Közélet

Tizenöt méteres mórahalmi rétes a koraszülöttekért + FOTÓK, VIDEÓ

Tizenöt méteres mórahalmi rétes a koraszülöttekért + FOTÓK, VIDEÓ

2013. július 14., vasárnap
Tizenöt méteres mórahalmi rétes a koraszülöttekért + FOTÓK, VIDEÓ
nemzeti_retes06_gs

A Nemzet Kenyerének mintájára idén először Mórahalmon sütötték meg a magyarok 15 méteres rétesét, melynek bevételeit jótékony célra fordítottak a szervezők. Emellett hatvanféle töltelékkel ízesített péksüteményt is kóstolhattunk a IV. Dél-alföldi Rétesfesztiválon.

Túrós, mákos, almás-fahéjas rétest szinte biztosan kóstoltunk már mindannyian, de mi a helyzet a hurkával, rózsával vagy a pacallal töltött süteménnyel? A IV. Dél-alföldi Rétesfesztivál pénteken nyitotta meg kapuit a Mórahalmon rendezett X. Homokháti Sokadalom egyik kísérőprogramjaként, ahol idén hatvanféle töltelékkel kóstolhattuk meg a vidék jellegzetes pékáruját. Az ínyencek számára igazi különlegességeket is felszolgáltak a mórahalmi fürdő szomszédságában nyílt Rétes utcába kitelepültek, és bár hallomásra egy kissé furcsa lehet a rétes és a pacal kombinációja, a végeredmény igen finom lett. Legtöbben persze a hagyományos ízeket keresték, nagy sikere volt a túrós és almás rétesnek is. http://www.youtube.com/watch?v=gPzsFxML1js&feature=youtu.be Versenyt is hirdettek a legkiválóbb rétesek között, melyet három kategóriában zsűriztek: Az almás rétesek között a zsombói Marika csapat vitte a prímet, második a Bástya Nyugdíjas Klub (Mórahalom), harmadik a Szentesi Szelíd Motorosok csapata lett. A különleges sós kategóriában ismét a Marika csapat bizonyult a legerősebbnek, másodikok a keszthelyi Sajtkukac csapata lett, harmadik helyezést pedig a Bástya Nyugdíjas Klub érte el. A különleges édes kategóriát a Délmagyarország csapata nyerte a túrós-málnás rétessel, másodikok a Szentesi Szelíd Motorosok, harmadikok pedig a Bástya Nyugdíjas Klub rétessütői lettek.

retes_fesztival_mj-01

Idén először, az augusztus 20-án sütött Nemzet Kenyerének mintájára megsütötték a Magyarok Rétesét is. "A magyar területekről - Felvidékről, Erdélyből, a Vajdaságból, illetve az országon belül Dunántúlról és Észak-Magyarországról is - kaptunk különböző tájegységekben készült liszteket. Ennek keverékéből készült el a Magyarok Rétese" - árulta el portálunknak

Antolik András

réteskészítő mester. A sátor méretéből adódóan nem gondolkodhatnak egyelőre Guinness-rekordon a készítők, de a tizenöt méter hosszú sütemény így is rendkívül impozáns lett. Töltelékét a tájegységeknek megfelelően, változatosan késíztették el: Erdélyt például a krumpli, Dél-Alföldet a barack képviselte a különlegességben. A rétes jótékony célokat is szolgált, hiszen az abból vásárlók a szegedi koraszülöttmentők működését is támogatták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.