Közélet

Fókuszban Szeged uniós milliárdjai: térkövezés helyett munkahelyteremtést!

Fókuszban Szeged uniós milliárdjai: térkövezés helyett munkahelyteremtést!

2014. január 22., szerda
Fókuszban Szeged uniós milliárdjai: térkövezés helyett munkahelyteremtést!
varoshaza

Botka László polgármester többször említette, hogy Szegedre 2007 és 2013 között 289 milliárd uniós pénz érkezett. Bartha László egykori városvezető szerint ennek nagy részét az egyetem és a vállalkozók nyerték el, a város mintegy 50 milliárdnyi fejlesztést mutathat fel, melynek gazdaságélénkítő hatása szinte nulla, és 1998-2002 között is épp ennyi forrás érkezett.

Botka László

tizenkét esztendővel ezelőtt hitel nélkül vette át a várost, és vélhetőleg hitel nélkül adja is át idén októberben köszönhetően az Orbán-kormánynak” - reflektált

Bartha László

Szeged egykori fideszes polgármestere

a kormány adósságkonszolidációjára

. „A 2002-es zárszámadás egyértelműen kimutatta, hogy 8 millió forint plusz volt a kasszában, mikor átvette a várost a baloldal. Az igaz, hogy emellett mintegy 6,4 milliárd kötelezettségvállalásunk is volt, de ezzel szemben állt öt év helyi adóbevételének egyharmada mint forrás. Erre mondták a finanszírozó bankok, hogy ha le akarjuk hívni fejlesztésekre a hiteleket, akkor ez rendelkezésünkre áll. De nem hívtuk még le, viszont úgy volt beállítva, hogy ha ezt a hitelt felhasználjuk, az 2008-ra nullázódik le az adóbevételek segítségével. Milyen érdekes, hogy Botka László 2008-ban jelentette be, hogy konszolidálta a várost, és azt a nyűgöt, amit a Bartha-éra okozott, most letudta... A tény pusztán annyi, hogy hozzá sem szabadott nyúlni a konstrukcióhoz. Ennek a 6,4 milliárdnak a hozadéka volt közel 50 milliárdnyi fejlesztés. Ebből épült a TIK nagy része, történet meg a csatornázás, az útépítés, a hulladékfeldolgozó rendszer kiépítése stb. Innentől kezdve indult be az adósságspirál, és lett végül 28 milliárd Szeged tartozása 2013-ra” - emelte ki Bartha László, aki szerint utódja és stábja elhibázott gazdaságpolitikát folytat, nem tudta kihasználni a Szeged városában rejlő potenciált, illetve nem is feltétlenül a legfontosabb célokra hívott le uniós milliárdokat.

bartha_laszlo02_gs

A korábbi városvezető szerint az immár harmadik ciklusát taposó Botka László mindig azt hangoztatta, hogy a hitelek a fejlesztések közel 30 százalékát, az önrészt fedezik, a többit az unió "egészíti ki". „A polgármester azt hangsúlyozta több alkalommal is, hogy Szegedre 2007 és 2013 között 289 milliárd forintnyi beruházás érkezett összesen. Ha összeadom Szeged nagy fejlesztéseit, a legnagyobb, 30 milliárdos elektromos tömegközlekedési projektet, a Biopolisz égisze alatti térkövezésekkel együtt, a Gutenberg, a Kölcsey utcák felújítását, a Dugonics és az Árpád tér átépítését és az összes többi kisebb városi projektet, akkor mintegy 50 milliárdnyi uniós pénz érkezéséről tudunk beszámolni, a 289 milliárd nagyobbik részét az Szegedi Tudományegyetem és a helyi vállalkozások termelték ki, őket illeti a dicséret" - álltja az egykori polgármester. Hozzáteszi, hogy ráadásul a város egyetlen milliárdja sem jelent komoly gazdaságélénkítést, sőt! "A térkövezésekre elköltött milliárdok mellett az elektromos tömegközlekedés 30 milliárdos fejlesztése is több kérdést felvet. Amellett, hogy kényelmesebb, modernebb lesz több vonal, a rendszer fenntartása drágult" - tette hozzá. "Abban az időszakban, mikor ömlött az uniós pénz az országba, és 8 évig MSZP-s kormány regnált, Botka László annyi forrást tudott felhasználni, mint az én a polgármesterségem alatt 1998-2002 között" - hangsúlyozta. Bartha László úgy folytatta: a kormány lenullázta ezt a 28 milliárdos adósságállományt, így Szeged történelmi esélyt kapott, hogy a következő hét évben jelentős uniós forráshoz jusson. „Ezt az esélyt meggyőződésem szerint a munkahelyek megtartására, új munkahelyek létrehozására, gazdaságfejlesztésre kell fordítani. Be kell fektetni Szeged jövőjébe! De a mostani apparátussal nem fogja tudni hatékonyan megvalósítani ezt a város. Ez látszik az elmúlt 12 év működésén. Sem víziójuk, sem ötletük nincs. Az lenne a kívánatos, ha takaréklángra állítanák magukat, és a közgyűléseken semmilyen olyan döntést nem hoznának, amely a novemberben felálló új önkormányzat működését megkötheti. Az lenne a legjobb, ha csak a kampányra koncentrálna Botka és csapata. Egyébként hiába érvel azzal a baloldali városvezetés, hogy ez a hitel nem tűnt el, mert az állami büdzséhez került, a város szempontjából igenis megszűnt. Szeged számláját nem terheli már egy forintnyi adósság sem. Persze ezért a kormány érthető módon elvárja, hogy felelős gazdálkodás folyjon, és ellenőrzi is azt sokkal szigorúbban” - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.