Közélet

Ha kell a jó hangulat, akkor jön a jó öreg Tibi bácsi a labdával

Ha kell a jó hangulat, akkor jön a jó öreg Tibi bácsi a labdával

2014. szeptember 1., hétfő
Ha kell a jó hangulat, akkor jön a jó öreg Tibi bácsi a labdával
SZS20140830_devenyi_tibi_bacsi_003

Dévényi Tibor, vagy ahogyan sokan ismerik, Dévényi Tibi bácsi nem az a múltban merengő típus. Bár szívesen emlékszik vissza a Három kívánságos időszakra Maradonával és a svéd királyné spagettijével, pontos labdáját ma már retro discokban osztogatja. Tibi bácsi a nyár utolsó fesztiválján is dugig megtöltött egy teljes sátrat, pedig idén ez már a tizenkettedik fellépése volt.

- Fiatalokat megszégyenítő fittséggel veti bele magát a nyári fesztiválok éjszakáiba. Kimeríthetetlen energiatartalékai vannak. Miből merít egy jó retro discohoz? Hogyan tudja Dévényi Tibi bácsi dugig megtölteni a sátrakat azzal a korosztállyal, amelyik csak hírből ismeri a Három kívánságot?

SZS20140830_devenyi_tibi_bacsi_002

- A fiatalok adnak energiát. Ez a nyár utolsó fesztiválja, idén körülbelül tizenkettőt csináltam, ott voltam az EFOTT-on és a Campuson is. A fiam, Dévényi Dániel, aki 27 éves és szintén discoval foglalkozik legutóbb megjegyezte: apa téged mindenhol szeretnek. A disco sátrak mindig tömve vannak, azt hiszem ennél nagyobb öröm közel 70 évesen nem is érhetne. Én szeretem a retrot, mert igazit bulizni erre lehet. Minden kornak megvan a divatos irányzata, de a retro az örök. Az egyetemisták találták ki ezt a műfajt nyolc évvel ezelőtt, szerény személyem nevezte el, korábban ezt nosztalgia disconak hívták. Nekem gyakorlatilag ők a közönségem. Nagyon sok klubba járok az országban, négy-öt helyre rendszeresen vissza is hívnak és számos alkalmi fellépésem van. Ha kell a jó hangulat, akkor jön a jó öreg Tibi bácsi a labdával.

- Egészen új színteret kapott a pontos labda. Műsoron kívül él tovább, pontosabban egy idősebb korosztályt tesz boldoggá. Mit szólnak hozzá a fiatalok?

- Minden bulimon tizenkétszer dobom ki a labdát. Próbálkoztam korábban többel is, de egy bizonyos mennyiség után devalválódik a buli, a fiatalok elkezdenek fejelni vele. A napokban néztem a neten, hogy Tibi bácsi aláírt labdáját valaki 17 ezer forintért árulja, már kincs az aláírásommal. Egyébként a labda is retro. A Három kívánságot minden szombaton ismétlik az M3-on. Annak idején nagy dolog volt, ha valaki kérhetett egy videóklipet. Ma már ezek nevetséges dolgok, viszont hajdanán ilyesmit csak a műsorban lehetett látni, vagy a zenebutikban. Nálam külföldi klipeket is lehetett kérni. Nagyszerű volt a srácok számára.

- Mivel mozgatja meg a fiatalokat? Milyen receptet vesz elő egy jó retro discohoz?

- Szettjeim vannak, apró blokkok. A közönséget már az elején felmérem. Nincsenek nagy visszatérők, a 70-es, 80-as évek, vagyis a disco nagy korszaka mindig tuti siker. Mint a Boney M, a Modern Talking, vagy a rock and roll slágerek, magyarok közül pedig a Beatricétől kezdve a Hungáriáig mindenki a legnagyobb zenéivel szerepel a blokkomban. Ezekből könnyebb kívánságokat teljesíteni mint régen. A Három kívánságot már nem akarnám csinálni.

SZS20140830_devenyi_tibi_bacsi_004

- Nem is jött erre vonatkozó felkérés?

- Húsz évig ment a három kívánság, 2002-ben lett vége, amikor jöttek az új csatornák. A kereskedelmi csatornák nem akarták átvenni azokat a műsorokat, amelyek az M1-en sikeresek voltak. Majd ahogyan változtak az idők, mindegyik a magáénak akarta. Én viszont nem akarom. Megváltozott a világ. Akkor az óriási poén volt, ha valaki Zoltán Erikával táncolhatott, vagy banánt ehetett Bonyhádon. Persze a nagyágyúk miatt volt sztár a műsor: Maradona vagy az akkori amerikai elnök, George Bush, David Hasselhoff és Travolta. Összesen hetvenhárom híresség lépett fel nálam. Ezt nem is tudnám újra végigcsinálni. Nem állítom, hogy szánalomból egyeztek bele a kívánságok teljesítésébe, de nekik is különleges volt, hogy egy gyerek a vasfüggöny mögül ilyet kér. Sokan ezért jöttek el hozzánk. Egyszer egy kisgyerek azzal fordult hozzám, valahol azt olvasta, Szilvia svéd királyné polgári uralkodó, aki maga készíti a spagettit gyerekeinek. A gyerek levelében az állt, szeretné, ha neki is csinálna egy tányérral. Felkerestem a svéd követséget, ahol először jót mosolyogtak, majd válaszoltak a királyi kabinettől. Őfelsége saját kezével szolgálta fel a tál spagettit és szórta rá a sajtot. Ezek nagyon nagy dolgok voltak, mégsem akarom újraélni. Huszonegy országban teljesítettem kívánságot Japántól egészen az USA-ig, mintegy 1200 kívánság teljesült.

- Amolyan tündérként tekintettek Önre a gyerekek.

- Én voltam akkor a jótündér. Pedig nem erről volt szó, én egy televíziós-műsorszerkesztő voltam. Minden kívánságot leszerveztem, amit csak tudtam. Dévényi Tibi bácsi csütörtök éjszaka mozgatta meg a SZINezőket, a szegedi fesztivál volt nyári turnésorozatának utolsó állomása. Nem sokáig időzött a napfény városában, ahogy elpakolta a lemezlovas szettet és a pöttyös labdát indult is vissza a fővárosba, másnap ugyanis a határ túloldalán, Dunaszerdahelyen pörgette a lemezeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.