Közélet

Ellenzéki képviselők szerint az állampolgársági ügyekben szigorú eljárásrendre, ellenőrzésre van szükség

Ellenzéki képviselők szerint az állampolgársági ügyekben szigorú eljárásrendre, ellenőrzésre van szükség

2014. szeptember 25., csütörtök
Ellenzéki képviselők szerint az állampolgársági ügyekben szigorú eljárásrendre, ellenőrzésre van szükség

Ellenzéki képviselők szerint szigorú eljárásrendre és ellenőrzésre van szükség az egyszerűsített honosítási eljárások ügyében.

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága, valamint a nemzetbiztonsági bizottságának tagjai csütörtökön együttes, zárt ülésén az egyszerűsített honosítási eljárás nemzetbiztonsági, rendészeti vonatkozásairól kaptak tájékoztatást.

Molnár Zsolt

, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke az ülés után azt mondta: nem a kettős állampolgárság intézményével vannak problémák. A kedvezményezett honosítási eljárással kapcsolatban viszont sok visszaélés történt - tette hozzá. Molnár Zsolt szerint mindenképpen szükség van az eljárás szigorítására, különösen a nyelvismeret ellenőrzése tekintetében. A nemzetbiztonsági bizottság elnöke azt mondta: nem pár tíz esetről van szó, hanem sokkal többről. A büntetőeljárások és a gyanúsítottak száma ezer körül lehet. "Pánikkeltésre nincs ok, nem lehet elmondani, hogy tömeges visszaélések történtek" - fogalmazott a szocialista politikus, de - mint kiemelte, az eljárásrendben benne van a visszaélések lehetősége.

Vadai Ágnes

, a honvédelmi és rendészeti bizottság tagja a Demokratikus Koalícióhoz (DK) tartozó független képviselő azt mondta: az eljárásrenddel kapcsolatban szükség van változtatásra, elsősorban a nemzetbiztonsági és rendészeti ellenőrzés megerősítésére. A DK-s politikus szerint a bizottsági ülésen kiderült, hogy az Indexen található cikkben van "valóságtartalom". Vadai Ágnes szerint az is kiderült: lehet olyan magyar állampolgár magyar útlevéllel, aki nem beszél magyarul. Látható módon nincs objektív kritérium a magyar nyelv ismeretére - emelte ki a. Szerinte a magyar titkosszolgálatoknak van még feladata ezzel kapcsolatban, akár visszamenőleges hatállyal is. Vadai Ágnes azt mondta, hogy az ülésen megkérdezte a kormány képviselőit, hogy a cikk nyomán tesznek-e jogi lépéseket és a magyar kormány képviselőinek határozott válasz az volt, hogy nem.

Szél Bernadett

, a nemzetbiztonsági bizottság LMP-s tagja ugyanakkor az ülésen kapott tájékoztatás nyomán azt mondta: úgy véli az állampolgársági eljárással kapcsolatos eljárásban nincs szükség szigorításra. Elmondta továbbá, hogy a szakszolgálatok tájékoztatása szerint ebben a vonatkozásban nem működik Magyarországon központilag szervezett, kiterjedt bűnhálózat. Az LMP-s politikus hangsúlyozta: a megjelent szakszolgálatok egyhangú véleménye az volt, hogy a szabály változtatása jelenleg nem indokolt, hanem egy hatékony ellenőrzési hálózat fenntartására és működtetésére van szükség. Az Index múlt kedden kezdődött cikksorozatában arról írt, elképesztő maffia épült a kettős állampolgárságra, óvatos becslések szerint is tízezrével kaphattak állampolgárságot hamisított papírokkal ukránok, oroszok, szerbek.

Semjén Zsolt

nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes aznap az MTI-nek hangsúlyozta, a legszigorúbb államigazgatási ellenőrzés mellett és szükség esetén rendőrségi és titkosszolgálati kontrollal történik a honosítás. A két országgyűlési bizottság közös zárt ülésén a testületek tagjai mellett részt vett Semjén Zsolt, Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára,

Papp Károly

országos rendőrfőkapitány és több rendvédelmi titkosszolgálati szerv képviselője is, továbbá

Németh Zsolt

, a külügyi bizottság fideszes elnöke is. Németh Zsolt az ülés után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: nem szereztek tízezres számban hamis magyar állampolgárságot, ahol valamilyen módon mégis visszaélés történt, feljelentést tettek. Az ilyen ügyek száma száz és kétszáz között van, 22 esetben már vissza is vonták az állampolgárságot, de még nem zárult le minden eljárás. A magyar állam hatékony védelmet tud biztosítani az állampolgársággal való visszaélésekkel szemben, törvénymódosításra nincs szükség - szögezte le a képviselő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.