Közélet

EU-török csúcs - Tusk: Schengen veszélybe kerül, ha nem sikerül ellenőrizni a külső határokat

EU-török csúcs - Tusk: Schengen veszélybe kerül, ha nem sikerül ellenőrizni a külső határokat

2015. november 29., vasárnap
EU-török csúcs - Tusk: Schengen veszélybe kerül, ha nem sikerül ellenőrizni a külső határokat

Ha nem sikerül rövid időn belül biztosítani a külső határokat, veszélybe kerül a szabad mozgást biztosító schengeni övezet - mondta Donald Tusk, az uniós tagállami csúcsvezetők testületének, az Európai Tanácsnak az elnöke vasárnap Brüsszelben, az EU-török csúcstalálkozóra érkeztekor adott nyilatkozatában.

Erős határellenőrzés nélkül Schengen szétesik - vélekedett. Szerinte a törökökkel való megállapodás önmagában nem elégséges ugyan a migrációs válság kezeléséhez, de Törökország a kulcsszereplők egyike. A csúcstalálkozón új lendületet fog kapni az EU-török közeledés, ami nem csak a migrációs válság megoldását segíti, hanem azt is, hogy Törökország közelebb kerüljön Európához - emelte ki Tusk.

Jean-Claude Juncker

, az uniós javaslattevő-végrehajtó intézménynek, az Európai Bizottságnak az elnöke - szintén érkezési nyilatkozatában - úgy fogalmazott, hogy "maximális határbiztonságot" várnak Törökországtól. Meglátása szerint az unió tagállamai egyetértenek abban, hogy a bevándorlást a legális módszerekre kell korlátozni.

Angela Merkel

gyümölcsöző tárgyalást vár Törökországgal, és bízik abban, hogy az EU együtt tud majd működni Törökországgal. A kancellár szerint Németország elkötelezett a legális migráció mellett, az illegális migrációt megszüntető akcióterv pedig sikerülni fog. Merkel megállapodást remél abban is, hogy Törökország emberhez méltó körülményeket biztosít az Európából visszaküldött menekülteknek. Mindennek ellentétele lehet a vízumliberalizáció. Az EU-török csúcs előtt megelőző tanácskozást tartanak azon országok képviselői, amelyek hajlandóak menekültkontingens átvételére Törökországtól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.