Közélet

1,8 milliárdból építik át az újklinika két szárnyát

1,8 milliárdból építik át az újklinika két szárnyát

2015. június 30., kedd
1,8 milliárdból építik át az újklinika két szárnyát
klinika_sajttaj01_gs

Modern tűzvédelmi rendszert építenek ki a 410 ágyas újklinikán és átalakítják a kórtermeket is, mindegyikbe vizesblokkot alakítanak ki. Az 1,8 milliárd forintos, uniós és állami forrásból megvalósuló beruházásra 300 napja van a kivitelezőnek.

Megkezdődött a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ komplex fejlesztési projektjének negyedik üteme.

Tapasztó Sándor

projektvezető arról tájékoztatott, hogy a 265 ágyas magkórház megépítését, az SBO kialakítását a 410 ágyas úgynevezett újklinika központi műtőblokkjának, intenzív osztályának és sterilizálójának jelenleg is zajló kialakítása követte, május közepén pedig kezdetét vette a projekt negyedik eleme, az újklinika komplex átépítése is. A FERROÉP Fővállalkozó és Szerelőipari Zrt. által végzendő átépítés legfőbb eleme, hogy modern, a mai kor követelményeinek megfelelő tűzvédelmi rendszert építenek ki, korszerűsítik az elektromos hálózatot, illetve a hatágyas kórtermeket egy részét öt- és kétágyassá alakítják, és mindegyikben vizesblokk is épül. Tapasztó elmondta, a munkaterületet májusban adta át az egyetem a kivitelezőnek, az újklinka két szárnyát érintő 1,8 milliárd forintos beruházás 300 nap alatt készül el úgy, hogy közben folyik a munka a klinikán.

Nemesi Pál

, a FERROÉP Fővállalkozó és Szerelőipari Zrt. vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy két ütemben végzik el az újklinika átépítését, a projekt az udvar felőli két szárny modernizálását tartalmazza. Elmondta, a tervezés feladatok is a kivitelezés részét képezik, a kiviteli tervek elkészítéséhez ugyanis feltárásokra, bontásokra van szükség, amit az intézményben végzett gyógyító munka miatt nem tudtak előzetesen elkészíteni. A hatágyas kórtermekből öt-, illetve kétágyas lesz, mindegyikben vizesblokk lesz, ám ahogy Nemesi Pál megjegyezte, a fűtés-hűtéskorszerűsítés nem lesz teljes, a projekt költségvetése nem teszi lehetővé, hogy minden egyes kórterem klimatizált legyen, de a rendszer alapját kiépítik, így amennyiben pluszforrásokat szerez az egyetem, csak a beltéri egységeket kell majd felszerelni.

klinika_sajttaj02_gs

Az átalakítás nem jár ágyszámleépítéssel – szögezte le

Facskó Andrea

, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke. Hozzátette, a kórház két szárnyának az átépítése azért sem zajlik egyszerre, hogy ne legyen fennakadás a betegellátásban. Az osztályokat a munkálatok idejére ideiglenes átköltöztetik, de a projekt lezárása után mindegyik visszaköltözik eredeti helyére, kivéve a művese állomás, ami a 410 ágyas újklinkáról a volt véradó épületébe költözik annak felújítása után. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kivitelezési munkálatokkal párhuzamosan zajlik orvos-technológiai eszközbeszerzés előkészítése is zajlik a projektben megmaradt megtakarítások terhére. Bruttó 284 millió forint értékben az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet, valamint a Kardiológiai és az Érsebészeti Osztály kap új eszközöket.

Megkezdődött a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ komplex fejlesztési projektjének negyedik üteme.http://szegedma.hu/?p=550665 Posted by Szegedma Hírportál on2015. június 30.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.