Közélet

Társadalmi egyeztetésen az új vadgazdálkodási törvénytervezet

Társadalmi egyeztetésen az új vadgazdálkodási törvénytervezet

2015. szeptember 21., hétfő
Társadalmi egyeztetésen az új vadgazdálkodási törvénytervezet

Társadalmi egyeztetésre bocsájtja az új vadgazdálkodási törvény végleges normaszöveg-tervezetét a Földművelésügyi Minisztérium - közölte a tárca az MTI-vel hétfőn.

A tájékoztatás szerint a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi törvény módosítása szeptember 30-ig véleményezhető, az új szabályozás tervezete pedig az ősszel az Országgyűlés elé kerül, és 2016. január 1-jével léphet hatályba. A tárca emlékeztetett, hogy az új szabályozást az Országos Magyar Vadászati Védegylet, az Országos Magyar Vadászkamara és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara javaslatára dolgozta ki az FM. A törvény koncepcióját májusban széleskörű szakmai és társadalmi vitára bocsájtották, a beérkezett észrevételek figyelembe vételével készült el a törvényjavaslat szövege. A közlemény szerint a minisztérium célja, hogy olyan jogszabályt alkosson, amely a fenntartható vadgazdálkodást helyezi előtérbe, a hagyományos vadászati és vadgazdálkodási értékrenden és kultúrán alapul, mindemellett csökkenti a vadászatra jogosultak és a vadászok bürokratikus, adminisztratív terheit.

Semjén Zsolt

miniszterelnök-helyettes korábban elmondta, hogy az új vadászati törvény a következő húsz évre meghatározza a magyar vadgazdálkodást. Hatályba lépését követően mintegy ötven vadgazdálkodási körzetet alakítanak ki, ezek élén az állam által fizetett tájegységi fővadászok állnak majd. A vadászatra jogosultak ezzel szakmai segítséget, a hivatásos vadászok pedig egyfajta védelmet kapnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.