Közélet

Orbán Viktor: a tagállamok kapjanak minél szabadabb kezet a menekültügyi problémáik megoldásához

Orbán Viktor: a tagállamok kapjanak minél szabadabb kezet a menekültügyi problémáik megoldásához

2015. április 23., csütörtök
Orbán Viktor: a tagállamok kapjanak minél szabadabb kezet a menekültügyi problémáik megoldásához

Orbán Viktor magyar miniszterelnök amellett fog érvelni a menekültügyben összehívott csütörtöki rendkívüli brüsszeli EU-csúcstalálkozón, hogy a tagállamok kapjanak minél szabadabb kezet a saját problémáik megoldásához.

"Ha pedig felmerülnek közös problémák, mint itt, akkor Magyarország készen áll, hogy együttműködjön" - tette hozzá újságíróknak nyilatkozva a csúcstalálkozóra érkezésekor. Úgy vélekedett, hogy "nehéz csúcs lesz" a mostani eszmecsere. Érzelmileg mindenkit megrázó ügyről fognak beszélni, hiszen sok százan vesztették el értelmetlenül az életüket - tette hozzá, utalva a vasárnapi földközi-tengeri hajóbalesetre, amelynek legalább hétszáz, Észak-Afrikából Olaszországba tartó illegális migráns esett áldozatául. "Mindenkiben van valamennyi lelkiismeret-furdalás, hogy vajon az európai menekültügyi rendszer jól működik-e, nem kellett volna-e már korábban ezen változtatni" - jegyezte meg a magyar kormányfő. Szerinte a mostani "olyan találkozás lesz, ahol egyszerre kell, hogy a helyén legyen a szívünk meg az eszünk. Az ész fontos, mert ha megoldást akarunk találni erre a helyzetre, akkor higgadt, gyors és jó döntéseket kell hoznunk" - hangsúlyozta. Magyarország álláspontját világosnak mondta a miniszterelnök. "Mi azt gondoljuk, hogy ha ránk bízzák - mármint a Magyarországra érkező menekültekre vonatkozó szabályozás megalkotását -, akkor mi ezt megoldjuk" - fogalmazott.

Orbán

szerint ma a probléma az, hogy "olyan brüsszeli szabályok kötnek bennünket gúzsba, amelyek lerontják a menekültügyi kérdés magyar kezelésének a hatékonyságát". Ezért - folytatta - amellett fog érvelni, "hogy a tagállamok kapjanak minél inkább szabad kezet ahhoz, hogy megoldják a saját problémáikat. A közös problémák felmerülése esetén pedig Magyarország kész az együttműködésre, különböző felajánlások megtételére, "hogy a közös probléma megoldásából is kivegye Magyarország a részét". "Ami bennünket illet, magyarokat - mert nekünk is vannak menekültjeink, csak nem a tengeren keresztül jönnek -, azt a problémát mi magyarok magunk szeretnénk, és meg is tudnánk oldani" - jelentette ki Orbán Viktor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.