Közélet

A világháborút is túlélte egy veterán szegedi arapapagáj + FOTÓK

A világháborút is túlélte egy veterán szegedi arapapagáj + FOTÓK

2013. augusztus 22., csütörtök
A világháborút is túlélte egy veterán szegedi arapapagáj + FOTÓK
madarkiallitas23_gs

Félmillió forintot érhet a szegedi madárkiállításon is szereplő arapapagájok egyike, vásárláskor azonban társunk lehet egy életre, jó egészségben ugyanis megélheti a nyolcvanéves kort. Herczeg Zsolt tenyésztőt kérdeztük a színpompás és beszédes állat tartásáról.

Két arapapagáj volt a szombaton nyílt,

48. Nemzetközi Díszmadárkiállítás

legnagyobb sztárja. A közel nyolcvan centi hosszú, díszes tollazatú madarakat tenyésztője tavaly vásárolta: a másfél éves tojó Egerből érkezett, a hímet pedig

Gálos István

papagájtenyésztőtől szerezte be Bólyon, akinek rendkívüli ritkaságok vannak a birtokában, a természetben már kihalt madarakból is őriz példányokat.

Harmonikus a papagájszerelem

Herczeg Zsolt

tenyésztőtől a színes madárpár tartásáról érdeklődtünk. Mint mondta, az összeszoktatás rendkívül fontos ezeknél a madaraknál, hiszen párválasztáskor nem csupán az ösztönöknek engedelmeskednek. Ha fiatal korukban összerakják a madarakat, nagy eséllyel "működik a kémia", garancia azonban nincs a szerelemre. "Ezeknél a nagytestű madaraknál különösen fontos, hogy jól harmonizáljanak. Ők is úgy működnek, mint az emberek: ha én például a vékony lányokat kedvelem, nem biztos hogy egy kövér hölgyet választok páromnak" - magyarázta Herczeg Zsolt. A hároméves hím már eteti a másfél éves tojót, ami papagájéknál az udvarlás egy formáját jelenti, így a tenyésztő bízik benne, hogy a pár hamarosan tojásokkal koronázza meg a frigyet.

madarkiallitas25_gs

Akkor sem kell elkeseredni, ha az első költés terméketlen lesz, hosszú ideig próbálkozhatnak még: az arapapagáj akár nyolcvan évig is élhet, és minél öregebb egy pár, annál rutinosabbá válnak a költésben. "Hódmezővásárhelyen van a legnagyobb ara-tenyészet, ahol sok idős madár van már, de ismerek szegedi tenyésztőt, akinek az egyik madara már a második világháborút is megélte" - magyarázta Herczeg Zsolt. A nagy értékű, 300-500 ezer forint között mozgó állat étkezésére is nagy figyelmet fordítanak: dió, napraforgó mellett zöldségeket és gyümölcsöket is rendszeresen kapnak, ottjártunkkor éppen szőlővel és banánnal kenyerezte le őket gondozójuk. Étvágyukra egyébként nem lehet panasz, csak a napraforgóból fél kilót elfogyaszt a két madár naponta. Azt sajnos nem hallottuk, hogy megköszönték volna az ebédet, de tenyésztőjük szerint az arapapagáj kiváló hangutánzó, és ezen képességét nem is rejtegeti . "Amiket sokszor elismétlünk a jelenlétükben - például a köszönést ha hazaérek, vagy azt, ha kinyitom az etetőt, és szólok nekik, hogy vigyázzanak - azt könnyen megtanulják. Rövid szavakat lesnek el, főként akkor kezdenek beszélgetni, ha ráuntak egymásra és más társaságát keresnék" - tudtuk meg a tenyésztőtől.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.