Főszerepben a halászlé – Elkezdődött a XXI. Halfesztivál

2017. szeptember 1., péntek · 2 hozzászólás

Péntektől vasárnapig a halászlé lesz a főszereplő a Tisza két partján, a belvárosi Huszár Mátyás rakparton és az újszegedi Partfürdőn megrendezett XXI. Nemzetközi Tiszai Falfesztiválon. Tovább »

Csongrád megye értékeit vonultatták fel Ópusztaszeren + FOTÓK

2016. augusztus 24., szerda · 2 hozzászólás

ópusztaszer 2016.08.20.0059

„Minden, ami Csongrád megye!” – ezzel a jelszóval rendezte meg Szent István-napi rendezvényét az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, ahol hatvan standnál mutatták meg megyénk kulturális, gasztronómiai értékeit, kézműves hagyományit, valamint épített örökségét. Tovább »

Több mint 600 étterem csatlakozott a torkos csütörtökhöz

2016. február 11., csütörtök · Hozzászólok

A torkos csütörtökkel kezdetét vette a Magyar Turizmus (MT) Zrt. Gasztroélémények éve 2016 programsorozata, a néphagyományra épülő gasztronómiai akcióhoz idén több mint 600 étterem csatlakozott, ahol ezen a napon fél áron lehet fogyasztani – jelentették be a szervezők képviselői sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.
Tovább »

Az opera royal lett az év fagylaltja

2015. június 1., hétfő · Hozzászólok

opera_royal_ev_fagyija_2015

A belga csokoládéból készült, mogyorós ostya-törmelékkel és fehér csokoládéval rétegelt, opera royal elnevezésű fagylalt érdemelte ki Az év fagylaltja 2015 címet Soltvadkerten, ahol hétfőn több mint 80 alkotás közül választotta ki a győztest a zsűri a Szent Korona Cukrászdában – közölte az MTI. Tovább »

Szegedi futók is kivehetik részüket a Nemzeti Bor Maraton világrekord-kísérletéből + FOTÓK

2015. március 13., péntek · Egy hozzászólás

bor_maraton02kf

A Nemzeti Bor Maraton első hazai rendezvényét Szegeden tartották meg péntek délután. Az országos gasztro-sportesemény népszerűsítéséért szegedi sportolókkal és borászokkal ismerkedhettek meg, megízlelhették a Koch Borászat kiválóságait és egy csoport futó is útnak indult az Erzsébet ligetből. Tovább »

Gasztronómiai különlegességé válhat az őshonos sebes pisztráng

2015. január 28., szerda · Hozzászólok

pisztrang_sult_hal

A gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) kutatói olyan tenyésztési módszert dolgoztak ki, amelynek segítségével növelhető az őshonos sebes pisztrángok aránya a jelenlegi magyarországi pisztrángállományban. A tudósok szerint a sebes pisztráng akár hungarikummá vagy gasztronómiai különlegességé is válhat – hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerda reggel.
Tovább »

Csütörtökön eldőlhet: hungarikum lesz-e a kürtőskalács?

2015. január 27., kedd · 2 hozzászólás

kurtoskalacs01_gs

Január 29-én tárgyal a Hungarikum Bizottság a kürtőskalács Hungarikum Gyűjteménybe kerüléséről. A Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület évek óta indítványozza, hogy a védett hazai értékek közé sorolják a székelyföldről származó édességet – ezt nehezíti azonban, hogy sokféle recept alapján készül, és ízesítésében, sőt még hosszában sincs egységes koncepció. Mai formájának kialakításához egy szegedi szakácsasszonynak is köze volt. Tovább »

Lobbi Szegedért – megnyílt a LOBBY Café a Kárász utcán + FOTÓK

2014. november 11., kedd · 63 hozzászólás

lobby_cafe0_gs

Élettel telik meg a Kárász utcai egykori Képcsarnok, ahol a luxus, a kávétrendek, a gasztronómia és az üzleti világ is találkozik. A LOBBY Café a Gulácsy Lajos Terem hagyományait is megtartja, képzőművészeti alkotásoknak is helyet biztosít. Tovább »

Hatvanöt bográcsban rotyogtak kakasok Dorozsmán + FOTÓK

2014. szeptember 6., szombat · 15 hozzászólás

kkdorozsma_kakasfozo35_gs

Négy évvel ezelőtt családi rendezvényként indult a dorozsmai kakaspörköltfőző verseny a Faragó téren, ahol idén már hatvanöt bográcsban főzték a szárnyasokat, melyekből több mint ezer ember lakott jól. Kothencz János polgármesterjelölt is végiglátogatta a szakácsokat. Tovább »

Immár hivatalosan is nemzeti érték a szegedi halászlé

2014. szeptember 4., csütörtök · 7 hozzászólás

halfozo_it_10

Felvették a Magyar Értéktárba a szegedi halászlevet – döntött Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A szeptember ötödikén kezdődő XVIII. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon szervezői szerint ez a rangos elismerés is tovább növelheti a szegedi hallé népszerűségét. Tovább »

A bajai hallé egyetlen titka: szeretni kell főzni!

2014. július 14., hétfő · 3 hozzászólás

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A XIX. Bajai Halfőző Fesztiválon annak jártunk utána, vajon mi a titka az ízletes hallének. Volt, aki a pontyra esküszik, más halat nem is főz, de kiderült, az sem mindegy, hogy milyen fával gyújtunk a bogrács alá. Tovább »

A rákolaj 7 kiemelt hatása

2014. június 4., szerda · Hozzászólok

rakolaj

A rákolaj a krillek, a kis rákszerű élőlények feldolgozásával kinyert, egészségvédő étrendkiegészítő. A klinikai vizsgálatok szerint nagy mennyiségű és jó minőségű omega-3 zsírsavakat tartalmaz, melyek révén hatékonyabban védi a szív és az érrendszer egészségét, mint az eddig ismert legértékesebb halolajok. A rákolaj hatásai azonban nemcsak a zsírsavaknak köszönhetőek, hanem az astaxhantin nevű antioxidánsnak is. Ez az egyik legerősebb ismert antioxidáns, mely megköti a szervezetben a betegségeket kiváltó és az öregedést gyorsító szabadgyököket. Tovább »

Húsvéti ízkavalkád a Marson + FOTÓK

2014. április 13., vasárnap · 2 hozzászólás

mars_ter04_gs

Cipóban sült füstölt csülök, fűszeres báránypecsenye, töltött tojás – többek között ezekkel a húsvéti étkekkel kedveskedtek a Mars téri piacra kilátogatóknak a második gasztronómiai napon. Nem titkolt cél, hogy a hagyományos helyi termékeket és ízvilágot ismertessék meg a szegediekkel. Tovább »

Korda-koncert és malacgyorsulási futam a Szegedi Toros Pálinkafesztiválon

2014. február 27., csütörtök · 12 hozzászólás

toros_palinkafesztival_2013_d 006Különleges programokkal vár az immár ötödik alkalommal meghirdetett Szegedi Toros Pálinkafesztivál: hazai ízek egész garmadája és közel százhúsz fajta pálinka mellett malac gyorsulási futam, szalmabála játszóház, akadályverseny és Korda-koncert is lesz. Tovább »

A spriulina algát már nemcsak az űrhajósok fogyaszthatják

2014. február 17., hétfő · Egy hozzászólás

3-spirulina-algaA spirulina algát az aztékok és más mezo-amerikai civilizációk egészen a 16. századig használták, míg a városok terjeszkedése meg nem fosztotta őket a legfőbb forrásaiktól. Ázsiában mindennapos fogyasztása ma is elterjedt, köszönhetően rendkívüli tápértékének. Tovább »

Gasztronómiai Nap a Marson – középpontban a helyi termékek + FOTÓK

2014. február 15., szombat · 22 hozzászólás

tanyasi_termekek_mars_ter03_gsJuhtúrós krumplipapucsot, hagyományos parasztreggelit is kínáltak a Mars téren a nagycsarnokban, ahol a tanyasi termékek piacának egy éves születésnapját ünnepelték. Tovább »

Ismét Csokoládéünnep a Szeged Plázában

2014. február 2., vasárnap · 2 hozzászólás

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMásodízben ünnepelhetjük a csokoládét a Szeged Plázában. Február nyolcadikán a dóm grillázs makettjét is megcsodálhatják és megkóstolhatják az érdeklődők, ezen kívül csokoládékaszinó és koncertek is várják a csoki szerelmeseit. Tovább »

Szegeden dedikált Gyurcsány, tüntetők fogadták + FOTÓK, VIDEÓ

2014. január 30., csütörtök · 56 hozzászólás

gyurcsany_szegeden08_gsNem főzne a kormánypártnak savanyúlevest Gyurcsány Ferenc, legyenek nyugodtan vidámak – fogalmazott a Demokratikus Koalíció elnöke egy szegedi könyvesboltban, ahol tavaly megjelent szakácskönyvét dedikálta.
Tovább »

Egészségesebb magyar konyha

2014. január 30., csütörtök · Hozzászólok

utcuszt
Gyakran hangzik el az az állítás a hagyományos magyar konyhával összefüggésben, miszerint az nem egészséges. Előbbi állításnak van ugyan némi igazságtartalma, azonban nem feltétlen kell választanunk magyaros és egészséges között, hiszen ételeink elkészítése során, az alapanyagok tudatos megválasztásával és azokat megfelelő mennyiségben alkalmazva étkezésünk a hagyományos ízek megőrzése mellett is egészségesebbé válhat. Ahhoz, hogy tudjuk min szükséges változtatni, tisztában kell lennünk az egyes alapanyagok szervezetre gyakorolt hatásaival, és ennek tudatában kell összeállítanunk mindennapi étrendünket. A magyar gasztronómiában, ugyan mérséklődött, de még mindig népszerű a sertészsír felhasználása. Sok háztartásban sertészsír helyett már áttértek az étolaj használatára, amely azonban még mindig nem a legegészségesebb választás. Aki igazán jól szeretne zsiradékot választani, annak az egyre népszerűbbé váló kókuszzsírt, illetve olíva-olajat ajánljuk. A zsiradékok teljes elhagyása egészségünk szempontjából éppúgy káros, mint túlzott bevitele, hiszen szervezetünknek sokféle zsírban oldódó vitaminra is szüksége van, ugyanakkor fontos szemponttá kell válnia táplálkozásunkban a mértékletességnek, mely megtartásával többet segítünk szervezetünknek, mint bármely élelmiszeripari alapanyagról történő radikális lemondással.
Tovább »

Oda a termés, ujgur fűszerpaprikából főzünk az idén

2014. január 20., hétfő · 6 hozzászólás

paprikafesztival_ferencesek03_gsA tavaly októberi fagy megtizedelte a hazai paprikatermést, egyes gazdák szerint az utóbbi ötven év legrosszabb termését aratták le az év végén. Hiány nem lesz a piacon, Bulgáriából, Kínából importált fűszerőrleménnyel töltik fel a polcokat. Ez persze már nem olyan lesz, mint a hazai klímán nevelkedett növény. Tovább »

Türelem jó kocsonyát terem

2014. január 18., szombat · Egy hozzászólás

kocsonyaVannak, akik fanyalognak a tányérból előmeredő malacfül láttán, míg sokak számára a tél legnépszerűbb étele a mákos guba után a kocsonya. A szakácsok szerint nagy odafigyelés és türelem kell a remegős étel elkészítéséhez, receptje azonban kultúránként változik: egyesek halból, mások ökörhúsból készítik. Tovább »

Disznótorossal indítja az évet a Pick Étterem és Söröző

2013. december 20., péntek · 3 hozzászólás

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMagyarország tájegységeinek különlegességeit és időszakos specialitásokat is étlapra vesz jövő évtől a Pick Étterem és Söröző. Karácsonykor a halászlé a legnagyobb sláger a vendéglőben, míg szilveszterkor a változatosan összeállított Pick tálak a nyerőek. Vasárnapig rendelhetjük elő a szenteste ebédjét! Tovább »

Magyarország haltermelése 22-23 ezer tonna évente

2013. december 19., csütörtök · Hozzászólok

Magyarországon a haltermelés évente 22-23 ezer tonna: a tógazdaságokból és az intenzív haltermelő üzemekből 15-16 ezer tonna, a természetes vizekből 6500-7000 tonna származik. A magyarok átlagos halfogyasztása az uniós átlagnál jóval alacsonyabb, de 10-12 éven belül lényegesen emelkedhet – mondta Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. elnök-vezérigazgatója az MTI-nek. Tovább »

Bakancstorta és ehető téglarakás is készül az algyői cukrász műhelyében + FOTÓK

2013. december 16., hétfő · 7 hozzászólás

vamos_zoltan14_gsSándorfalvi, szegedi és algyői cukrászdákat is ellát süteményeivel Vámos Zoltán, akinek az önkormányzat a napokban ítélte oda a Csongrád Megye Gasztronómiájáért Díjat. Napjainkra a tömegével nyíló albán pékségek miatt egyre nehezebbé válik a szakma, a cukrász ennek ellenére is elkötelezett a minőségi sütemények iránt. Tovább »

Francia mesterszakács tanította a krúdys diákokat + FOTÓK

2013. december 6., péntek · 2 hozzászólás

novotel_sutes_fozes04_gsChristophe Dovergne mesterszakács és Frédéric Gouteau cukrászmester instrukciói mellett ismerkedhettek meg a francia konyha különlegességeivel a Szegedi Gazdasági Szakképző Iskola Krúdy Gyula Tagintézményének diákjai a Novotelban. Tovább »

Körömből és örömből főz a “szögedi” pörköltfőző nő

2013. október 15., kedd · 9 hozzászólás

kakasfozes_dorozsma_mj-00051A konyhában az asszony az úr, kivéve ha pörköltről van szó – tartja a hiedelem. A szegedi pörköltboltban kínált ételeket Rózsa Andrea szakácsnő készíti, aki úgy hiszi: a jó pörkölthöz nem férfi kezek, hanem minőségi hozzávalók és lelkesedés szükséges. Tovább »

Bormustrával zár a szegedi fesztiválszezon + FOTÓK

2013. szeptember 16., hétfő · 5 hozzászólás

bor_ter_sajttaj0_gsHarmadjára búcsúzik a nyártól a Bor térrel Szeged, szeptember 18-ától vasárnap estig hatvan borász nemes nedűit kóstolhatjuk meg a Dóm téren, ahol megismerhetjük a szódagyásrtás rejtelmeit is, vagy akár Papp Petrával sakk szimultánt is játszhatunk.
Tovább »

Következő oldal »