Közélet

Összesen 76 bezárt hulladéklerakót rekultiválnak a Dél-Alföldön

Összesen 76 bezárt hulladéklerakót rekultiválnak a Dél-Alföldön

2014. február 25., kedd
Összesen 76 bezárt hulladéklerakót rekultiválnak a Dél-Alföldön
arteri_szemet15_gs

Összesen 76, már bezárt települési szilárdhulladék-lerakó rekultiválása kezdődik el uniós támogatással Békés és Csongrád megyei településeken, várhatóan áprilisban - közölte a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer (DAREH) Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás az MTI-vel.

A munkálatok két pályázat keretében 2015 első félévére fejeződnek be, a projekt bruttó összköltsége 10,5 milliárd forint, amelyet teljes egészében európai uniós és állami költségvetési forrásból fedeznek. Az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjában megvalósuló beruházás a régió rekultivációs céljainak 40 százalékát, az országos célok közel 5 százalékát valósítja meg. Rekultiválják egyebek között Békés, Csanytelek, Mezőhegyes, Makó, Magyarcsanád, Székkutas, Szentes, Telekgerendás, és Vésztő bezárt szeméttelepét. A közlemény szerint a projekt megvalósítását az is indokolja, hogy nem teljesítés esetén az önkormányzatoknak különféle bírságokat kell fizetniük. Ezek jelentős terhet róhatnak az önkormányzatokra, ugyanakkor a rekultivációs kötelezettséget nem lehet "kiváltani" velük, ez továbbra is fennáll. A projektben részt vevő önkormányzatok 100 százalékos európai uniós és hazai költségvetési támogatás mellett teljesíthetik a hulladéklerakók rekultiválására vonatkozó kötelességüket - olvasható a közleményben. A nyertes konzorciummal tavaly decemberben aláírt szerződés értelmében a kivitelezést a Közgép Építő-, és Fémszerkezetgyártó Zrt. vezetésével a Bácska Mérnöki Szolgáltató Kft., a West Hungária Bau Kft., és a Westberg Építőipari és Kereskedelmi Kft. végzi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.