Közélet

Szegeden járt a Pénzügyi Békéltető Testület elnöke

Szegeden járt a Pénzügyi Békéltető Testület elnöke

2014. november 26., szerda
Szegeden járt a Pénzügyi Békéltető Testület elnöke
kovacs_erika_szegeden

A Magyar Nemzeti Bank által működtetett Pénzügyi Békéltető Testület február óta hivatalában lévő elnöke, Kovács Erika november 24-én Szegedre látogatott. A látogatás célja a Szegedi Pénzügyi Tanácsadó Iroda megtekintése mellett az volt, hogy ismételten felhívja a fogyasztók figyelmét a pénzügyi szolgáltatókkal szembeni érdekeik érvényesítésére. Az új elszámolási törvény végrehajtására a szervezet a kollégái képzésével készül.

Április közepe óta a megyeszékhelyek kormányablakainál is beadhatják pénzügyi fogyasztóvédelmi beadványaikat azok az ügyfelek, akik már panasszal éltek saját ügyükben a bankjuknál, azonban az eljárás nem vezetett eredményre, vagy számukra kedvezőtlen döntés született. A fogyasztók ugyanis olyan esetekben fordulhatnak írásbeli kérelemmel a Pénzügyi Békéltető Testülethez, ha szerződésükben kedvezőtlen fordulat áll elő, és szeretnék annak bírósági eljáráson kívüli rendezését. A nyomtatványok kitöltését az ügyintézők segítik, illetve továbbítják a kérelmeket a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjához, vagy a Pénzügyi Békéltető Testülethez. A Testület szerepe a vitás ügyek rendezésében alapvetően békéltetői. A szintén az MNB támogatásával működő, Szegedi Pénzügyi Tanácsadó Iroda munkatársai a Megyeháza épületében várják az ügyfeleket - havonta átlagosan 50-60-an járnak náluk. A szakemberekhez nem csak panaszokkal lehet fordulni, vállalják a lakosság általános tájékoztatását is a pénzügyi szerződésekről. Az iroda működésének célja az, hogy csökkenjen az olyan szerződéskötések száma, ahol nehéz a pénzügyi szolgáltatókkal szembeni érdekérvényesítés. A következő év elején új feladatok várnak a szervezet munkatársaira. Az elszámolási törvény végrehajtásával minden bizonnyal meg fog növekedni az ügyfélforgalom, mind a Kormányablakokban, mind a Tanácsadó Irodákban. Az MNB ezért arra készül, hogy a pénzügyi tanácsadói munkát végző kollégákat folyamatosan felkészíti az ezzel kapcsolatos eljárásrendre. Az ügyfelek a beadványaikat egyébként - postai úton (levelezési cím: Pénzügyi Békéltető Testület, H-1525 Budapest, BKKP Pf.: 172.), - elektronikus okiratként, Ügyfélkapun keresztül, - személyesen a Magyar Nemzeti Bank központi ügyfélszolgálatán (1013 Budapest, Krisztina krt. 39.) - vagy a megyeszékhelyek kormányablakaiban dolgozó munkatársak segítségével nyújthatják be a Testülethez. A Pénzügyi Békéltető Testület eljárása minden esetben ingyenes a fogyasztó, illetve a pénzügyi szolgáltató számára is. A Szegedi Pénzügyi Tanácsadó Iroda ügyintézői azt szeretnék elérni, hogy egyre többen forduljanak hozzájuk segítségért, vagy kikérjék a szakértők véleményét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.