert, aminek segítségével heti szinten követhették, hol tartanak a tervezési folyamatok, egyúttal látták és tudták, hogy mi az a pont, ahol még komoly anyagi ráfordítás nélkül módosíthattak. Az építkezéssel kapcsolatban elmondta, karácsonyra elkészültek a Duna felőli rövid főtartóval, ebben persze nagy segítségükre volt az időjárás is, hiszen az elmúlt télen nem volt nagy hó, se extra időjárási körülmények nem nehezítették munkájukat, így a tető február 24-én el is készült. Az építkezésen 400-nál is több munkás dolgozik. https://www.youtube.com/watch?v=MpSXN8HR9aA Lódri Csaba kifejtette, az építkezés méreteit tekintve a gyártók azzal viccelődtek, hogy nem tudják, hogy uszodát vagy tengeralattjárót gyártanak. A speciális, Magyarországon először használt technológiával épült úszóaréna tetejét egyben emelték a helyére: ezzel kapcsolatban a vezető tervező elmondta, két méterenként a biztonsági ellenőrzés miatt meg kellett állniuk, de végül a reggel kezdődött munkálat 22 órára véget ért, ekkora ért fel a tető a saját magasságába. A Dagály Úszóarénát 2017. május 15-ig kell átadni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.