Közélet

Varga Mihály: hitelezési verseny indulhat a bankok között

Varga Mihály: hitelezési verseny indulhat a bankok között

2015. június 13., szombat
Varga Mihály: hitelezési verseny indulhat a bankok között

A nemzetgazdasági miniszter szerint egyfajta hitelezési verseny kezdődhet majd a bankok között a kormány bankadó-csökkentési javaslatának hatására - hangzott el az M1 aktuális csatorna szombati hírműsorában.

Varga Mihály

egy más témában tartott budapesti rendezvény után az M1-nek nyilatkozva azt hangoztatta, a cél az, hogy a bankokat a vállalatok hitelezésére ösztönözzék. A miniszter azt mondta, várhatóan a bankok mintegy 40 százaléka csökkentheti az adóját jövőre az új adószabály jóvoltából. Emlékeztetett arra, hogy a jövő évi költségvetésben szereplő javaslat összesen 10 milliárd forintot hagyna azoknál a pénzintézeteknél, amelyek a 2009-es válság kitörése után hitellel segítették a magyar gazdaság erősödését. A javaslat lényege, hogy azok a pénzintézetek, melyek a 2009. évi állapothoz képest növelték vállalati hitelállományukat, adó-visszatérítési lehetőséget kapnak. A miniszter arra hívta fel a figyelmet, minél több hitelt ad egy bank, annál nagyobb arányú bankadó-csökkentésre számíthat. Kitért arra is, hogy azoknak a bankoknak is megteremtik a lehetőséget az adó-visszatérítésre, melyek 2016-ban, 2017-ben vagy 2018-ban növelik majd a hitelállományukat, feltéve ha az magasabb lesz, mint 2009-ben. A nemzetgazdasági miniszter június 2-án jelentette be, hogy a kormány tervei szerint azok a bankok, amelyek 2009-től, a válság kitörésétől növelték hitelnyújtásukat, az általuk fizetett bankadó 30 százalékáig adókedvezményben részesülhetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.