Közélet

Varga: a kormány bízik abban, hogy a bankadócsökkentés hatására a hitelezés bővülni fog

Varga: a kormány bízik abban, hogy a bankadócsökkentés hatására a hitelezés bővülni fog

2015. június 17., szerda
Varga: a kormány bízik abban, hogy a bankadócsökkentés hatására a hitelezés bővülni fog

A kormány abban bízik, hogy a bankadó 60 milliárd forintos csökkentése és a hitelezést növelő bankoknak szánt 10 milliárd forintos adókedvezmény hatására a hitelezés jövőre bővülni fog - mondta a nemzetgazdasági miniszter az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

Varga Mihály

kiemelte: ezt már egy kereskedelmi bank "meg is hallotta", és bejelentette, hogy a következő 3 évben 550 millió eurós hitelprogramot indít, három területen, a mezőgazdasági termelők, az energetikai beruházások és a közszféra dolgozói számára különböző hitelkedvezményeket biztosít. A miniszter hangsúlyozta: a hitelintézeteknek jövő év január elsejéig van idejük felkészülni arra, hogy a háztartásoknak és a vállalkozásoknak nyújtott hitelek bővítésére vonatkozó tervekkel jelenjenek meg. Kiemelte: a 10 milliárd forintos adókedvezmény azokra a bankokra vonatkozik, amelyek a válság éveiben is növelték a hitelezési aktivitásukat, de a jövőben remélhetőleg más bankok is csatlakoznak hozzájuk. A Magyar Bankszövetség is azt mondta, hogy ezzel a bankadócsökkentéssel komoly esély van arra, hogy a hitelezés és a beruházások is bővüljenek jövőre - tette hozzá a miniszter. Varga Mihály arról is szólt: az elfogadott adóváltoztatások összességében 230 milliárd forintot hagynak a gazdaságban, a munkavállalóknál, a családoknál és a vállalkozásoknál. A növekedésiadóhitel-kedvezmény segítségével pedig mintegy 20 ezer induló cég juthat támogatáshoz, így több forrásuk lesz a fejlesztésekre, a beruházásokra, és ezzel is hozzájárulnak a nagyobb gazdasági növekedéshez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.