Közélet

Az altiszti kart is megerősíti a Magyar Honvédség

Az altiszti kart is megerősíti a Magyar Honvédség

2013. július 26., péntek
Az altiszti kart is megerősíti a Magyar Honvédség

A változó harcmodor és az új típusú kihívások indokolják, hogy a Magyar Honvédség megerősítse altiszti karát - mondta az MTI-nek Kriston István, a Magyar Honvédség vezénylő zászlósa. Ennek nyomán idén második alkalommal avatnak ünnepélyes keretek között altiszteket, ezúttal szombaton Székesfehérváron.

Az altisztek legmagasabb szintű elöljárója elmondta: a tisztek és altisztek között az egyik legalapvetőbb különbség, hogy a tiszteknél alapkövetelmény a legalább főiskolai szintű diploma és a középfokú nyelvvizsga. Ezzel szemben az altiszteknél alapfokú nyelvvizsga és érettségi, illetve megfelelő szakmai végzettség szükséges. A szolgálati szabályzat értelmében a tisztek az irányítók, a tervezők, míg az altisztek végrehajtatják és végrehajtatják a feladatokat. A főtörzszászlós úgy fogalmazott: az altiszti kar "a Magyar Honvédség gerince", ők biztosítják a mindennapi feladatok elvégzését. A honvédségnél mintegy 7500 altiszt van. Szombaton Székesfehérváron további katonákat avatnak ünnepélyes keretek között altisztté. Csak ebben az évben majdnem 100 altiszttel nő az állomány - mondta a törzszászlós, megjegyezve, hogy egyre több a nő közöttük. Az állomány megbecsültségének emelése érdekében a hagyományok felelevenítésén és új altiszti tradíciók teremtésén is dolgoznak. Idén például már másodszor lesz az altisztek ünnepnapjának tekinthető november 15-én altiszti gálaestet.

Kriston István

felidézte, az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején az altisztek feladata még csak a tisztek által kiadott parancsok végrehajtására koncentrálódott. Manapság viszont az altisztek már nem csak végrehajtók, hanem kisebb alegységek vezetése is feladatuk. A hadseregben alá-fölérendeltségi viszonyok vannak, de ezzel együtt a két állománykategória - tisztek és altisztek - egymás mellett hajtják végre feladataikat, és nemcsak a tiszti, hanem az altiszti pályán is vannak vezetői beosztások. A magyarországi altisztképzés 1924. november 15-én kezdődött meg a Magyar Királyi Veszprém-jutasi Honvéd Altisztképző Intézetben. Ennek emléket állítva az altisztek központi képzéséért felelős altiszti akadémia 2011-ben ugyancsak november 15-én kezdte meg működését. Ugyanabban az évben lett a hivatalos megnevezésük ismét altiszt a tiszthelyetteseknek. A vezénylő zászlós kifejtette: az új típusú altisztképzés három pilléren nyugszik. A civil életből érkezett érettségizett, alapfokú angol nyelvvizsgát tett fiatalok kétéves képzés után OKJ- végzettséggel együtt válhatnak altisztté. Egy másik mód, hogy a honvédség legénységi állományából a 4-10 év szolgálati idővel rendelkező, alakulatuknál jól teljesítő katonákat küldik altiszti tanfolyamra. A harmadik lehetőség szerint a munkaerőpiacról olyan szakembereket toboroznak, amilyeneket a honvédségnél nem képeznek, így például informatikusokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.