Közélet

Szakigazgatási szervekből főosztályok – átszervezik a kormányhivatali rendszert

Szakigazgatási szervekből főosztályok – átszervezik a kormányhivatali rendszert

2015. március 17., kedd
Szakigazgatási szervekből főosztályok – átszervezik a kormányhivatali rendszert
juhasz_tunde01_gs

Lerövidülnek egyes hatósági eljárások, átláthatóbb lesz az ügymenet – várhatóan ezt hozza magával a kormányhivatalok átalakítása, melyek integrált szolgáltató centrumként működnek április elsejétől. Juhász Tünde kormánymegbízott arról tájékoztatott, hogy a 16 szakigazgatási szervből és 5 főosztályból egy összességében 11 főosztályból álló hivatali struktúra jön létre.

Integrált szervezet jön létre az államigazgatás április elsejei átalakításával – közölte

Juhász Tünde

kormánymegbízott. A kormányhivataloknál megyei és járási szinten jelenleg önálló feladat- és hatáskörrel rendelkező 16 szakigazgatási szerv, illetve a kormányhivatal törzshivatalához tartozó főosztályok április elsejétől új rendszerben működnek. „Változás továbbá, hogy a kormányhivatalt érintő feladat- és hatáskörök címzettje a kormánymegbízott, illetve a járási hivatalvezető lesz” – tette hozzá. Ennek célja, hogy a döntéshozatal gyorsabb legyen, illetve hatékonyabb és átláthatóbb működést biztosító hivatali struktúra jöjjön létre a területi közigazgatás szintjén. Juhász Tünde elmondta, 16 szakigazgatási szervükből 7 főosztály jön létre, míg az 5 törzshivatali főosztályból 4 főosztály lesz a jövőben, vagyis az április elsejétől létrejövő struktúrában 11 főosztályból álló hivatal jön létre. Ezt a belső integrációt külső is kiegészíti – tudatta a kormánymegbízott. Emlékeztetett, március elsejétől

a járási hivatalokhoz kerültek az önkormányzatoktól a szociális ellátások

, ami csak

Szeged esetében

3400 lakost érint. „Ezt a plusz feladatellátást újabb követi, áprilistól a Magyar Államkincstártól a család- és lakhatási támogatásokat, az ahhoz kapcsolódó ellátási formákat és a feladatellátást veszik át a kormányhivatalok” – magyarázta Juhász Tünde. Új szervezeti egység is csatlakozik a kormányhivatalhoz, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség (ATIKÖFE) áprilistól a kormányhivatal főosztályaként folytatja tevékenységét. A külső integrációhoz tartozik továbbá, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) területi hivatalától átveszik a hatósági eljárásokat szintén április elsejétől.

juhasz_tunde02_gs

Az áprilistól életbelépő rendszer előnyei közé sorolta Juhász Tünde, hogy megszűnnek a szakhatósági eljárások is az egységes ügyintézés bevezetésével. Csongrád megyében éves szinten 12 ezer szakhatósági eljárás zajlott, vagyis sok ügyfelet érint a változás. A kormánymegbízott azt is közölte, hogy az integráció nem von maga után létszámleépítést, de vezetői létszám is csökkenni fog, s átláthatóbb lesz a hivatali struktúra. A kormányhivatal állománya 1438-ról 1560-ra növekszik, és míg egy vezetőre most 8 munkatárs jut, addig április elseje után 16 fog. A vezetőket érintő átszervezéssel kapcsolatban elhangzott, számukravégzettségüknek megfelelő egyéb munkakört ajánlanak fel.Az államkincstártól és a környezetvédelmi hatóságtól a kormányhivatal szervezetéshez átkerülő munkatársak bére emelkedni fog, eddig 30%-os illetménykiegészítés illette meg őket, míg a jövőben ennek aránya 35% lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.