Közélet

Családi csődvédelemről dönt a parlament

Családi csődvédelemről dönt a parlament

2015. június 28., vasárnap
Családi csődvédelemről dönt a parlament

Az Országgyűlés jövő héten újabb kétnapos rendkívüli üléssel folytatja nyári munkáját. A képviselők kedden tizenkilenc javaslatról dönthetnek, egyebek mellett elfogadhatják a kereszténydemokraták családi csődvédelemről szóló javaslatát, továbbá lehetővé tehetik, hogy a kormány olyan biztonságos tranzitországokat jelöljön ki, ahonnan az érkezők nem igényelhetnek politikai menedékjogot.

A Ház ülése hétfőn 13 órakor a kuláküldözések idején tönkretett magyar gazdákról történő megemlékezéssel, majd napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. A házelnök napirendi javaslata alapján az interpellációs időszak ezúttal is egyórás lesz, amelyet az azonnali kérdések és kérdések követnek. Az első ülésnap a kedden elfogadni tervezett előterjesztések bizottsági módosító indítványainak tárgyalásával érhet véget. Kedden tizenkilenc indítványról tart zárószavazást a parlament. Elfogadhatják a KDNP indítványát a családi csődvédelemről, a kisebbik kormánypárt szándéka alapján tízezrek kaphatnak segítséget adósságuk rendezéséhez, amennyiben a tartozás legalább kétmillió, de legfeljebb 60 millió forint. A Fidesz kezdeményezésére módosíthatják a menedékjogi törvényt is, a változtatások lehetővé tennék a kormánynak a migráció szempontjából biztonságos tranzitországok kijelölését, az onnan Magyarországra érkezők pedig nem igényelhetnének politikai menedékjogot. Jóváhagyhatnak továbbá Budapesttel kapcsolatos előterjesztéseket, így a vizes vb megvalósításához szükséges létesítményfejlesztésről szóló törvénymódosítást, valamint azt a javaslatot, amely fővárosi fejlesztési beruházások - például a 3-as metró rekonstrukciójának - gyorsítását határozza meg célként. Emellett megszavazhatja az Országgyűlés a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény módosítását, a műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló jogszabály változtatását, továbbá a vagyon-, a szövetkezeti, a bírósági végrehajtási, a felsőoktatási, a világörökségi, a közfoglalkoztatási és a csődeljárási törvény módosítását. A honatyák döntése alapján több vízügyi szabály is változhat. Két határozati javaslatra is igent mondhatnak a képviselők: az egyik a kapcsolati erőszak elleni hatékony fellépést elősegítő nemzeti stratégiai célok meghatározásáról szól, a másik pedig a bújtatott pártfinanszírozás megelőzéséért felkérné a kormányt annak megvizsgálására, hogy ideiglenesen felfüggeszthető-e a Demokratikus Koalíció (DK) állami támogatása. A képviselők a szavazásokat követően további tizenegy olyan javaslatot tárgyalnak utoljára, amelyekről a Ház várhatóan még júliusban dönt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.