Közélet

Nagyobb biztonságban van az utcán a kerékpár, mint az udvarban

Nagyobb biztonságban van az utcán a kerékpár, mint az udvarban

2014. november 18., kedd
Nagyobb biztonságban van az utcán a kerékpár, mint az udvarban
brigalopas01_gs

A szegedi Tolvajkergetők tevékenységének is köszönhetően 413-ról tavaly 295-re csökkent a bejelentett kerékpárlopások száma városunkban. Kevesebb volt ugyan a látványos akció, a csalibringák és kamerák kihelyezésével a kilencfős csapat 11 ügyben segíthette a rendőrség munkáját, az utcai akcióknak is köszönhetően a köztéri tolvajlások jelentősen visszaszorultak.

Bár az utóbbi hónapokban nem kapott nagyobb nyilvánosságot a szegedi Tolvajkergetők tevékenysége, munkájukkal korántsem hagytak fel: GPS-szel felszerelt csalibringái rendszeresen parkolnak le a szarkák leglátogatottabb közterein, kérésre pedig videokamerák kihelyezésével is megfigyelhetnek tárolókat. A rengeteg ráfordított idő, pénz és energia azért meghozta gyümölcsét, tavaly összesen 11 esetben segítették a rendőrség munkáját nem csak kerékpár, de ellopott mobiltelefon ügyében is.

Hét lopás, két lezárt ügy

Dovalovszki András

, a szegedi csoport megalapítója hangsúlyozta: munkájuk sikerét a statisztika is igazolta, hiszen 2012-ben még 413 bejelentett kerékpárlopást tartottak számon, tavaly azonban már 295-re csökkent ez a szám. Érdekes statisztika továbbá, hogy két éve még a közterekről vitték el a bringák 60%-át, az utcai akcióknak köszönhetően ennek aránya tavaly már 40% alá csökkent. Igaz, hogy a szarkák így az udvarokba besurranva próbálnak zsákmányhoz jutni. "A jelenlegi statisztikák szerint nagyobb biztonságban van az utcán lezárt kerékpár, mintha az udvarban tartanánk azt. Természetesen folyamatosan figyeljük a 'trendeket', kérésre kamerákkal figyeljük meg az udvarokat is, illetve ide is kerülhetnek a csalikerékpárokból" - magyarázta Dovalovszki András.

tolvajkergetok04_KF

A szegedi tolvajkergetők tavaly 33-szor helyezték ki a csalibringát, azt hét esetben lopták el, ebből hat alkalommal pedig az elkövetőt is sikerült azonosítaniuk. Az elhúzódó jogi procedúráknak is köszönhetően csak két esetben kerülhetett pont az ügy végére, K. Sándor esetében például a vádemelést követően hét tárgyalást is tartottak, melynek során az igazságügyi tárgyszakértő 60, illetve 113 ezer forintra is értékelte az amúgy 200 ezer forintért vásárolt kétkerekűt. A rendőrséggel együttműködve előfordult, hogy körözött személyt is sikerült kézre keríteni az akció során, orgazda és körözött bűnöző is horogra akad a helyi csapat akcióját követően. A szegeden hirdetett sajtótájékoztatóra eredetileg a szervezet vezéralakja, Polgár Tamás is hivatalos lett volna, bírósági ügyei miatt azonban nem tudott megjelenni. Dovalovszki András szerint Szegeden jó az együttműködés a rendőrséggel, illetve a társadalmi elfogadottságuk is megfelelő, országos szinten azonban rengeteg támadás éri őket, Facebook-oldalukat rendszeresen töröltetik, kamuoldalakkal próbálják lejáratni munkájukat. A két és fél év alatt országszerte több mint 200 elkövetőt lebuktató szervezet tagjai azonban nem adják fel a küzdelmet azért, hogy a bringák utcán és udvarban is biztonságban maradjanak. A helyes lakatolásról

az alábbi posztban

olvashatsz részleteket, de ha az instrukciók ellenére is ellopják a bringád,

kattints ide a teendőkért!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.