Közélet

Közel 12 ezer milliárd forint áll majd rendelkezésre a következő pályázati ciklusban

Közel 12 ezer milliárd forint áll majd rendelkezésre a következő pályázati ciklusban

2015. június 23., kedd
Közel 12 ezer milliárd forint áll majd rendelkezésre a következő pályázati ciklusban
goodwill_consulting_workshop06_gs

A legfrissebb, Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében kiírt pályázati lehetőségeket ismertette konferencia keretében a GoodWill Consulting Kft. kedden. Óriási összegek jutnak majd az innovációra, az informatikai és energetikai fejlesztésekre, s nem utolsó sorban a mezőgazdasági beruházások megvalósítására is.

A Széchenyi 2020 keretprogrammal és energetikai fejlesztésekkel kapcsolatos pályázatok kapcsán hirdetett szakmai workshopot a GoodWill Consulting Kft. A keddi workshop középpontjában a gyártó és feldolgozóiparban tevékenykedő vállalkozások pályázati lehetőségeibe engedett betekintést a pályázati tanácsadó két munkatársa. Először

Lehoczky Tibor

vezető pályázati tanácsadó a technológia, eszközbeszerzés és telephelyfejlesztés most megnyílt GINOP pályázati lehetőségeiről, majd

Gyurcsovics Márk

energetikai mérnök a megújuló energiaforrások hasznosulásáról tartott előadást az érdeklődőknek. "Éppen tegnap délután jelent meg egy piaci megjelenést elősegítő pályázat, illetve július 9-én további kettő termelési, kapacitást, eszközbeszerzést és telephelyfejlesztést elősegítő pályázati kiírás is meg fog, valamint múlt héten napvilágot látott az az információ is, hogy az innovációs és energetikai pályázatok is hamarosan elérhetőek lesznek" - világosította fel portálunkat Lehoczky Tibor, miért aktuális A Széchenyi 2020 keretprogramban meghirdetett lehetőségekről értesíteni a helyi vállalkozókat. A piaci megjelenési pályázat elsősorban azoknak jó ugródeszka, akik a szomszédos vagy távolabbi országok valamelyikében szeretnének piacra lépni, s ott előzetes piackutatás alapján kiállításokon megjelenni, akár évente több alkalommal is. Ezzel a kedvező lehetőséggel megágyazhatnak az adott cég külföldi képviseletének, beindíthatják az ottani vállalkozásukat. A kapacitásfejlesztési pályázatok célja, hogy a gyártó, termelő és feldolgozóipari cégek technológiafejlesztést hajtsanak végre azzal a kiskapuval, hogy az úgynevezett szabad vállalkozási zónában megvalósuló fejlesztéseknek nem kell kötelezően az említett gyártó, termelő és feldolgozóipari fejlesztéshez kapcsolódnia. Akár egy fodrászüzem vagy étterem is sikerrel pályázhat.

goodwill_consulting_workshop02_gs

Mint arra a cég vezető pályázati tanácsadója felhívta a figyelmünket, a szabad vállalkozási zónák kormányrendelet alapján meghatározott területek, Szeged vonzáskörzetében (és az egész Dél-Alföldön) számos ilyen található. "Szegeden rengeteg étterem, vagy például gyártócég van, ezért nem feltétlenül ide kívánják csoportosítani a fejlesztéseket. Inkább a szabad vállalkozási zónákban szeretnék ezt, ahol nagyobb a munkanélküliség, mint a nagyvárosokban, ahol kevesebb cég van, s ha valakit oda tudnak telepíteni, akkor nagy eséllyel a munkahelyteremtés is megvalósul." A jelenlegi kilátások szerint Szegeden egyébként minden pályázati lehetőség elérhető lesz, így többek között az informatikai, energetikai és kutatás-fejlesztés is. A hazai költségvetés hozzájárulásával együtt közel 12 ezer milliárd forintnyi összeg áll majd rendelkezésre a következő évek során. Ennek hatvan százalékát lehet majd gazdaságfejlesztésre fordítani, közvetlen támogatásként pedig 40% landol majd a humánerőforrás-fejlesztésre. Jól látható a prioritás: kapacitásbővítésre 513 milliárd, innovációra 581 milliárd, informatikai fejlesztésekre pedig 146 milliárd forint áll a közeljövőben rendelkezésre.

goodwill_consulting_workshop05_gs

A kormány kiemelt célja azon vállalkozások felemelése, melyek innovációs pályázatot nyújtanak be, ezért érdemes lesz minél több kis és középvállalkozásnak indulnia a következő ciklus összegeiért. Lesz lehetőség önállóan és konzorciumban is pályázatot benyújtani, és külön pozitívum, hogy ezen pályázatokkal bérjellegű költségeket is el lehet számolni - derült ki a GINOP pályázatokat ismertető előadásból. Az úgynevezett innovációs voucher - melyre akár magánszemélyek, akár kkv-k is pályázhatnak - védettséget biztosít a szabadalmazónak a mögé álló intézménnyel, kutatóhellyel szemben, nehogy az eredményei miatt becsatlakozó partner elszívja, s kisajátítsa az ötletgazda szellemi termékét. Természetesen az innovációs potenciállal rendelkező startup vállalkozások fejlesztésére is lehetőség nyílik, s továbbá nagy kereteket biztosítanak az infokommunikációs rendszerekre, így a webáruházak és vállalati folyamatmenedzsment rendszerek támogatására. Új konstrukció képeznek a vállalati mobilapplikáció és a felhő alapú szolgáltatások igénybevételére kiírt pályázatok. Az agrár és mezőgazdasági területekre irányuló fejlesztések még képlékenyek, az azonban biztos, hogy a fiatal gazdák, az állattenyésztés, a kézművesek, valamint a mezőgazdasági termékfeldolgozók is jelentős és kedvező támogatásban részesülnek, sőt, hosszú évek óta végre a borászok is pályázhatnak.

goodwill_consulting_workshop03_gs

Az energetikai fejlesztésekre is érdemes koncentrálni, hiszen a kormány 2020-ig ambiciózus vállalást tett a megújuló energiaforrások fokozottabb használatát illetően. A kiírt pályázatokat hosszútávú befektetésként érdemes kezelni, hiszen a cég rezsiköltségei jelentősen csökkenthetők, ráadásul a környezetkímélő megoldásról van szó. A következő ciklusban olyan pályázati lehetőségek nyílnak meg, melyekre az egész ágazat régóta vár: állattartó telepek korszerűsítésére illetve szárítók építése, átépítésére is lehet majd pályázni. A hőszivattyúról és a napelem-rendszerről Gyurcsovics Márk tartott felvilágosítást a jelenlevőknek. "Magyarországon a hőfogyasztás leggyakrabban földgáz alapú, ezért kénytelenek vagyunk szembenézni a lassan fogyó készletekkel. Arra törekszem, hogy felvázoljam a jövő alternatív lehetőségeit, ami nagy mértékben, vagy akár teljes egészében megújuló energiaforrásokra épül." Az energetikai mérnök példával illusztrálta, miért érdemes áttérni a napenergiára. Mint kiderült, egy 10 kilowattos épületet nettó 3,6 millió forintért fel lehet szerelni napelemekkel, azonban ez a összes 8 év alatt megtérül a befektetően. "A megújuló energiaforrások alkalmazására kiírt pályázatok nagyon népszerűek, hiszen könnyen telepíthető, s mindenki számára hasznos fejlesztésről van szó, hiszen a villamosenergiát mindenki fogyaszt, még a passzív házak is. Egy napelem-rendszer kiépítéséért nem is kell újraterveztetni az épületet, minimális beavatkozással jár a kiépítése." A GoodWill Consulting Kft. szakemberek segítségével készítené fel a vállalkozókat a pályázati lehetőségek maximális kiaknázására. A pályázati tanácsadó kft. négy országban működik, 100 milliárdnyi az általuk elnyert támogatás összege, ez körülbelül 3000 nyertes pályázatot jelent. Nem pusztán pályázatírással foglalkoznak, a projekt lebonyolításáig külön szakembereket biztosítanak a vállalkozó számára, és helyszíni konzultációt is biztosítanak. (X)

goodwill_consulting

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.