Közélet

Trócsányi László: az év végéig rendezi a kormány a tényleges életfogytiglan kérdését

Trócsányi László: az év végéig rendezi a kormány a tényleges életfogytiglan kérdését

2014. június 8., vasárnap
Trócsányi László: az év végéig rendezi a kormány a tényleges életfogytiglan kérdését

Trócsányi László igazságügyi miniszter szerint az év végéig a kormány "valamilyen formában" rendezni fogja a tényleges életfogytiglani büntetéssel kapcsolatos helyzetet.

A tárcavezető ezt az M1 A Lényeg című műsorában mondta vasárnap. Közölte: az Emberi Jogok Európai Bíróságának van joggyakorlata, de véleménye szerint a bíróság döntése egyoldalú volt. A strasbourgi testület nem vizsgálta, hogy ha az alkotmányban a "kemény büntetőpolitika" mellett egyszerre kegyelmezési rendszer is van, a kettőt egymás mellé kell tenni, ennek alapján lehet egy országról ítéletet mondani - fejtette ki. Az Emberi Jogok Európai Bírósága május 20-án közzétett, elsőfokú ítéletében elmarasztalta Magyarországot a tényleges, vagyis a felülvizsgálat lehetőségét kizáró életfogytiglani szabadságvesztés büntetés miatt. A bíróság az emberölésért és rablásért elítélt

Magyar László

ügyében megállapította, hogy a későbbi szabadlábra helyezés lehetőségét kizáró ítélet megalázó bánásmódnak minősül, és így sérti az emberi jogok európai egyezményének előírásait.

Trócsányi László

a műsorban megerősítette: biztos benne, hogy a tényleges életfogytiglani büntetés megmarad. Magyarországon önálló jogszabály lesz erről a kérdésről, de - mint fogalmazott - nem ez a legsürgősebb feladat. Az igazságügyi miniszter beszélt a reklámadóról és a fővárosi önkormányzati választásról is. Előbbivel kapcsolatban kijelentette: "az álláspont egyértelmű": lesz reklámadó, a budapesti önkormányzati választási rendszer átalakításáról szólva pedig azt mondta, több módosító indítvány érkezett a benyújtott törvényjavaslathoz, ezek lehetővé teszik, hogy "olyan rendszer jöjjön létre a fővárosban, amely kiállja az alkotmányosság próbáját".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.