Közélet

Csaknem 77 ezer diák kezdi meg tanulmányait ősszel állami fenntartású iskolában

Csaknem 77 ezer diák kezdi meg tanulmányait ősszel állami fenntartású iskolában

2014. május 28., szerda
Csaknem 77 ezer diák kezdi meg tanulmányait ősszel állami fenntartású iskolában
iskolakezdes10_gs

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) adatai szerint idén 76 971 gyermek iratkozott be az állami fenntartású intézmények első évfolyamára - közölte Marekné Pintér Aranka, a Klik elnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

Ismertetése szerint tavaly 84 ezer diák iratkozott be.

Marekné Pintér Aranka

emlékeztetett: a létszámok tavaly magasabbak voltak a szokásosnál, ekkor lépett ugyanis életbe a tankötelezettségről szóló új szabályozás. Mint mondta, akkor is több tanuló maradt óvodában a szakértői vizsgálat alapján, és az idén is arról tudnak, hogy közel 20 ezren járnak tovább óvodába, ők egy évvel a hatodik életévük betöltése után kezdik meg általános iskolai tanulmányaikat. A szabad iskolaválasztás jogával idén mintegy 16 ezer diák esetében éltek, körzetes tanulóként pedig több mint 60 ezer tanulót írattak be - közölte. Az előbbiek elhelyezése is megoldott, a beiskolázáshoz kapcsolódva osztályok indításáról is döntöttek a fenntartók. Ahol az épületek befogadóképessége lehetővé tette, osztályok bővítésével, illetve tanteremépítéssel oldották meg, hogy a gyerekek elhelyezése biztosított legyen - közölte. Az elnök az MTI azon kérdésére, hogy előfordulhat-e bárhol a tavalyihoz hasonló esetleges férőhelyhiány, elmondta: a kormány időben gondoskodott az infrastruktúra bővítéséről, beruházásokról, így a gyermekek elhelyezése megoldott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.