Közélet

Indul az egységes mobilparkolás júliusban, változnak a számok

Indul az egységes mobilparkolás júliusban, változnak a számok

2014. június 25., szerda
Indul az egységes mobilparkolás júliusban, változnak a számok
parkolo01_gs

Elindul az országos egységes mobilparkolási rendszer július elsején, új SMS- és hívószámmal. Mivel az eddigi integrátor, az EME Zrt. nem csatlakozott a rendszerhez, így ügyfeleinek másik mobilparkolási szolgáltatót kell keresniük júliustól - erősítette meg Veres Mihály, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az EME is csatlakozhat, ha megfelel a feltételeknek. A jelenlegi 810-es SMS-, illetve hívószám 763-ra változik - tette hozzá.

Solymár Károly Balázs

, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy az EME Zrt. kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottságnál, mivel véleménye szerint az állam monopolizálta a mobil parkolást. Valójában azonban az állam csak az egyik szereplő, mivel a privát cégek nyújtják az ügyfeleknek a szolgáltatást - hangsúlyozta.

Veres Mihály

elmondta: az EME Zrt.-vel folyamatosan tárgyalt a Nemzeti Mobilfizetési Zrt., ezért is halasztották május 15-ről június 10-re a csatlakozás lezárását. Miután addig nem állapodtak meg, a július elsejei indítás miatt szükségessé vált a tárgyalások felfüggesztése - jelentette ki vezérigazgatója. Az egységes mobilfizetési rendszer kiépítése 820 millió forintba került - ismertette

Szabó Zoltán Attila

, a Nemzeti Infokommunikációs Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: ez alacsonynak számít, és másfél év alatt megtérül. A költséget úgy sikerült leszorítani, hogy a használatarányos útdíjfizetési hálózatot szélesítették ki. A későbbiekben ugyanerre az alapra épül a tömegközlekedési jegyek elektronikus úton történő megvásárlása is - jelezte Veres Mihály. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. 70 közterületi parkolási társaság területén indítja el az egységes mobilparkolást július elsején, jelenleg 42 parkolási társaságnál lehet mobillal fizetni, így kiszélesedik ez a lehetőség, a szolgáltatók száma pedig hatról hétre növekszik, de az ősztől várhatóan újabbak csatlakoznak a rendszerhez. A szolgáltatók körébe tartozik a három mobilcég, továbbá az Mpark, az Evopay és a Barion rendszert létrehozó Sense/Net Zrt. is. A Sense/Net Zrt. társalapítója,

Bíró Tamás

ismertette, hogy az általuk kifejlesztett digitális készpénz-előrefizető rendszer, a feltöltött egyenlegből mobiltelefonnal lehet fizetni, és nemcsak a parkolásra használható, hanem egyre bővülő körben vásárolni is lehet vele. A tájékoztatón elhangzott, hogy a rendszerhez csatlakozott szolgáltatók más-más megoldást kínálnak, eltérő költségen. Az alap az, hogy a mobiltelefon számlájában jelenik meg a parkolási díj, de lehet bankkártyás feltöltést, sőt utólagos fizetést is választani. Kinek-kinek magának kell eldöntenie, hogy parkolási szokásaihoz melyik megoldás a megfelelőbb, a legolcsóbb. Az új számokra figyelmeztető matricákat június utolsó éjjelén a parkolási társaságok ragasztják fel az automatákra. Aki rutinból tárcsáz, az figyelmeztető SMS-t kap. Veres Mihály kérdésre válaszolta azt mondta: vélhetően lesz néhány nap türelmi idő az átállásra, de ehhez az önkormányzatok hozzájárulása is szükséges. Megjegyezte, hogy a közterületi parkolás fele ma is mobillal történik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.