Közélet

Mellár Tamás Szegeden: Megújul-e a közgazdasági szemlélet?

Mellár Tamás Szegeden: Megújul-e a közgazdasági szemlélet?

2015. március 1., vasárnap
Mellár Tamás Szegeden: Megújul-e a közgazdasági szemlélet?
kozgaz_vitaules09kf

Megismétlődhet-e az 1929-es gazdasági világválságot követő közgazdaság-tudományi paradigmaváltás ma, a 2008-as gazdasági válság után? Mellár Tamás, a Pécsi Tudományegyetem oktatója szerint igen, a szakértő erről, illetve a főáramú közgazdaság-tudomány logikai hibáiról tartott előadást nemrégiben a SZAB-székházban Szegeden.

"Az 1929-ben kitört gazdasági világválságra az akkori közgazdaság-tudomány nem tudott választ adni, és ez ugyanígy történt 2008-ban is" - szögezte le

Mellár Tamás

"Új paradigma felé?" című előadása kezdetén. A közgazdász felhívta a figyelmet arra, hogy a múlt századi nagy összeomlás után új irányzat bontakozott ki a közgazdaságtanban, a

John Maynard Keynes

nevéhez köthető szemlélet, a modern makroökonómia megszületése. Az akkor helyzethez hasonlóan 2008-ban is váratlanul robbant ki a válság, és a közgazdászok számára sem világos annak oka, típusa, vagy, hogy milyen lépéseket kellene tenni a megoldáshoz, és ha érvényes az 1929-es forgatókönyv, most is paradigmaváltásnak kell bekövetkeznie. Mellár Tamás szerint beindult egyfajta erjedés az ügyben, azonban nem lehet látni az új paradigmát, azonban évek múltán kikristályosodhat egy új irányvonal. Mellár Tamás a jelenlegi, mainstream közgazdaságtan logikátlansági miatt is tartja valószínűnek a paradigmaváltást, ugyanis a fő irányvonal több logikai buktatóval is rendelkezik. Elsőként emelte ki, hogy közgazdaságtan egy "puha" tudomány, a társadalomtudományok körébe tartozik, nem pedig a "kemény" természettudományok közé, mint ahogy azt sokan láttatni szeretnék. Másodsorban fontos látnunk, hogy a gazdaság egy komplex, bonyolult összefüggésrendszer, amely az alkotóelemeinek összeillesztésével nem érhető meg, a gazdaság egésze több, mint a részek mechanikus összege, és ezzel sok közgazdász sincs tisztában. További hiba Mellár Tamás szerint az, hogy a mainstream felfogás szerint a gazdaság egyensúlyra törekvő, a piac pedig egy önszabályozó rendszer, miközben nincs egyensúlyi helyzet, a gazdaság egy dinamikus folyamat, leginkább a történelemhez hasonlítható.

Értékelvek nélkül nincs közgazdaságtan

"Nem létezik egy közgazdaságtani igazság, ez nem egy objektív tudomány" - jelentette ki a PTE oktatója, a közgazdaságtan nem semleges, hanem értékelkötelezett, értékfüggő, mindenki értékek mentén szemléli a gazdaságot. A neoklasszikus közgazdaságtan a gazdasági növekedés, a versenypiaci hatékonyság és az önérdek alapján épít fel egy alternatív értékrendet, azonban Mellár Tamás szerint más alapokból is ki lehet indulni, például a fenntartható fejlődést, a kiegyensúlyozott népesedést vagy az esélyegyenlőséget szem előtt tartva. "Nem csak egy nézőpont létezik" - hívta fel a figyelmet, példaként hozva a marxizmust, amelyet a szocializmus időszakában kizárólagos és objektív szemléletként tartottak számon, ami ma már nevetségesnek hangzik.

kozgaz_vitaules07kf

A mainstream paradigma része a racionális gazdasági szereplők feltételezése, akik tisztában vannak a gazdaságban elfoglalt helyzetükkel, lehetőségeikkel, korlátaikkal, azonban - ahogy a mindennapokban is láthatjuk - ez nem fedi a valóságot, korlátozott racionalitás, információhiány jellemzi a gazdaság szereplőit, sőt az irracionalitás is, gondoljunk a hitelek által túlköltekezőkre, akik saját magukat verték adósságba meggondolatlanságukkal. A gazdasági szereplők jellemzésének másik hibája az átlagos szereplő alkalmazása, ugyanis ilyen nem létezik, egy átlagolt érték nem reprezentálhat mindenkit, főként annak tudatában, hogy a világban egyre nőnek a jövedelemkülönbségek, nincs egyensúlyra törekvés a gazdaságban.

Miért nem látni a láthatatlan kezet?

A piacon belül nincs egyensúlyteremtő mechanizmus, nem létezik a sokak által emlegetett "láthatatlan kéz", ami biztosítja az egyensúlyi helyzetet, a viszonyok folyamatosan változnak, sosem jön létre hosszabb távon stabilitás. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a véletlen sem, amelyet a fő irányvonal jól kezelhetőnek tart, nulla értékű változónak, amely után a gazdaság visszatér eredeti állapotában, de a változások kiszámíthatatlan mértéke és jelentősége miatt a váratlan események, vad véletlenek oly mértékben befolyásolhatják a gazdaságot, melyet nem minden esetben tudunk kezelni. "A mainsream közgazdaságtan hibái miatt valószínűsíthető a paradigmaváltás, amely azonban mág nem látható tisztán, de az új irányzatok szerepe jelentős, mint például az intézményi, az evolúciós és a viselkedési közgazdaságtanra, illetve az ágens alapú szimulációs modellezésre is érdemes figyelmet szentelni" - fejtette ki Mellár Tamás, aki szerint még nincs integráló paradigma, de lehet, és ha lesz, ezen irányzatok közül kerül majd ki. "Ha a közgazdaságtan valóban el akarja foglalni a társadalomtudományok királynője szerepet, meg kell erősítenie társadalomtudományi jellegét" - zárta gondolatait Mellár Tamás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.