Közélet

Pál Csaba kapta az idei Szent-Györgyi Talentum Díjat

Pál Csaba kapta az idei Szent-Györgyi Talentum Díjat

2014. május 27., kedd
Pál Csaba kapta az idei Szent-Györgyi Talentum Díjat
Pál Csaba; Ciechanover, Aaron

Pál Csaba kapta az idei Szent-Györgyi Talentum Díjat. A tudományos elismerést hétfőn adta át két Nobel-díjas biokémikus, Ada Yonath és Aaron Ciechanover Szegeden.

A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának fiatal kutatója a baktériumok antibiotikumokkal szembeni rezisztenciájának részletes feltérképezéséért nyerte el az elismerést, amelyet második alkalommal adtak át a Nobel-díjasok - tehetséges diákok találkozójának gálaestjén a Szegedi Nemzeti Színházban. A Szent-Györgyi Talentum Díjat 2013-ban alapította a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány. Az elismerésre érdemes kutatót az alapítvány kuratóriuma az adott évben Szegedre látogató Nobel-díjas kutatókkal közösen választja ki. A Szent-Györgyi Talentum Díjat az elmúlt egy-két évben publikált, nemzetközi szinten is meghatározó felfedezésért adják át. A díjat olyan szegedi tudós kapja, aki – az elismerés névadójához,

Szent-Györgyi Alberthez

hasonlóan – a felfedezéséhez kapcsolódó kutatói munka jelentős részét a Tisza-parti városban végezte.

Pál Csaba

biológus 2008 óta vizsgálja újszerű módszerekkel egyes bakteriális fertőzések gyógymódját. Az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia világszerte egyre komolyabb problémát jelent. A szakember munkatársaival igyekszik felderíteni, miként befolyásolja a kórokozók más hatóanyagokkal szembeni érzékenységét egy baktérium alkalmazkodása egy meghatározott antibiotikumhoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.