Közélet

Figyeljünk egymásra és értékeinkre! - tanácsolják az adventi időszak alkalmából a rendőrök

Figyeljünk egymásra és értékeinkre! - tanácsolják az adventi időszak alkalmából a rendőrök

2015. december 1., kedd
Figyeljünk egymásra és értékeinkre! - tanácsolják az adventi időszak alkalmából a rendőrök
adventi_gyertyagyujtas02_mj

A rendőrség idén is felhívta a figyelmet arra, hogy decemberben jelentős veszélyek leselkednek az adventi vásárban forgolódókra, s a csúszós utakon közlekedőkre.

A karácsony a családokon kívül a tolvajok számára is „ünnep”

„A tapasztalatok szerint a különböző adventi rendezvények, programok időszakában, a nagybevásárlások idején megszaporodhatnak a zseb- és alkalmi lopások, a gépjármű feltörések, a lakásbetörések. Az emberek több időt töltenek a tömegben, s nagyobb mennyiségű készpénz van náluk” – mondta

Csete Ágnes

rendőr őrnagy, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. Rámutatott, tömegben kisebb a bűnözők számára a lebukás kockázata, az embereknek nem tűnik fel, hogy egy véletlennek látszó ütközés, lehet pont egy bűncselekmény része. Előfordulhat, hogy a kiszemelt áldozattal közvetlen kontaktust is létesítenek – rosszullétet szimulálnak, veszekedést imitálnak, régi ismerősként üdvözlik a célszemélyt –, s miközben az egyik bűnöző eltereli a figyelmet, a másik cselekszik. Ha valaki zenét hallgat, olvas, nézelődik, az is alkalmat adhat lopásra. Nem mindegy, hogy milyen táska van nálunk, hol tartjuk értékeinket. „Könnyen kicipzározható táskába, átlátszó szatyorba ne helyezzünk tárcát. Biztonságos módon, magunk előtt tartjuk a táskát, vagy szorosan a hón alatt” – tanácsolta Csete Ágnes. Akinél nincs táska, az inkább a kabát belső zsebébe tegye értékeit, legyen szó pénzről, vagy mobiltelefonról. A főelőadó azt javasolja, hogy aki nem tudja megjegyezni bankkártyája PIN-kódját, semmiképpen se tegye az ezt tartalmazó cetlit a kártyával egy helyre. Készpénzfelvétel közben sem árt figyelni, nehogy valaki leolvassa a kódot. Amely boltban, bevásárlóközpontban lehetőség van rá, használjunk értékmegőrzőt, így nem kell rövid időre sem őrizetlenül hagyni értékeinket. A tömegközlekedést használva ne csak a buszon, hanem a le- és felszállásnál is legyünk óvatosak. Az őrnagy elmagyarázta, a vonaton is veszélyes az elbóbiskolás, a mellénk akasztott kabátból a hátunk mögötti ülésben ülve sok minden ellopható. Ha gépjárművel megyünk vásárolni alapvető elv, hogy jól megvilágított, bejárathoz közeli helyen álljunk meg, s semmilyen tárgyat ne hagyjunk feltűnő helyen. Ha valaki információt kér tőlünk, inkább zárjuk be a kocsit, mielőtt segítünk, mert elképzelhető, hogy közben a „segítségkérő” társa kihasználja az alkalmat, hogy elemeljen értékeket.

rendorseg_sajttaj003kf

„Ha mégis megtörtént a lopás, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget, vegyék fel gyorsan a kapcsolatot bankjukkal, mobiltelefon-szolgáltatójukkal, s tiltsák le az érintett kártyákat, eszközöket” – tanácsolta Csete Ágnes. Ebben az időszakban elszaporodnak a csalások, trükkös lopások is, az ál-adománygyűjtők főként az időseket célozzák meg, s gyakran még az ingatlanba is bejutnak különböző ürüggyel. „Ha csomagot küldenek, akkor ellenőrizzük, hogy valóban ismerős küldte-e, s gyanakodjunk, ha az önkormányzatra hivatkoznak. Ne fizessünk olyanért, amit nem rendeltünk meg!” – tanácsolta az időseknek. A házalókkal sem árt vigyázni, lehet az is, hogy jó parfümöt kínálnak, s nem megfelelő minőségű terméket kapnak érintettek, de rosszabb esetben az ablakon kiadott pénzzel is meglóghatnak az elkövetők. Az ingatlanokat sem árt védeni, a riasztó, s a megfelelő zár alapkövetelmény. Érdemes megbízni rokont, szomszédot, hogy hosszabb időre történő elutazás esetén néha nézzenek rá a lakásra, de külső beavatkozás nélkül is imitálhatjuk, hogy van valaki az épületben. Időkapcsolóval szabályozhatjuk, hogy mikor legyen áram, beprogramozhatjuk, hogy adott időszakban menjen a rádió, égjen a villany. Használhatunk TV-szimulátort, világító diódákkal, amely 2 watt áramot felhasználva azt a látszatot kelti, mintha működne a televízió. Csete Ágnes online vásárlások esetében azt javasolja, hogy megbízható helyekről vásároljunk, ellenőrizzük az eladó értékeléseit (például a Vaterán), s inkább utánvéttel fizessünk, mint előreutalással.

kerekparos_ellenorzes15_gs

Láthatóan, biztonságosan közlekedjünk

A balesetek többségét az abszolút, vagy relatív gyorshajtás okozza” – vette át a szót

Vad Róbert

őrnagy, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága titkára. Gyakran előfordul az elsőbbségjog meg nem adása, s a kanyarodási szabályok megszegése, a legtöbb balesetet személygépkocsik okozzák, őket követik a kerékpárosok. „Az ünnepekkor sokan útra kelnek, bevásárlás, vagy rokonlátogatás céljából. Apró dolgokkal komoly tragédiák előzhetőek meg” – hívta fel a figyelmet. Azt tanácsolta, hogy a személygépkocsi tulajdonosok vizsgáltassák át gépjárműveiket, kiemelten figyelve a fékberendezések és a világítás megfelelő működésére, hogy „a látni és a látszani” elve egyszerre érvényesüljön. Nem kötelező, de nem árt, ha van nálunk hólapát, takaró, vontatókötél, bikakábel, fagyálló folyadék és fagyálló ablakmosó folyadék. Cseréljük le 7 fok alatt téli gumira a nyáriakat, az így lecsökkentett féktáv akár életeket is menthet.

rendorseg_sajttaj004kf

„Kerékpárosoknál talán még fontosabb a látni és látszani elve, s náluk is lényegesek a megfelelő félberendezések” – vélekedett Vad Róbert, aki szerint nem szabad sajnálni az ellenőrzésre a pénzt. Elmondta, sok kerékpáros nem tud róla, de egy pár hónappal ezelőtti jogszabályváltozás miatt már legalább két küllőprizma, avagy macskaszem kell az első keréken. Szükséges csengő, illetve első- és hátsó lámpa is, ez utóbbiakat már magunkra, táskára is rögzíthetjük. Legyen prizma elöl és hátul, az utóbbi nem lehet háromszög alakú. Gyalogosoknak és kerékpárosoknak is kötelező a láthatósági mellény külterületen, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között. Az emberi oldalon a vezetési stílusunkat sem árt megváltoztatni, legyünk türelmesebbek, toleránsabbak embertársainkkal szemben. A rendőrség országos és megyei kampánnyal igyekszik felhívni a figyelmet, hogy télen, mire figyeljünk, így az országos látni és látszani kampányban egyes szervizek ingyen átvizsgálják a világítótesteket, s ha szükséges, javaslatot tesznek javításra, ha minden megfelel, akkor pedig tanúsítványt állítanak ki erről az állapotról térítésmentesen. Egyes optikák az emberi oldalról csatlakoznak a kampányhoz, ők szintén pénz befizetése nélkül vállalnak szemvizsgálatot, s megfelelés esetén adnak ki róla igazolást. December 10-ig a rendőrség állománya is ellenőrzi ezt, s aki ezen két igazolással rendelkezik, azok mérlegelési jog alkalmazása esetén, pozitívabb elbírálásra számíthatnak büntetési tételük esetében. Csongrád megyei kezdeményezés, hogy a világítóberendezéseket a kerékpárosok esetében is hasonlóképpen ellenőrzik. Az akció első részében csak figyelmeztetnek, s kerékpárlámpákat ajándékoznak, a másodikban viszont már indokolt esetben szankcionálnak is. A közeljövőben az autópálya monotonságának problémájára hívják fel a figyelmet, hiszen itt a fáradt sofőr sokszor könnyen elaludhat, vagy figyelmetlensége miatt súlyos baleset történhet. Ennek elkerülésének fontosságára energiaital osztással fogják felhívni a figyelmet, valószínűleg Nagylak térségében.

Decemberben jelentős veszélyek leselkednek az adventi vásárban forgolódókra, s a csúszós utakon közlekedőkre! KLIKK: http://szegedma.hu/?p=593315

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 1.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.