Közélet

Fidesz-KDNP: újabb rezsicsökkentés, kiszélesítik a családi adókedvezményt

Fidesz-KDNP: újabb rezsicsökkentés, kiszélesítik a családi adókedvezményt

2013. szeptember 5., csütörtök
Fidesz-KDNP: újabb rezsicsökkentés, kiszélesítik a családi adókedvezményt
Harrach Péter; Rogán Antal

A fűtési szezon kezdetével 11,1 százalékkal csökken a villamos energia, a gáz és a távfűtés ára - jelentette be Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Visegrádon, a kormánypárti frakciószövetség évadnyitó ülésének helyszínén. Frakcióvezető-társa, a kereszténydemokrata Harrach Péter arról számolt be, hogy kiszélesítik a gyermekek utáni adókedvezményt, amelyet így a jövőben nemcsak a személyi jövedelemadóból, hanem a járulékból is le lehet majd vonni.

A politikus azt mondta, a rezsicsökkentés vagy október 15-én, vagy november 1-jén lép hatályba. A 11,1 százalékos mértéket azzal magyarázta, hogy így csökkenhet a tavaly decemberi árakhoz képest az áram, a gáz és a távhő ára 20 százalékkal idén decemberre. Idén január 1-jével egyébként 10 százalékkal csökkent az említett három közszolgáltatás ára.

Kiszélesítik a családi adókedvezményt

Kiszélesítik a gyermekek utáni adókedvezményt, amelyet így a jövőben nemcsak a személyi jövedelemadóból, hanem a járulékból is le lehet majd vonni - ezt

Harrach Péter

, a KDNP frakcióvezetője közölte. A kormánypárti frakciószövetség évadnyitó ülésének helyszínén Harrach Péter arról is beszámolt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is támogatja a családi csődvédelem intézményét, amelyről jelenleg zajlik a tárcák közötti egyeztetés. Szavai szerint mindez körülbelül 260 ezer családnak könnyíti majd meg a helyzetét, és ezzel mintegy 50 milliárd forint marad a családok zsebében. Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető hozzáfűzte, a családi adókedvezményt január 1-jével biztosan kiterjesztik, segítve ezzel az alacsony keresetű családokat. A KDNP javaslata azért jó, mert 260 ezer családnak többletjövedelemmel jár együtt, 110 ezer család esetében pedig "a bruttó jövedelem gyakorlatilag nettóvá válik" - mutatott rá. Azt is közölte, hogy az úgynevezett gyed extra bevezetése is szóba került a tanácskozáson, ahol a kormány felhatalmazást kapott arra, hogy dolgozza ki a részletes szabályokat, és a költségvetéssel együtt "hozza vissza" a témát a parlament elé. A garanciális elemeket még ki kell dolgozni - hangsúlyozta. A gyed extra a kismamák munkaerő-piaci visszatérését segítené, lehetővé válna ugyanis, hogy ha a gyed lejárta előtt akarnak munkába állni, akkor akár egy év alatt megkaphassák azt a teljes támogatást, amely a gyed keretében járna - ismertette korábban a frakcióvezető.

Rogán: november 1-jéig javítsák ki a bankok a devizahitelek hibáit!

A Fidesz-KDNP arra szólítja fel a bankokat, hogy november 1-jéig javítsák ki a devizahitelek hibáit, a szerződéseket pedig módosítsák az ügyfelek javára - közölte Rogán Antal, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője csütörtökön Visegrádon. A Fidesz a devizahitelek kialakulásáért és elterjedéséért a bankokat tartja felelősnek, ez egy hibás termék, amelynek létrehozásakor "becsapták az embereket, mert nem árulták el a valódi kockázatokat" - nyomatékosította Rogán Antal a kihelyezett kormánypárti frakcióülés helyszínén tartott sajtótájékoztatón. Szerinte alapvetően úgy kell igazságot szolgáltatni a devizahiteleseknek, hogy annak terheit a bankoknak kell viselniük, és elsősorban az ő feladatuk, hogy "a devizahitelesek számára helyreállítsák azt a helyzetet, amit ők a maguk részéről várható kockázatként mérlegelhettek abban az időszakban, amikor a hiteleket felvették". Kijelentette: ha a pénzintézetek november 1-jéig nem javítják ki a devizakölcsönök hibáit, és nem módosítják a szerződéseket az ügyfelek javára, arra az esetre a kormánypárti frakció felhatalmazta a kabinetet, hogy megoldási javaslatát - akár a bankok kárára - terjessze be a parlament elé, amely még idén dönteni fog róla. Újságírói kérdésre válaszolva a frakcióvezető azt is megfogalmazta, hogy ha a bankok november 1-jéig nem módosítják a devizahitel-szerződéseket, a várható parlamenti döntés iránya "elég egyértelmű", ugyanis a devizaalapú jelzáloghitelek kivezetését fogják célul tűzni, "és ezeknek gyakorlatilag a forintosítását végrehajtani". A szakminisztérium javaslata már nagyjából összeállt, de a tárca bármikor készen áll szakmai konzultációra - jegyezte meg. A politikus hangsúlyozta ugyanakkor azt is, az nem indokolt, hogy a devizahitelesek jobban járjanak annál, mintha ugyanabban az időszakban forintban adósodtak volna el. Szintén kérdésre Rogán Antal azt mondta, most azt várják a pénzintézetektől, hogy üljenek le a devizahitelesek képviselőivel, egyezzenek meg velük, és ha ez nem történik meg, "belép" az állam. Azt is hozzátette, hogy szerinte nem fenyegeti veszély a bankrendszert. A frakcióvezető tájékoztatása szerint ma Magyarországon körülbelül 510 ezer olyan devizahitel van, amelynek esetében a lakás veszélyben forog. Bár a végtörlesztéssel, az árfolyamrögzítéssel és az eszközkezelővel már eddig is segítettek mintegy 360 ezer családnak, azonban azokat is támogatni kell, akik ma még "a devizahitelek régi terheit nyögik" - mondta.

Cáfolja a kormányfő sajtófőnöke a választókerületi elnökök menesztéséről szóló híreket

A miniszterelnök sajtófőnöke cáfolta az MTI-nek csütörtökön, hogy Orbán Viktor a Fidesz-KDNP visegrádi frakcióülésén értékelte volna a fideszes választókerületi elnökök munkáját. Havasi Bertalan közlése szerint Szócska Miklós marad államtitkári posztján. Először a hvg.hu írt arról, hogy információi szerint Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök megfosztott posztjától öt fideszes választókerületi elnököt, mert elégedetlen volt a helyben végzett munkájukkal. Később több portál hasonló hírerek közölt. A visegrádi kihelyezett frakcióülésen Orbán Viktor sem az előadásában, sem az azt követően lefolytatott képviselői konzultációk során egyetlen választókerületi elnök munkáját sem értékelte semmilyen formában - szögezte le az MTI érdeklődésére Havasi Bertalan. "Kacsa" - válaszolta a sajtófőnök a Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár esetleges menesztéséről szóló Népszava-információ valóságtartalmát firtató kérdésre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.