Közélet

Jogerősen felmentette az ítélőtábla Kunszentmárton hűtlen kezeléssel vádolt vezetőit

Jogerősen felmentette az ítélőtábla Kunszentmárton hűtlen kezeléssel vádolt vezetőit

2014. szeptember 3., szerda
Jogerősen felmentette az ítélőtábla Kunszentmárton hűtlen kezeléssel vádolt vezetőit

Jogerősen felmentette a Szegedi Ítélőtábla szerdán Kunszentmárton polgármesterét, jegyzőjét, valamint az önkormányzat pénzügyi osztályának korábbi vezetőjét, akiket hűtlen kezelés bűntettével vádolt az ügyészség.

A kunszentmártoni önkormányzat 2008 májusában a csehországi székhelyű Capital Partners a. s. brókercégen keresztül 96,5 millió forint szabad forrását külföldi tőzsdéken forgalmazott részvényekbe fektette. A cseh cégen keresztül végzett tranzakciók kezdetben sikeresek voltak, de 2008 őszétől az amerikai részvények árfolyama jelentősen esett, és az egyes tőzsdei ügyletek után a bróker cég tranzakciós díjat is felszámolt. Amikor az önkormányzat vesztesége elérte a 44 millió forintot, a képviselő testület abban bízva, hogy a részvények ára újra nőhet majd, testületi ülésén a befektetés fenntartása mellett voksolt. A szerződést az önkormányzat végül 2009 augusztusában zárta le, ekkor a brókercég a portfóliói akkori ellenértékét, 18,2 millió forintot utalt vissza a város számlájára. Az ügyben az Állami Számvevőszék feljelentése alapján indult eljárás.

Gyurisné Komlóssy Éva

tanácsvezető bíró a Szolnoki Törvényszék felmentő ítéletét helybenhagyó táblabírósági döntés indoklása során kifejtette,

Czuczi Mihály

akkori és jelenlegi polgármester nem követett el szándékos kötelességszegést, a képviselő-testület határozata szerint járt el, amikor megállapodást kötött a brókercéggel. 2008 tavaszán a polgármester nem láthatta előre, a részvényügyletek milyen veszteséggel járhatnak. Mivel az elsőrendű vádlott nem követett el bűncselekményt a bűnsegédi magatartással vádolt jegyző és osztályvezető esetében is helyesen hozott felmentő ítéletet a törvényszék – hangsúlyozta a tanácsvezető bíró.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.