Közélet

Nem számolnak a tojás árának növekedésével a hazai termelők

Nem számolnak a tojás árának növekedésével a hazai termelők

2014. március 27., csütörtök
Nem számolnak a tojás árának növekedésével a hazai termelők

Nem számolnak a hazai termelők a tojás árának növekedésével a húsvét közeledtével. Az európai túltermelés, az olcsó import és a fekete piac következtében a szezon rendkívül nyomott árral indult, jelentős változást a húsvéti ünnepek sem hoznak az ágazatban - mondta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke, a Csaba-táj Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek.

Végh László

elmondta, hogy a hazai termelők a közepes méretű tojásokat darabonként jelenleg 18-20 forintért tudják értékesíteni, a kis méretűeket ennél 3-4 forinttal olcsóbban. A hazai tojáspiac karácsony után omlott össze, jelentősek a készletek, a januárban kialakult nyomott árak várhatóan a húsvéti szezonban sem változnak - tette hozzá. Úgy vélte, a tojástermelő ágazat újabb válságát éli Európában és Magyarországon. A ketrecek alapterületének uniós előírások szerinti bővítése tojásonként minimum két forinttal növelte az önköltséget Magyarországon. A ketreces tojótyúk tartás korszerűsítése okán az európai termelők növelték a tyúkállományt, különösen Németországban és Lengyelországban - mondta az elnök. Felhívta a figyelmet arra, hogy a hazai tojás reális áron való értékesítésének egyik nagy akadálya a feketekereskedelem. A 27 százalékos áfatartalom miatt egyre nagyobb mennyiségben érkezik illegális úton tojás az országba. Mint mondta, a gabonaágazathoz hasonlóan az áfá-t a beszállítók visszaigénylik, azonban nem fizetik be. Magyarországon jelenleg 3,2-3,4 millió a tojótyúk állomány, az ágazat kifehérítésével az állományt 5-6 millió darabra lehetne növelni. Megjegyezte, hogy a válság elhúzódásával a termelők egy része levágja az állatokat, így a hazai termelés további csökkenésére lehet számítani. Végh László szólt arról, hogy a fogyasztóknak az ünnepi vásárláskor fokozottabban kell figyelniük az áru származására és minőségére. Érdemes keresni a minőségi magyar terméket és figyelni a koronás jelzést a tojásokon, ami garanciát jelent arra, hogy minőségi, megbízható magyar termékek vásárolnak. Hozzátette: a koronás jelzés program elkezdődött, eddig kilenc üzem szerezte meg az embléma használatához szükséges auditot. A Csaba-táj mezőgazdasági társaság 2013-ban 40 millió tojást állított elő, a tojótyúk állomány létszáma 150 ezer darab. A társaság a piaci válság negatív hatásait a termelési költségek csökkentésével, a tyúktelepítési időszak növelésével próbálja kivédeni, így 2014-ben évente két alkalommal tervezi az állomány újratelepítését, míg a korábbi években ez négy alkalommal történt meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.