Struccbőrből retikült? – Elgondolkodtató kiállítás a kormányhivatalban

2017. október 4., szerda · 9 hozzászólás

Medve epét, krokodilkonzervet és kígyóbőrből készült táskát is láthatnak azok az érdeklődők, akik megtekintik a Lásd és Védd! tárlatot a Rákóczi téren. A Csongrád Megyei Kormányhivatal célja felhívni a figyelmet a természeti értékeink védelmének szerepére, ismertetve az illegális állatkereskedelem veszélyeit is. Tovább »

Czerván: a tavalyinál várhatóan kevesebb kukorica terem az idén

2017. szeptember 27., szerda · Hozzászólok

A tavalyinál várhatóan kevesebb kukorica terem az idén, a hektáronkénti termésátlag elmarad a 2016-os rekordszinttől – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. Tovább »

Feloldották az országos tűzgyújtási tilalmat

2017. szeptember 12., kedd · Hozzászólok

Azonnali hatállyal feloldotta a tűzgyújtási tilalmat a földművelésügyi miniszter az ország területén lévő erdőkben és a fásításokban, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokra – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel kedden. Tovább »

FM államtitkár: a fogyasztás növelése javíthatja a nyúltenyésztők helyzetét

2017. augusztus 18., péntek · Hozzászólok

Növelni kell a nyúlhús fogyasztását Magyarországon ahhoz, hogy stabilizálni lehessen a nyúltenyésztők helyzetét – jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken Debrecenben. Tovább »

FM: a nyári termékeknél is tetten érhető a kettős minőség

2017. augusztus 8., kedd · Hozzászólok

A nyári termékeknél is tetten érhető a kettős minőség a Földművelésügyi Minisztérium szerint, ezt igazolta a most lezárult, a jellegzetes nyári termékek összehasonlító vizsgálata, amelyet Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter rendelt el azért, hogy kiderítse: a magyar és a nyugat-európai piacokon azonos márkanév alatt eltérő minőségű élelmiszerlánc-termékeket forgalmaznak-e. Tovább »

FM: nagy az igény a termelői piacokra

2017. augusztus 5., szombat · Hozzászólok

Nagy az igény a termelői piacokra, az őstermelőknek értékesítési lehetőségre van szükségük, a vásárlók pedig egyre inkább keresik a jó minőségű hazai termékeket – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatornán szombaton. Tovább »

Jelentős károkat okozhat az afrikai sertéspestis, ha bekerül az országba

2017. augusztus 4., péntek · Hozzászólok

Jelentős károkat okozhat az afrikai sertéspestis, ha a régió már fertőzött államaiból bekerül Magyarországra; az ország még mentes ettől a betegségtől – hívta fel a figyelmet a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára pénteken az M1 aktuális csatorna reggeli hírfolyamában. Tovább »

A kormány hatvan milliárd forintot fordít természetvédelmi fejlesztésekre

2017. július 12., szerda · Hozzászólok

A kormány több mint 60 milliárd forintot fordít közvetlen természetvédelmi célú fejlesztésekre a 2014-2020-as uniós pénzügyi időszakban – közölte a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára szerdán Letenyén, a Duna Transznacionális Együttműködési Program keretében megvalósuló EU-s Interreg “coop MDD” projekt nyitórendezvényén. Tovább »

Czerván György: az élelmiszerek áfájának csökkentése mintegy 50-60 ezer forint megtakarítást jelent a családoknak

2017. július 10., hétfő · Hozzászólok

Az élelmiszerek eddig bejelentett általános forgalmi adó (áfa) csökkentése mintegy 50-60 ezer forint megtakarítást jelent átlagosan évente egy négytagú magyar család számára – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón. Tovább »

Országos kampány indult a nyúlhús fogyasztásának népszerűsítésére

2017. június 19., hétfő · Hozzászólok

A nyúlhús fogyasztását népszerűsítő rendezvények, látványfőzés és kóstolók is lesznek a júniusban indult országos kampány keretében – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn. Tovább »

Czerván: folytatódik az élelmiszerek áfa-csökkentése jövőre

2017. május 10., szerda · Hozzászólok

Jövőre is folytatódik az élelmiszerek 2014-ben kezdődött áfa-csökkentése, így januártól a fogyasztási hal áfája 27-ről 5 százalékra mérséklődik, ha az Országgyűlés elfogadja június közepén a jövő évi költségvetés tervezetét – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. Tovább »

Az FM kezdeményezte az állatvédelmi törvényjavaslat visszavonását

2017. május 4., csütörtök · Hozzászólok

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) kezdeményezte az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény módosítására beadott javaslat visszavonását átdolgozásra – közölte a szaktárca csütörtökön az MTI-vel. Tovább »

FM: megkérdőjelezhetetlen a méhészkedés jelentősége

2017. április 30., vasárnap · Hozzászólok

A méhészkedés jelentősége megkérdőjelezhetetlen, a közvetlen gazdasági hatása milliárdokban mérhető, közvetve a megporzáson keresztül az ökológiai egyensúly fenntartásában, a biológiai sokféleség megőrzésében is nélkülözhetetlen – a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára szerint. Tovább »

FM: jó irányba mutat az új vadászati törvény és a tájegységi vadgazdálkodás

2017. április 6., csütörtök · Hozzászólok

Jó irányba induló folyamatnak nevezte Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára az új vadászati törvényt, a végrehajtási rendeleteket, a tájegységi vadgazdálkodást és a tájegységi fővadászok kinevezését – közölte az FM az MTI-vel csütörtökön. Tovább »

A fenntartható magyar élelmiszergazdaságért dolgozott ki koncepciót az agrártárca

2017. április 4., kedd · Hozzászólok

Kidolgozta Magyarország 2017-2050 közötti nemzeti élelmiszergazdasági koncepcióját a Földművelésügyi Minisztérium, a dokumentum a magyar élelmiszergazdaság előtt álló kihívásokra adja meg a választ – ismertette Fazekas Sándor az Agrárakadémia konferenciasorozatának nyitórendezvényén, amelyről az agrártárca közleményben tájékoztatta az MTI-t kedden. Tovább »

FM: elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

2017. március 28., kedd · Hozzászólok

Elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, az egész országra kiterjedő ellenőrzés március 20. és április 17. között zajlik – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel kedden. Tovább »

Zsigó Róbert: jövő héten lesz eredménye az élelmiszerek minőségét ellenőrző átfogó vizsgálatnak

2017. március 20., hétfő · Hozzászólok

Várhatóan jövő héten lesz eredménye annak a 100 termékre kiterjedő vizsgálatnak, amelyben a Magyarországon, Ausztriában és több nyugat-európai országban forgalmazott azonos élelmiszerek minőségét ellenőrzik – jelentette be Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az Országgyűlés gazdasági bizottságában hétfőn. Tovább »

Fazekas Sándor: kezdeményezik a hal áfájának csökkentését

2017. március 10., péntek · 12 hozzászólás

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) kezdeményezi az étkezési és a telepítési célú hal áfájának csökkentését, mert ez fehérítené az ágazatot és hozzájárulna ahhoz, hogy a halfogyasztás pár év alatt a duplájára nőjön – mondta Fazekas Sándor földművelés miniszter a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. évértékelő rendezvényén a szaktárca pénteki közleménye szerint. Tovább »

FM: folyamatosan felértékelődik az állatorvosi tevékenység

2017. február 24., péntek · Hozzászólok

Folyamatosan felértékelődik az állatorvosi tevékenység, ezért magas színvonalú, komplex elméleti és gyakorlati oktatásra van szükség, olyan világszínvonalú képzésre, mint amilyent a budapesti Állatorvostudományi Egyetem nyújt – mutatott rá a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára pénteken az Állatorvostudományi Egyetem doktorrá avató és diplomaosztó ünnepségén. Tovább »

FM: szigorú uniós fellépésre van szükség az élelmiszerminőség szabályozásában

2017. február 16., csütörtök · Hozzászólok

Szigorúbb szabályozással kell biztosítani a megfelelő élelmiszerminőséget az Európai Unióban, egyúttal szemléletformálásra van szükség a tudatos vásárlás elősegítése érdekében – mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna esti műsorában. Tovább »

FM: óvakodni kell az illegális tűzifa árusoktól

2017. február 7., kedd · Hozzászólok

fejsze_favagas_tuzifa

Illegális tűzifa árusok megjelenésére figyelmeztet a Földművelésügyi Minisztérium (FM), a szaktárca keddi közleménye szerint az elmúlt hetekben több panasz érkezett amiatt, hogy csalók állami erdészeti társaság nevére hivatkozással igyekeztek visszaéléseket elkövetni. Tovább »

FM: a kormány minden állattartót kártalanít a madárinfluenza miatt

2017. február 3., péntek · Egy hozzászólás

madarinfluenza

A kormány minden állattartót kártalanít a madárinfluenza miatt keletkezett veszteségeiért; erre több mint 3 milliárd forint áll rendelkezésre, amiből eddig mintegy 1,2 milliárd forintot fizettek ki – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) pénteken az MTI-vel. Tovább »

FM-államtitkár: a kormány az idén 40 millió forintot fordít állatvédelemre

2017. január 31., kedd · Hozzászólok

A költségvetésben a kormány az idén 40 millió forintot különített el az állatvédelmi feladatokra, ebből az összegből folytatódik a menhelyi kutyák ivartalanítása, az ebrendészeti telepek és állatmenhelyek korszerűsítése, valamint a felelős állattartásról szóló lakossági tájékoztatás is – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára kedden sajtótájékoztatón Budapesten. Tovább »

FM: növekszik a Kínába irányuló magyar élelmiszeripari export

2017. január 19., csütörtök · Hozzászólok

A magyar-kínai áruforgalomban növekszik a magyar élelmiszeripari termékek exportja, 2015-ben 46 millió eurót tett ki, 2016 első háromnegyedévében pedig már 52,4 millió eurót – közölte a Földművelésügyi Minisztérium az MTI érdeklődésére csütörtökön. Tovább »

A friss tej, a tojás és a baromfihús után újabb élelmiszerek áfája is csökkenhet

2017. január 3., kedd · Hozzászólok

Csökkent a baromfihús, a tojás és a friss tej áfája

A friss tej, a tojás és a baromfihús áfájának csökkentése egy hosszabb folyamat, az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adója mérséklésének része – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón. Tovább »

FM: növelni kell az alacsony magyarországi halfogyasztást

2016. december 21., szerda · Egy hozzászólás

halfesztival02_gs

Növelni kellene a halfogyasztást Magyarországon, mivel a hal az egyik legegészségesebb étel – mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. Tovább »

FM: javulhat a pékáruk minősége a Magyar élelmiszerkönyv módosításával

2016. december 20., kedd · Hozzászólok

kenyer_elelmiszer_etel_gasztronomia_pektermek

Módosult a Magyar élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló rendelet, amely kitér a sütőipari termékek előírására is, ennek köszönhetően jobb minőségű kenyerek és pékáruk készülhetnek – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM). Tovább »

Már visszafizették a gazdáknak a tavalyi krízistartalékból felszabadult pénzt

2016. december 1., csütörtök · Hozzászólok

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) október közepéig teljesítette a 2015-ben fel nem használt európai uniós mezőgazdasági krízistartalékból visszajáró összegeket a magyar gazdáknak – tájékoztatta Földművelésügyi Minisztérium az MTI-t csütörtökön. Tovább »

FM: nagyon kedvezőek a betakarítási eredmények

2016. november 24., csütörtök · Hozzászólok

Kiemelkedőek az idei nyári aratási és őszi betakarítási eredmények több növényi kultúra esetében is, például kukoricából – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Tovább »

Hatékonyabb fellépés a nem művelt szőlőültetvények ügyében

2016. november 4., péntek · Hozzászólok

Hatékonyabb fellépést tesz lehetővé a nem művelt szőlőültetvények ügyében az Országgyűlés előtt lévő bortörvény-módosítás, egyebek mellett az összes nem művelt ültetvény kivágattatható a tulajdonos költségére, ha felszólítás és bírság ellenére sem gondoskodik a műveléséről – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) pénteken az MTI-vel. Tovább »

Az illegális sertésszállítás is szerepet játszik a sertéspestis terjedésében

2016. október 29., szombat · Hozzászólok

A vaddisznók közvetítő szerepe, a sertéstartó gazdaságok nem megfelelő járványvédelme, ezáltal az emberek közvetlen felelőssége, valamint az illegális sertésszállítások is szerepet játszanak a sertéspestis terjedésében, amelyről nemzetközi megbeszélést tartottak Lengyelországban – írta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szombaton. Tovább »

Sikeres volt a “Földet a gazdáknak” program, minden harmadik jogosult földhöz jutott

2016. október 16., vasárnap · Egy hozzászólás

Az állami földekért felelős államtitkár szerint 1990 óta nem volt olyan sikeres földértékesítési program, mint a “Földet a gazdáknak”, minden harmadik, csaknem 30 ezer jogosult földműves földhöz jutott – mondta Bitay Márton Örs vasárnap az MTI-nek. Tovább »

Fazekas Sándor: Magyarország megtalálható a nemzetközi lovasélet térképén

2016. október 9., vasárnap · Hozzászólok

Magyarország megtalálható a nemzetközi lovasélet térképén, Mezőhegyes, Bábolna, Szilvásvárad és a Hortobágy neve világszerte ismert a tenyésztők előtt – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter vasárnap Karcagon, egy lovasnap megnyitóján a Földművelésügyi Minisztérium (FM) vasárnapi közleménye szerint. Tovább »

A tavalyinál valamivel kevesebb kárt okoztak a mezőgazdaságban a jégesők

2016. augusztus 11., csütörtök · Hozzászólok

A jégverés sújtotta mezőgazdasági terület és a kárbejelentések száma is enyhén csökkent tavalyhoz képest, de még így is 44 703 hektárra jelentettek be kárenyhítési kérelmet a jég miatt az idén, a kicsit kedvezőbb országos kép ellenére helyenként, főként Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém megye egyes településein súlyos gondokat okoztak a nyári jégesők.
Tovább »

FM: 40 milliárd forint támogatás a borászati beruházásokra

2016. augusztus 10., szerda · Hozzászólok

szolo_boraszat

A kormány 40 milliárd forintos, borászati beruházásokra fordítható támogatási keret megnyitásáról döntött idén a Vidékfejlesztési programon belül, ebből a jobb, modernebb borok készítéséhez szükséges eszközöket lehet beszerezni, de nagy hangsúlyt kap az energiahatékonyság is – mondta Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.
Tovább »

FM: a vásárlók tudatosabbak, a vállalkozások jogkövetőbbek

2016. augusztus 9., kedd · Hozzászólok

A vállalkozások jogkövetőbbek, a vásárlók pedig tudatosabbak lettek, jobban odafigyelnek arra hol, milyen szolgáltatást és élelmiszert vásárolnak – összegezte az eddigi nyári élelmiszerlánc-ellenőrzések eredményét a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
Tovább »

A mezőgazdaságban is tovább emelkedett a foglalkoztatottak száma

2016. augusztus 2., kedd · Hozzászólok

A mezőgazdaságban is tovább emelkedett a foglalkoztatottak száma az idén; az első három hónapban az ágazat már több mint 211 ezer embert foglalkoztatott – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón. Tovább »

Csongrád megyében volt a leggyengébb a búzatermés

2016. augusztus 2., kedd · Hozzászólok

aratas05_bg

Egy-két napon belül befejeződhet az őszi búza aratása, a hektáronkénti hozam jobb lesz az előzetesen vártnál, a nyári betakarítású gabona mennyisége az idén mintegy 8 millió tonna lehet, 30 százalékkal haladhatja meg az ötéves átlagot – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára kedden. Tovább »

Fazekas: Magyarország környezeti állapota jelentősen javult

2016. június 29., szerda · Hozzászólok

Magyarország környezeti állapota jelentősen javult az elmúlt években, ami a tudatos környezetvédelmi, mezőgazdasági, és korszerű, hatékony ipartelepítési politika eredménye – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (European Environment Agency – EEA) delegációjával folytatott tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
Tovább »

FM: az élelmiszer-áfacsökkentés hatására 43 milliárd forint marad a családoknál jövőre

2016. június 24., péntek · 2 hozzászólás

Az élelmiszerek általános forgalmi adójának mérséklése jövőre összesen 43 milliárd forintot hagy a családoknál, átlagosan 35-40 ezer forintot – mondta a földművelésügyi miniszter pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.
Tovább »

Következő oldal »