Közélet

Egyetlen munkaerő is számít - nő az esély a Maros Menti Szociális Intézményben

Egyetlen munkaerő is számít - nő az esély a Maros Menti Szociális Intézményben

2015. november 3., kedd
Egyetlen munkaerő is számít - nő az esély a Maros Menti Szociális Intézményben
szechenyi2020_szocialis_alap

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában álló Maros Menti Szociális Intézmény a TÁMOP-5.3.1.B-2-12/2-2014-0181 számú pályázaton 2,53 millió forint támogatási összeget nyert. A 2015. október 30-i teljesítési dátumú sikeres pályázat célja a társadalmi előítélettel és munkaerő-piaci diszkriminációval küzdő munkanélküli roma emberek, elsősorban roma nők társadalmi befogadásának és foglakoztatásának javítása a szociális ellátórendszer intézményeiben történő foglalkoztatásuk támogatásával. A Projekt megvalósítását az Európai Unió támogatta.

A program a roma önazonosságukat vállaló személyek foglalkoztatásán keresztül a szociális szolgáltatások fejlesztéséhez is hozzájárul. Mindez elősegíti a roma közösségek és a szociális intézmények közötti kapcsolat megerősítését, illetve a szolgáltatáshoz való hozzáférést is javítja a korábban nem megfelelően elért területeken. Köztudott, hogy a leginkább rászoruló, képzetlen, tartós munkanélküli, szegregált körülmények között élő személyek, köztük a romák sok esetben nem jutnak hozzá a szociális és gyermekjóléti alap- és szakellátásokhoz, illetve nem rendelkeznek kellő információval azok elérhetőségéről és a lehetőségekről. Nagyon fontos, hogy a roma emberek foglalkoztatása csökkentheti a velük szemben érzett előítéleteket is. Hosszú távon fontos cél, hogy a pályázati pénz hozzájáruljon a bevont személyek munkaerőpiacon való tartós elhelyezkedéséhez. A Maros Menti szociális Intézmény programja résztvevőjének sikerült visszaintegrálódnia a munkaerőpiacra, megtörtént a beilleszkedés. Tervben van az is, hogy a kötelező továbbfoglalkoztatást követően is folyamatos munkát biztosít neki az intézmény. A Maros Menti szociális Intézménynek tehát sikerült a programba bevonni egy hátrányos helyzetű, regisztrált álláskereső, roma önazonosságát vállaló nőt, akit eredményesen segített a megfelelő oktatással, képzéssel is. A projekt keretén belül 10 hónapos támogatott foglalkoztatás valósult meg, 2 hónap továbbfoglalkoztatási kötelezettséggel. A munkába járás mellett a munkavégzéshez szükséges tárgyi feltételeket is biztosította a program – például munkaruha, irodabútor, IT eszközök.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.