Közélet

Átadta a Magyar Érdemrend nagykeresztjét Csíkszentmihályi Mihálynak Los Angelesben Balog Zoltán

Átadta a Magyar Érdemrend nagykeresztjét Csíkszentmihályi Mihálynak Los Angelesben Balog Zoltán

2014. december 7., vasárnap
Átadta a Magyar Érdemrend nagykeresztjét Csíkszentmihályi Mihálynak Los Angelesben Balog Zoltán

Átnyújtotta a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozata kitüntetést Áder János köztársasági elnök felhatalmazásával Csíkszentmihályi Mihály pszichológiaprofesszornak szombaton Los Angelesben Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

A tárcavezető az MTI-nek telefonon elmondta, hogy

Csíkszentmihályi

professzor az elmúlt két évtizedben vált elismertté a nemzetközi tudományos életben a flow-(áramlat-)teóriája révén, amely ma már a pozitív pszichológia egyik leghíresebb elmélete, és az arra épülő oktatási mód is világsiker. "Ez az elméletet arról szól, hogy hogyan lehet a munkavégzést az életünk különböző területein összehozni az élvezettel, az örömteli elfoglaltsággal, és hogy ezt milyen módon lehet alkalmazni a vezetőképzésben, az oktatásban, a szabadidő eltöltésében, az idősek aktívvá tételében, a börtönviselt fiatalkorú bűnözők rehabilitációjában, vagy a fogyatékos emberekkel való foglalkozásban" - jelentette ki

Balog Zoltán

. A kitüntetés átadásának szertartásán jelen volt a 80 éves Csíkszentmihályi Mihály több amerikai professzortársa. "Ami a legszebb a dologban: egy olyan emberről beszélünk, aki 1934-ben Fiumében született, amely akkor Olaszországhoz tartozott, és ahol az édesapja volt akkor a magyar főkonzul. Noha csak néhány hónapig élt Magyarországon, Csíkszentmihályi Mihály mindig megtartotta és fontosnak tartotta a magyarságát, a magyar állampolgárságát visszavette, és most elhoztam neki egy magyar útlevelet is, aminek legalább annyira örült, mint a nagykeresztnek" - mondta a miniszter. Balog Zoltán elmondta, hogy a kitűntetett pszichológus Magyarországra hoz egy vállalatot, amely a flow-elméletre épülő vezető- és hivatalnokképzést, valamint oktatási formát fogja népszerűsíteni. A 22 éves kora óta az Egyesült Államokban élő Csíkszentmihályi Mihályt munkássága korábbi hazai elismeréseként 1998-ban az MTA külső tagjává választották, 2011-ben pedig Széchenyi-díjjal tüntették ki. 2012-ben szülővárosa is tisztelgett előtte, a rijekai egyetem díszpolgárává avatta. Balog Zoltán vasárnap Los Angeles-i magyar közösségek vezetőivel találkozik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.