Közélet

Terrorfenyegetettség miatt lemondták az iszlámellenes német Pegida mozgalom következő tüntetését

Terrorfenyegetettség miatt lemondták az iszlámellenes német Pegida mozgalom következő tüntetését

2015. január 18., vasárnap
Terrorfenyegetettség miatt lemondták az iszlámellenes német Pegida mozgalom következő tüntetését

Németországban terrortámadás veszélye miatt lemondták a Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom Drezdában hétfőre meghirdetett felvonulását.

A szervezők vasárnap a Pegida Facebook-oldalán közölték, hogy az alkotmányvédelmi hivatal és a rendőrség szászországi vezetésével folytatott konzultáció után a tüntetés lemondására kényszerültek, mert kiderült, hogy az egyik szervező "konkrét fenyegetettségbe" került. A drezdai rendőrség közölte, hogy hétfőn egész nap tilos szabadtéri demonstrációt tartani a szászországi fővárosban. A döntés indoklása szerint a szövetségi és a tartományi bűnügyi rendőrség információi alapján "merénylőket utasítottak arra, hogy vegyüljenek el a Pegida-tüntetők között, és gyilkolják meg a demonstrációt szervező testület egyik tagját". A dpa hírügynökség szerint a mozgalom egyik alapítójáról,

Lutz Bachmannról

van szó, akit szélsőséges iszlamisták halálosan megfenyegettek. A hatóságok ezt nem erősítették meg. A Pegida Facebook-oldalán megjelent állásfoglalás szerint a szólás és a gyülekezés szabadságának súlyos korlátozása, hogy "terrorista erőknek sikerül kiüresíteni az alaptörvényben rögzített jogunkat", de a legfontosabb a mozgalom támogatóinak biztonsága. A szervezők arra biztatják "a véleményszabadság mellett és a vallási fanatizmus ellen kiálló európaiakat", hogy a lemondott felvonulás eredetileg tervezett idejére, hétfő estére otthonukban tűzzenek ki nemzeti zászlót, és tegyenek mécsest az ablakokba. Az Alternatíva Németorsságnak (AfD) nevű euroszkeptikus párt egyik alelnöke,

Alexander Gauland

a ZDF közszolgálati televíziónak nyilatkozva hangsúlyozta: szerinte az eset azt mutatja, hogy Németországban "elkezdődött az iszlamizálódás", ami ahhoz vezet, hogy "a tüntetők már nem fejezhetik ki szabadon a véleményüket". A legnagyobb támogatottságú parlamenten kívüli párt alelnöke korábban az AfD természetes szövetségesének nevezte a mindenekelőtt a menekültügyi szabályok szigorítását követelő és Németország állítólagos iszlamizálódása ellen tiltakozó Pegidát. Drezdában október óta szerveznek tüntetéseket a Pegida hívei. A hétfő esti felvonulásokon eddig hétről hétre többen jelentek meg, a legutóbbi menethez 25 ezren csatlakoztak. A mozgalom a volt NDK területén fekvő nagyvárosból a nyugati tartományokra is átterjedt, de a tüntetések jóval kevesebb embert mozgattak meg, míg az ellendemonstrációkon rendre ezrek fejezték ki tiltakozásukat a Pegida által képviselt nézetekkel szemben. A drezdai felvonulókról készült első felmérés szerint a tipikus Pegida-tüntetőt elsősorban nem Németország állítólagos iszlamizálódása, hanem a képviseleti demokráciával való általános elégedetlenség viszi az utcára. A drezdai egyetem (TUD) politikatudományi intézetének kutatásában megkérdezettek csupán 23 százaléka nevezte az iszlámot, az iszlamizmust, illetve az iszlamizálódást a részvétel fő okának, és mindössze 2 százalékuk számolt be arról, hogy azért jár a Pegida-demonstrációkra, mert aggódik a vallási indíttatású erőszakcselekmények miatt. A többség, 54 százalék a politikával való általános elégedetlenséget nevezte fő motivációnak. Ugyanakkor a Der Spiegel című hírmagazin szerint a német nemzetbiztonsági szolgálatokat több külföldi partnerszervezet arra figyelmeztette, hogy a berlini és a drezdai főpályaudvar mellett a Pegida-tüntetéseken is történhetnek iszlamista terrorcselekmények. Az egybehangzó hírszerzési értesülések alapján a nemzetközi radikális iszlamista színtéren nagy figyelemmel követik a mozgalom formálódását, és ismert dzsihadisták rögzített kommunikációja szerint eszmecsere indult arról, hogy érdemes lenne megtámadni a drezdai központú szerveződést - írta a Spiegel a szombati számában, kiemelve, hogy egy nagyszabású, sok áldozattal járó merénylet egy Pegida-felvonuláson jól illeszkedne a párizsi vérengzés nyomán kialakult helyzet további elmérgesedését, eszkalációját célzó dzsihadista stratégiához.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.