Közélet

Családi napköziben is teljesíthető lesz az óvodáztatási kötelezettség

Családi napköziben is teljesíthető lesz az óvodáztatási kötelezettség

2013. június 11., kedd
Családi napköziben is teljesíthető lesz az óvodáztatási kötelezettség

Családi napköziben is teljesíthető lesz az óvodáztatási kötelezettség a gyermek hároméves korától - döntött a parlament kedden, egyhangúlag elfogadva az LMP-hez tartozó független képviselők javaslatát a köznevelési törvény módosítására.

Ertsey Katalin

és

Osztolykán Ágnes

indítványa szerint az óvodáztatási kötelezettség annak az évnek a szeptemberéig teljesíthető családi napköziben, amelyben a gyermek betölti az ötödik évét. Ennek feltétele, hogy a családi napköziben a gondozó rendelkezzen az óvodapedagógus munkakör betöltéséhez előírt szakképzettséggel, és figyelembe vegye az óvodai nevelés országos alapprogramjában foglalt követelményeket. A jogszabály 2014. szeptember 1-jén lép hatályba, mivel a köznevelési törvény ettől fogva vezeti be a hároméves kortól kötelező óvodoztatást. A független képviselők indoklásukban emlékeztetettek arra: korábban a kormány a férőhelyek hiányában ugyancsak javasolta, hogy családi napköziben is teljesíthető legyen az óvodáztatási kötelezettség, de ez akkor végül nem került be a törvénybe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.