Közélet

Kaliforniai királysiklót találtak Üllésen

Kaliforniai királysiklót találtak Üllésen

2013. július 18., csütörtök
Kaliforniai királysiklót találtak Üllésen
kiralysiklo

Kaliforniai királysiklót (Lampropeltis getula californiae) találtak Üllésen, a szép és nem mérges harapású kígyót a Szegedi Vadaspark fogadta be – közölte Veprik Róbert igazgató.

Az egzotikus hüllőre a járókelők figyeltek föl a Csongrád megyei faluban. A kígyó jó állapotban volt, és mérete alapján idősebb egyed lehet. A kaliforniai királysikló nem számít ritkaságnak, számos színváltozatát tartják hobbiállattartók. Feltehetően egyiküktől szökött el az eredetileg Észak-Amerikában, a Kaliforniai-öböl környékén őshonos kígyó. A kaliforniai királysiklók közül a leggyakoribbak a keresztbe csíkos mintázatúak, de létezik albínó és a most megtalált hosszanti csíkos változata is. Általában nappal, kora délután tevékeny állatok, a nyári melegben azonban rejtőzködő életmódot folytatnak, csak az esti órákban bújnak elő. Élőhelyén a királysikló más kígyófajok réme, előszeretettel vadászik rokonaira, sőt fajtársaira is. Még a csörgőkígyót is megöli és megeszi, mivel a mérgére immunis. Emellett kisebb rágcsálókat és madarakat is megfog, fogságban elsősorban ezekkel etetik. Bár – hasonlóan más siklókhoz –, ha fenyegetve érzi magát, harapással védekezik, mérge nincs, csak kisebb felületi sebet tud okozni. Gondos kezek között azonban szelíddé válhat, ami szép színe mellett szintén hozzájárul a népszerűségéhez a hobbiállattartók körében. A királysiklónak egyelőre a vadaspark biztosít helyet, de az állatkert tartókapacitása véges. Az utóbbi időben egyre több alkalommal fordul elő olyan hasonló eset, amikor magánszemélyek kígyót jelentettek udvarukon vagy lakóhelyükön, legutóbb Szeged belvárosában, egy játszótéren fogott be gabonasiklót a vadaspark munkatársa. Ezek az állatok többnyire hobbiállattartók otthonaiból kerülnek ki – közölte a szakember, aki felhívta a figyelmet a hosszú távú, felelős állattartás fontosságára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.