Közélet

15 ezren látták Olaszországban a doberdói fát

15 ezren látták Olaszországban a doberdói fát

2013. június 20., csütörtök
15 ezren látták Olaszországban a doberdói fát
doberdo02

Hazatért Olaszországból a doberdói fa: a kultikus első világháborús ereklyét közel három hónap alatt 15 ezren látták a Martino del Caso városában rendezett világháborús kiállításon. A harcok során megtépázott szederfát a Múzeumok Éjszakájától ismét a szegedi Fekete házban láthatja a nagyközönség.

Az elesett első világháborús katonák szimbóluma a doberdói fa, mely szekéren tette meg az Olaszország és Szeged közötti utat 1916-ban. A szegedi 46. gyalogezred hősies küzdelmét jelképező szederfa az olaszországi Doberdó-fennsíkon, Martino del Caso városánál állt: túlélte azt a borzalmas pusztítást, mely a környéket holdbéli tájjá változtatta. Az első világháború tiszteletére nagyszabású rendezvénysorozatot tartottak Olaszországban Giorgio Napolitano államfő védnökségével, mely során a doberdói fa visszakerült eredeti helyére: Martino del Caso városában mutatták be közel három hónapon át. A kiállítást nagy érdeklődés kísérte, az ereklyét ez idő alatt 15 ezren látták. A doberdói fát nemrég visszaszállították Szegedre: a Múzeumok Éjszakájától kezdve ismét a Fekete ház emeletén láthatja a nagyközönség az elesett első világháborús katonák szimbólumát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.