Közélet

Hideg a radiátor, mégis számlál a költségmegosztó

Hideg a radiátor, mégis számlál a költségmegosztó

2015. január 15., csütörtök
Hideg a radiátor, mégis számlál a költségmegosztó
SZS20141204_koltsegmegoszto_001

„Nem értjük, miért számlál a költségmegosztónk, ha nem is tekerjük fel a radiátort. Bosszantó, mert a legközelebbi leolvasás után olyanért fizetünk, amit nem is használtunk.” A napokban levelet hozott az elektronikus postás.

A Szilléri sugárút 47. szám alatti egyik panellakás lakói azért bosszankodnak, mert a nappali radiátorára felszerelt költségmegosztó annak ellenére mutat 3 egységet, hogy az októberben megkezdett fűtési szezon óta egyszer is feltekerték volna a fűtést. Alternatívaként ebben a helyiségben elektronikus hősugárzót használnak, ez azonban elvileg nem lehetne befolyással a mérőeszköz érzékelőire. Portálunkhoz fordultak problémájukkal, hátha mások is hasonló cipőben járnak és értetlenül állnak az eset előtt. A lakásban elektronikus költségmegosztót szereltek fel a szakemberek mind a két szobába, a nappaliba és a konyhába is – a fürdőszoba nem kapott a kis szerkezetből. A családfő – aki kérte neve elhallgatását – azt mesélte, a tavalyi évben az egyik hálószobában jártak hasonlóan: akkor 1 egységnyi fogyasztást olvasott le az ISTA Magyarország Kft., holott a teljes fűtési szezon ideje alatt „hópihe” állapoton nyugodott a termosztátfej. Nem reklamáltak, mert azt gondolták, túl közel húzták a radiátorhoz az ágyukat és ez befolyásolta a kijelző változását. Most azonban nem értik, mitől pörög a mérő. A fűtőtestet szeptember végén vették, néhány héttel a fűtési szezon megkezdése előtt. „Kilencéves gyermekünk csúnyán megfázott azokban a napokban, amikor éjszakánként lement a hőmérséklet 3 és 5 Celsius-fok közé. Mivel fűtés még nem volt, egyéb megoldást kerestünk. Ezért szereztünk be egy néhány ezer forintos hősugárzót.” Az édesapa úgy tippeli, a ventilátor lehet a ludas a dologban, az zavarja össze a költségmegosztót. Az elektronikus költségmegosztó csak a fűtési hőt rögzíti, az egyéb hőhatásokat kiszűri. Két érzékelője közül az egyik a radiátorét, míg a másik a helyiség hőmérsékletét méri. Ha minimum 2 Celsius-fok eltérést tapasztal a radiátor és a szoba hőmérséklete között, a szerkezet számol – világosított fel

Csikós Krisztina

, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. PR- és sajtószakreferense. Ennek értelmében tehát lehetetlen, hogy a hősugárzó okozta meleg levegőt a szerkezet a hőszolgáltató számlájára írja. Valószínűleg a radiátor feletti ablak hibás a 3 egységnyi fogyasztásban, mégpedig azért, mert szellőztetéskor a 6 Celsius-foknál hidegebb levegő hatására automatikusan megnyílnak a szelepek. Hozzátette, a távfűtésnél nincs olcsóbb lehetőség a panelházakban, az egyéb fűtési módszerekkel nemhogy spórolna, ráfizet a fogyasztó. Az EDF Démász tavaly szeptember elsejével életbe lépő díjai szerint a lakossági általános, egy zónaidős áramdíj kategóriában a fogyasztás alapú egységár 37 forint/kWh. A hősugárzó 2000W-ot fogyaszt, tehát óránként 2kW-t, vagyis 74 forinttal emelkedik az áramszámlájuk minden órában. A hőszolgáltatás díja ennél bonyolultabb, hiszen az aktuális fűtési idényben csak előleget fizetnek a fogyasztók, amelyet minden esetben az előző három fűtési szezon átlaghőmérséklete alapján számolnak ki. A számlában az elszámolt különbözetet érvényesítik, így nem lehet megmondani előre, mennyit fizetnek a hidegebb hónapok végén. A család idei októberi számlája 18 ezer forintra rúgott, addig szeptemberben csak egy 800 körüli összeget kellett befizetniük – az elszámolás miatt. A hőszolgáltató referense azt tanácsolta olvasóknak, ellenőriztesse az elektronikus költségmegosztót.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.