Közélet

„Adni úgy kell, hogy az ne sértse az ember méltóságát” - 3500 csomagot vittek házhoz a L.É.T. önkéntesei + FOTÓK

„Adni úgy kell, hogy az ne sértse az ember méltóságát” - 3500 csomagot vittek házhoz a L.É.T. önkéntesei + FOTÓK

2014. július 17., csütörtök
„Adni úgy kell, hogy az ne sértse az ember méltóságát” - 3500 csomagot vittek házhoz a L.É.T. önkéntesei + FOTÓK
kothencz_janos_csomag02_gs

Tartós élelmiszerekből, többek között cukrot, lisztet, étolajat és zöldséget is tartalmazó csomagokat osztottak ki Tarjánban a L.É.T. - a Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulásának segítői.

Márkus Ferencné Marika

néni huszonöt éve él Tarjánban egy hatodik emeleti panellakásban, jól ismeri a L.É.T. Által végzett munkát, s annak alapítóját,

Kothencz Jánost

is, aki tartós élelmiszerekből álló csomagot vitt a nyugdíjas asszonynak. „Nyolcvanötezer forint a nyugdíjam, ebből tizenötezret költök csak gyógyszerekre havonta. Ezzel együtt tudom, nem én vagyok a legrászorulóbb a környékünkön, de nagyon jól esik, hogy gondolnak ránk, és nem feledkeznek meg az idősekről a L.É.T. önkéntesei” – magyarázta Marika néni, aki kiemelte: kifejezetten jónak tartja, hogy házhoz viszik a felajánlásokból összeállított csomagot, neki fáj a lába, nem tudna sokáig sorban állni. Az asszony elmondta, a Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása kiemelten foglalkozik az idősekkel, sokaknak ők jelentik a családot. „A környéken, például a Zápor-tónál érdemes megnézni, milyen a hangulat egy-egy rendezvényen” – fűzte hozzá. A hat évvel ezelőtt alapított L.É.T. pont ezért jött létre, hogy az egyre jobban tapasztalható elszemélytelenedés ellen tegyen, valódi közösséget építsen a panelkörzetekben is, ahol sok esetben a szomszédjukat sem ismerik emberek. Kothencz János elmondta, a 3500 csomag kiosztásának nem az a lényege, hogy az emberek szűkös körülményein enyhítsenek, hanem hogy az egymás iránti szolidaritást is népszerűbbé tegyék a lakótelepek világában. „Igaz nem mondja Marika, de sokszor köré gyűlnek az itt élők, ő mindenkit meghallgat és elfogadja a többieket. Nekünk L.É.T.-eseknek az a célunk, hogy ne kiüresedett szlogen legyen az, hogy nem vagyunk egyedül, hanem valódi tartalommal töltsük meg” – magyarázta. Kothencz emlékeztetett, azt sem szabad elfelejteni, hogy az ajtók mögötti valóság sok esetben párosul a szegénységgel, nyomorral és magánnyal.

let_01_gs

A Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása szeretné Szegeden az összes lakótelepi negyedre kiterjeszteni szociális akcióit, s Kothencz tapasztalati szerint nem nehéz támogatókat találni, akiknek a felajánlásaival segítik a nehéz sorsú családokat. A személyes kapcsolatok további mélyítése mellett azért viszik ki minden egyes házhoz az adományokat, mert sokan, például egészségi állapotuk miatt nem tudnak elmenni egy-egy osztásra és sorban állni, ezen felül azokat is ki tudják így szűrni, akik visszaélnének a felajánlók jó szándékával. „Nagyon megalázó a sorban állást megtapasztalnia annak, aki ott várakozik a csomagra és annak is, aki a végeláthatatlan sort látja. Ezt próbáltuk emberibbé tenni, mert nem elégséges az embereknek adni. Adni úgy kell, hogy az semmilyen szinten ne sértse az ember méltóságát. Ez nem könyöradomány, ez a mi közösségszervezésünknek, kultúraépítésünknek egy teljesen szerves része” – magyarázta a L.É.T.-et létrehozó Kothencz János a harmadik csomagosztó akció közben, hogy miért is adják át mindenkinek egyesével a csomagokat. A személyes kapcsolatok fontosságát hangsúlyozva a város karácsonyfáját hozta fel példaként, ami Szeged szívében egy olyan helyen áll a Klauzál téren, ahol üzletek és pénzintézetek vannak, ám nem élnek ott emberek. Ezért évek óta a szegediek közé, a Csillag térre is elhozza a L.É.T. az ünnepet, és bár területhasználati díjat is kellett fizetniük, úgy látják, az advent lényegét is az adja, hogy találkozzanak egymással az emberek és együtt készüljenek az ünnepre. „Csodák vannak ezekben a lakótelepi negyedekben, ma már elfeledett egyetemi professzorok, egyszerű szakmunkások élnek egymás mellett, fontos, hogy mi ezeknek a csodáknak teret legyünk képesek adni” – fogalmazott Kothencz János, aki a L.É.T. misszióját abban látja, hogy összehozzák az embereket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.