Közélet

A Jobbik a Btk. minden enyhítését visszavonná

A Jobbik a Btk. minden enyhítését visszavonná

2014. március 7., péntek
A Jobbik a Btk. minden enyhítését visszavonná

Visszavonná a büntető törvénykönyv (Btk.) valamennyi enyhítését a Jobbik, egyes életellenes bűncselekményeknél pedig halálbüntetést alkalmazna.

Szilágyi György

, a párt országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján bírálta, hogy a Btk. módosítása miatt brutális bűncselekményeket elkövetők is lényegesen korábban szabadulhatnak a börtönből, mint amennyi a kiszabott büntetésük. Kifejtette: korábban a legsúlyosabb fegyházbüntetésre ítéltek legkorábban a büntetésük négyötödénél, közepesen súlyos esetben háromnegyedénél, az enyhébb fogház esetében pedig a büntetés kétharmadánál szabadulhattak. Ezt a kormány úgy módosította, hogy főszabályként a kétharmad lett érvényes akkor, ha az elkövető nem visszaeső - tette hozzá. Az ellenzéki képviselő példaként említette, hogy az új eljárás miatt 2 év 4 hónappal korábban szabadul egy 12 évre ítélt ember, aki különös kegyetlenséggel gyilkolt, és 1 év 3 hónappal előbb engednek el egy csecsemőjét meggyilkolt nőt. Kijelentette: a Jobbik kormányra kerülése esetén azonnal visszavonná a "felelőtlenül enyhe" szabályozásokat, önfenntartó börtönöket hozna létre, ahol az áldozat családjának járó kártérítés összegét is meg kellene téríteni az elkövetőnek. Szilágyi György jelezte azt is: az idősek, gyermekek és nők ellen elkövetett súlyos, életellenes bűncselekmények esetében halálbüntetést alkalmaznának. A jobbik képviselője szólt arról is: nemcsak a bűnözőkkel szemben alkalmaznának zéró toleranciát, hanem a "politikusbűnözőkkel" szemben is, akikre dupla büntetés kiszabását javasolnák. A politikus úgy fogalmazott: két hét alatt nem szavakban, hanem tettekben tennének rendet az országban, és a létbiztonság mellett közbiztonságot teremtenének.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.